הפגנת יוצאי אתיופיה: רימוני הלם, כדורי ספוג ועשרות פצועים ועצורים
אלפי מפגינים חסמו במשך שעות כבישים מרכזיים בת"א. המפגינים מחו על האלימות משטרתית, האפליה והתיוג של קהילה שלמה כעבריינית. בשעות הערב החלו עימותים קשים עם המשטרה שעשתה שימוש בגז מדמיע, רימוני הלם וכדורי ספוג. עשרות נפצעו. כ-40 מפגינים נעצרו
מדווחים: אבי בלכרמן, מיכאל סולסברי כורך, אלמה ביבלש, יעל מרום, מעין דק
תמונות: אורן זיו, קרן מנור, שירז גרינבאום, יותם רונן/אקטיבסטילס
במשך שעות ארוכות הפגינו אתמול, יום ראשון, כ-7,000 יוצאי אתיופיה ולצידם תומכים רבים במרכז תל אביב במחאה על האלימות המשטרתית והממסדית, והאפליה השיטתית כלפי קהילה שלמה רק בשל צבע עורה. המפגינים חסמו במשך שעות ארוכות את נתיבי איילון, ולאחר מכן הפגינו עד השעות הקטנות של הלילה בכיכר רבין. המשטרה מצידה דיברה בתקשורת במשך שעות רבות על "הכלת המחאה" אך קצת לאחר השעה תשע בלילה, כשמוקד ההפגנה הסוערת עבר לאיזור הכיכר, פתחה בירי כבד וחסר תקדים של רימוני הלם לעבר המפגינים, ובמשך שעות התעמתה איתם באמצעות כוח פיזי רב, ירי גז מדמיע, כדורי ספוג, פרשים ואלות והתזת מים. עשרות מפגינים ושוטרים נפצעו במהלך העימותים, ו-41 מפגינים נעצרו.
הבוקר (שני) עשרות מהם מובאים להארכת מעצר. החל מהשעה 11 מתכננים פעילים מקהילת יוצאי אתיופיה להפגין מול משרד ראש הממשלה בירושלים, לקראת פגישתו הצפויה עם נציגים מהקהילה.
הפגנת יוצאי אתיופיה בתל-אביב נגד אלימות משטרתית:
במקום נכחו כוחות גדולים מאוד של משטרה שכללו גם משאית בואש. באמצעי זה, כזכור, עשתה המשטרה שימוש בהפגנת הקהילה ביום חמישי האחרון בירושלים.
אשר, אחד המפגינים שמח על הגעתם של חברי כנסת שאינם מהקהילה האתיופית, ואמר: "אנחנו 2 אחוז מהאוכלוסיה, ו-40 אחוז מאיתנו בכלא. יש מגמה נגדנו, ואם לא נצא נגדה היא תימשך". מפגין אחר אמר: "כולם רוכבים לנו על הגב. כבר שנים שכל שני וחמישי קמה ועדה. ולאיפה הכסף נעלם? איפה החברי כנסת שידאגו לנו?"
צפו בשידור של אבי בלכרמן:
המחאה הנוכחית של קהילת יוצאי אתיופיה החלה בעקבות סרטון שהופץ בשבוע שעבר ובו נראה שוטר מכה צעיר יוצא אתיופיה בחולון, ועל רקע מקרי אלימות נוספים רבים, ביניהם מותו של יוסף סלמסה שנמצא ללא רוח חיים, במחצבה ביישוב שבו התגורר עם משפחתו, לאחר שספג התעללות ממושכת מצד שוטרים, ואירוע במהלכו שוטרים תקפו באלימות קשה עד אבדן הכרה שבעה צעירים שיצאו לפנות בוקר מאולם חתונות ליד קרית מלאכי.
אבל חשוב להדגיש, לא מדובר במקרים בודדים אלא בהתנהלות מערכתית של המשטרה ושל כל הממסד כלפי הקהילה. מערכת שמחזיקה קבוצה שלמה לאורך כל השנים במעמד של "עולים" ותחת אחריות משרד הקליטה, ושצעיריה מסומנים כולם כחשודים ועבריינים פוטנציאלים, מופלים בקבלה למקומות עבודה, אחוז הכלואים מביניהם אינו פרופורציונלי וגם לא אחוז המתאבדים.
> צפו: גז מדמיע, רימוני הלם ובואש נגד מחאת האתיופים
המפגינים דרשו בין היתר פתיחה מחדש של כל התיקים של הנערים ממוצא אתיופי בכלא אופק -היות ו-40 אחוז מהכלואים שם הם קטינים שחטאם היחיד הוא צבע עורם; הפסקת שיטור היתר בשכונות מוחלשות; הפסקת השימוש של גופי הביטחון השונים במתודת התיוג הגזעני (פרופיילינג); הקמת נציבות למאבק בגזענות.
התגובה המשטרתית להפגנה שהתארגנה ביום חמישי האחרון בירושלים, ונמשכה שעות ארוכות במהלכן חסמו המפגינים צמתים ונתיבי תחבורה בבירה – היתה אלימות קשה. מכות, גז מדמיע, רימוני הלם ובואש (כן, זה עם הריח המסריח שלא יורד במשך ימים). מספר מפגינים ומספר שוטרים נפצעו, ו-7 מפגינים נעצרו.
בעקבות ההפגנה והסערה הציבורית הודיעה המשטרה כי תסכים לבחון מחדש חלק מהתיקים שנפתחו כלי צעירי הקהילה, בעיקר סביב הנושא של אלימות משטרתית.
> "הדם שלנו טוב כנראה רק בשביל מלחמות"
חבר הכנסת איימן עודה, יו"ר הרשימה המשותפת, שדיבר רבות במהלך קמפיין הבחירות על האפליה והגזענות כלפי הקהילה האתיופית אמר: "כבן האוכלוסייה הערבית הנפגעת מהגזענות ומהאלימות של המשטרה זה היה טבעי עבורי להצטרף להפגנת האוכלוסייה האתיופית היום בתל אביב. אני מבטיח לעמוד ולהיאבק לצידם עד שתהיה כאן חברה שוויונית וצודקת יותר בה אין הבדל בין שחור ולבן, גבר ואשה, יהודי וערבי".
בין המפגינים אתמול בתל אביב היו גם פעילי קבוצות "המעברה" ו"הלא נחמדים-לא נחמדות" שקראו לישראלים שאינם נמנים על הקהילה האתיופית להצטרף היום להפגנה. הם נשאו שלטים עליהם כתוב "כולנו יוצאי אתיופיה, די לאלימות המשטרה".
אחת המפגינות דבורה לוי, פעילת קבוצת "המעברה" אמרה לשיחה מקומית: "אנחנו באים להביע הזדהות, ולמחות נגד האלימות של השוטרים כלפי האזרחים. מדובר באלימות שמופנית כלפי כל האזרחים, נגד אתיופים ונגד כל סוגי האזרחים בישראל. אנחנו נגד הגזענות. ואנחנו רוצים לעצור את האלימות".
עדכון 00:30: מאות מפגינים עדיין בכיכר רבין, לא מוכנים לעזוב את המקום. הם קוראים לשחרור כ-40 העצורים העצורים שמוחזקים בידי המשטרה כעת, וקוראים "די נמאס, אנחנו דור חדש".
עדכון 23:15: אחרי שנראה היה שההפגנה נרגעה מעט, החלו המפגינים לחזור לעבר הכיכר, והשוטרים החלו לירות שוב רימוני הלם ולעשות שימוש בזרנוק מים. השוטרים פורצים לכיכר בכוח רב, ומנסים לפנות בידיהם ובכוח את המפגינים. במהלך הערב נפצעו עשרות, מרביתם שוטרים, וביניהם לפחות מפגין אחד שנפצע מפגיעת כדור ספוג בראשו, ואחר שנפצע בחזהו מפגיעה ישירה של רימון הלם. כעשרים מפגינים נעצרו.
עדכון 22:00: המשטרה שוב יורה רימוני הלם לעבר המפגינים, ומעלה את רמת האלימות כדי לנסות לפזר את ההפגנה. השוטרים יורים כדורי ספוג לעבר מפגינים, מכתזית שמתיזה זרם חזק של מים, ומתבצעים מעצרים.
עדכון 21:15: המשטרה יורה כמויות עצומות של רימוני גז והלם לעבר המפגינים בכיכר רבין בתל אביב. המפגינים זורקים בקבוקים על השוטרים.
עדכון 20:30: עימותים בין כוחות גדולים של שוטרים לאלפים רבים של מפגינים בכיכר רבין. המפגינים מנסים להיכנס לתוך העירייה. השוטרים משתמשים בגז פלפל לעבר המפגינים שזורקים עליהם חפצים. השוטרים חמושים באלות ומנסים בעזרת פרשים להרחיק את המפגינים. מספר מפגינים ומספר שוטרים נפצעו.
עדכון 20:00: מעל ל-5,000 מפגינים באזור כיכר רבין בתל אביב, חוסמים את אבן גבירול. סגן מפקד מחוז תל אביב תת-ניצב יורם אוחיון האשים הערב בראיון ל-ynet: "ארגונים ופעילים חברתיים מסיתים את בני העדה להמשיך ולהפגין אחרי שהמשטרה כבר הגיעה איתם להבנות".
עדכון 19:40: כמעט ארבע שעות מאז תחילת ההפגנה, המפגינים עזבו את נתיבי איילון וצועדים לכיוון מרכז תל אביב, כשהם חוסמים בדרך כבישים מרכזיים. דווח על מספר עצורים, ועצור נוסף שפונה לטיפול בבית חולים.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן