newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

169 דיונים, 6 שנות מעצר: הגיע הזמן לשחרר את מוחמד חלבי

בשבוע שעבר עמד מוחמד חלבי שוב בפני בית משפט בישראל. הוא נעצר ב-2016 בחשד שהעביר כספים לחמאס מסניף הארגון ההומניטרי שבראשו עמד, ומאז מוארך מעצרו שוב ושוב. כל זאת כי בעיני הישראלים זמנו של פלסטיני חסר ערך, וסבלו אינו ראוי לרחמים

מאת:
מוחמד חלבי (צילום: World Vision)

יושב במעצר קרוב לשש שנים, ללא גזר דין, ללא פסק דין. מוחמד חלבי (צילום: World Vision)

169. מאה שישים ותשע פעמים עמד מוחמד חלבי בפני בית משפט בישראל. מאה שישים ותשע פעמים הדיון בעניינו הוביל למעצר מתמשך, כבר קרוב לשש שנים. ללא גזר דין, ללא פסק דין.

חלבי היה המנהל האזורי של ארגון הסיוע ההומניטרי World Vision ברצועת עזה, עד שנעצר ביוני 2016, כששב לרצועה אחרי פגישה שגרתית של הארגון. מאז ועד היום הוא יושב בבית הסוהר. ההאשמות נגדו היו כבדות ביותר. ישראל טענה, באמצעות הפרקליטות, שהוא העביר כ-50 מיליון דולר לחמאס מכספי סניף הארגון שבראשו עמד.

World Vision הוא ארגון נוצרי בינלאומי שמרכזו בארה"ב, ומטרתו לעזור לא.נשים באזורי מצוקה בעולם. העזרה מתבטאת בחלוקת מזון ומצרכים אחרים, ואינה קשורה כלל בהעברת כספים. World Vision פתח מיד בחקירה, בדק ומצא שלא רק שההאשמות אין להן כל בסיס, הן גם לא יכלו להיות נכונות בשום צורה מפני שתקציב הארגון כולו לא הגיע לסכום שאותו לפי טענת ישראל העביר חלבי לחמאס.

ממשלת אוסטרליה, שתרמה לארגון, ביצעה בדיקה משלה והודיעה כי לא נמצאו הוכחות לכך שכספים שתרמה ל- World Visionהפועל בעזה הועברו לחמאס. אוסטרליה, יחד עם בריטניה וארה"ב, שתורמות גם הן לארגון, מתחו ביקורת על התנהלות ישראל בפרשה, וטענו כי חרף בקשות, לא קיבלו כל מידע מודיעיני או ראיות בעניין. גם זה לא הועיל לחלבי במאבק לשחרורו.

ביום שני, 9 במאי, התקיים בבית הדין הגבוה לצדק בירושלים, הדיון מספר 169 בעניינו של חלבי. זו הפעם השנייה בחיי שנסעתי לבית המשפט העליון בירושלים, בתקווה שמישהו ישים לב לנוכחים.ות באולם, בתקווה שאכן ייעשה צדק.

הפעם הראשונה היתה הדיון על עתירות תושבי מספאר יטא נגד הניסיון של הצבא לגרש אותם. הפסיקה יצאה בערב יום העצמאות, והעותרים הפסידו. כעת עומדים מאות בני אדם בפני גירוש, ועוד נגזר עליהם לשלם אלפי שקלים פיצוי לבית המשפט.

בפעם השנייה כבר ידעתי שהנסיעה לא תועיל, ושום צדק לא ייראה ולא ייעשה. ובכל זאת יצאתי לדרך. מגיע לאיש הזה, מוחמד חלבי, שאקום ואודיע ברבים שאני בצד שלו, בצד של מי שהצדק לא עומד לצידו ולא מגן עליו.

כל זאת למה? מפני שרוב הישראלים, ובכללם גם השופטים בבית הדין המחוזי בבאר שבע וגם השופטים.ות בבית המשפט העליון בירושלים, רואים בזמן של כל פלסטיני דבר חסר ערך. אז הוא יושב כבר שש שנים ללא החלטה של בית משפט. אז כבר דנו בעניינו עשרות פעמים. אז יש לו חמישה ילדים בעזה שלא ראו את אבא שלהם שש שנים. אז מה? הסבל הפלסטיני אינו ראוי לרחמים.

בית המשפט העליון מצטייר בעיני רוב הישראלים כמי שאמון על שלטון החוק. חלק מהישראלים רואה בו אפילו מעוז של השמאל (אם כי לא ברור לאיזה שמאל הם מתכוונים). בית המשפט העליון קיבל את הרשות והזכות לדון בענייני השטחים הכבושים, וכך גם בפניות של פלסטינים, מיד עם תום מלחמת ששת הימים ותחילת הכיבוש שהיה אמור כביכול להיות קצר מועד והפך להיות החלק הקבוע ביותר של ההוויה הישראלית.

למה איפשרה המדינה לבית המשפט לדון בעתירות של פלסטינים מהשטחים הכבושים, שאינם אזרחי המדינה? רק כדי שישראל תוכל להפגין כסות של חוק וצדק למדיניות שלא היה (ואין בה) לא חוק ולא צדק. נשיאת העליון, השופטת אסתר חיות, טענה בעצמה כי "אחד מתוצרי הלוואי החשובים שלה (של הביקורת השיפוטית על עניינים ביטחוניים) הוא תרומתה ללגיטימציה הבינלאומית של ישראל".

חיפוש מהיר בגוגל יבהיר את הפרשה על פרטיה. הכל כתוב, הכל ידוע. וגם ניתן לנחש מה היתה המטרה של כוחות הביטחון שעצרו את חלבי. זוהי חלק ממחשבה אסטרטגית של ישראל, שמטרתה להרוס את תשתיות החיים של תושבי ותושבות עזה. ולאן יוביל הרס זה? לפי אותו הגיון ישראלי, יפנו תושבי עזה את כעסם נגד החמאס ויסלקו אותו מהשלטון.

ואכן, המעצר, ללא פסק דין וללא גזר דין, של מוחמד חלבי הצליח להרוס חלק ניכר מפעולת הסעד של ארגונים בינלאומיים בעזה. ארגון World Vision בעצמו מחכה (לשווא) לסיום המשפט של חלבי, כדי לחזור ולפעול ברצועה. אבל ההתנגדות של תושבי ותושבות עזה למדיניות הישראלית לא פסקה, וההתנגדות של חלבי לעיסקת טיעון שבה יאלץ להודות בדברים שלא עשה לא נחלשה עם הזמן.

והוא אינו היחיד שנמצא במצב הזה. לפי נתוני שב"ס, בישראל מוחזקים, נכון לסוף אפריל, 581 בני אדם במעצר מינהלי. ללא פסק דין, וללא גזר דין.

עצרת לציון יום האסירים הפלסטינים בחברון, ב-17 באפריל 2022 (צילום: ויסאם השלמון / פלאש90)

חלבי לא לבד: נכון לסוף אפריל, הוחזקו בישראל 581 בני אדם במעצר מינהלי. עצרת לציון יום האסיר הפלסטיני בחברון, ב-17 באפריל 2022 (צילום: ויסאם השלמון / פלאש90)

אז ישבנו בבית המשפט וצעקנו, והשומרים התנפלו עלינו מיד לגרשנו.

בדיון בעליון ניתנה הארכת מעצר נוספת לחלבי, ולצידה דרישה מבית המשפט המחוזי להשיג לגבי התאריך שבו ידונו בתיק וייתנו הכרעת דין, עקב פרק הזמן הבלתי סביר שחלבי נותר במעצר ללא החלטה. לאחר מכן, קבע בית המשפט המחוזי בבאר שבע כי הדיון האחרון, שבו תינתן הכרעת הדין, יתקיים ב-16 ביוני. הדיון ה-170.

חנה ספרן, פעילה בקבוצת מחאה נגד מעצרים מנהליים

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf