פמיניסטיות, אל תגידו לי איך נכון להתחפש בפורים

מגוון התחפושות שמציעות החנויות לילדות ולנשים הוא מצומצם וסקסיסטי. אבל זה לא הופך את הבחירה להתלבש בחצאית קצרה או מחשוף עמוק לפחות פמיניסטית

מאת:

כותבת אורחת: ליהי רוטשילד

כגיקית שמתחפשת בכל הזדמנות הנקרית בדרכה, פורים הוא אחד המועדים החביבים עלי בשנה. אבל כמי שחצאיות קצרות וקצרות יותר מהוות חלק ניכר מהמלתחה שלה, קצה נפשי ב – Slut Shaming הפמיניסטי שהפך זה מכבר לאחד ממנהגי החג.

יש מקום לביקורת על המגוון המצומצם של תחפושות שקיים בשוק לנשים ולילדות. הן על דיכוטומית המלאך/שטן, נסיכה/זונה – שמרבית התחפושות נופלות אליה, והן על העדרן של תחפושות שאינן משדרות מיניות. אפשר גם לבקר את החלוקה המגדרית המובהקת המאפיינת לא מעט מהתחפושות, כשלילדות מציעים להיות נסיכות, כלות, אחיות, פרחים, חרקים ופיות, ולילדים מציעים להיות חיילים, שוטרים, אסטרונאוטים, נינג'ות ולוחמים. זה סקסיסטי, זה מיליטריסטי, זה מקבע את טווח הרגשות והשאיפות של ילדים וילדות ואומר להם שוב שבנות נמצאות כאן כדי להיות יפות ובנים כדי להיות חזקים.

> מאות השתתפו בצעדת השרמוטות בתל אביב ומחו נגד האשמת הקורבן

עדלאידע (ויקימדיה, אבישי טייכר, CC BY 2.5)

עדלאידע (ויקימדיה, אבישי טייכר, CC BY 2.5)

אבל כמו בכל שנה, סביב פורים, הביקורת המרכזית שאני נתקלת בה לא מערערת על המגוון הקיים, אלא על עצם הלגיטימציה של תחפושות לנשים המשדרות מיניות. בשם הפמיניזם נשים כותבות שהחצאיות הקצרות "זנותיות", "פרובוקטיביות", "חושפות את השחלות", ו"מראות את כל התחת" ומאמצות שיח מוסרני וסקס נגטיבי שמשפיל ומבזה את כל אותן נשים שבפורים או ביומיום נהנות מתלבושות מיניות.

אני תומכת לחלוטין בביקורת פמיניסטית על טווח האפשרויות המצומצם המוצע לנשים. אני רוצה שנשים המעוניינות בכך, תוכלנה לרכוש תחפושות שאינן כוללות מחשופים עמוקים וחצאיות קצרות. אבל אל תעשו את זה על חשבון אלה מאיתנו שנהנות מפרפורמנס מיני. אל תשללו את הזכות שלי ללבוש שמלה שמסתירה טפח וחושפת טפחיים. בשביל שיקראו לי שרמוטה בגלל שהחצאית שלי קצרה מדי, אני לא צריכה להיכנס לשיח פמיניסטי. אני יכולה פשוט לצאת לרחוב.

> נולדתי עניה ואשאר עניה, אך על זכותי לבית לא אוותר

ליהי רוטשילד פעילה פמיניסטית פוליטית וחברתית, מאסטרנטית למגדר באוניברסיטת בן גוריון, כותבת ומפרסמת בבלוג Radically Blonde ובבמות שונות.

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם. 

לתמיכה בשיחה מקומית
אישה רוכבת על סוס בחוף של אשדוד, בעיד אל-אדחא, 9 ביוני 2025 (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

אישה רוכבת על סוס בחוף של אשדוד, בעיד אל-אדחא, 9 ביוני 2025 (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

צעירות עוטות חיג'אב מבחירה, לא תפקיד ביה"ס להתערב

בחברה הערבית בישראל מתקיים דיון סוער, לאחר שבית הספר הנוצרי טרה סנטה בעכו אסר על תלמידה מוסלמית לעטות חיג'אב. האיסור מתעלם מכך שקם דור חדש של נשים שעבורן כיסוי הראש אינו סמל לכפייה דתית, אלא ביטוי לזהות אישית

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf