רגע היסטורי: הפגנה ראשונה של הקהילה הקווירית הפלסטינית
עם דגלי גאוה לצד דגלי הקהילה הטרנסית ודגלי פלסטין, נערכה הערב בחיפה הפגנה במחאה על הדקירה של צעיר מטמרה בידי אחיו על רקע זהותו המינית. "עד היום אנשים לא העזו לצאת לרחובות", אמרו שם, עכשיו זה משתנה
הפגנה ראשונה והיסטורית של הקהילה הלהט״בית הפלסטינית: כמאתיים מפגינות ומפגינים התכנסו הערב (חמישי) במושבה הגרמנית בחיפה במחאה על האלימות כלפי הקהילה הלהט״בית תחת הכותרת "קול ציבורי, ברור ואחראי: הבה נשים קץ לאלימות נגד הומואים ולסביות ונגד טרנסים וטרנסיות".
ההפגנה אורגנה על ידי "אל קאוס", "אסוואת", "עדאלה" ועוד 31 ארגונים נוספים בעקבות הדקירה של נער מטמרה מחוץ לבית דרור בתל אביב ביום שישי שעבר. המפגינים נופפו בדגלי גאווה, דגלי הקהילה הטרנסית ודגלי פלסטין. על השלטים נכתב: "קווירים נגד אלימות וגם נגד הטרדה מינית", "גם השפלת הומואים וטרנסג'נדריות דוקרת" ו"השתיקה הורגת. הגיע הזמן שנגביר את קולנו".
"זה רגע היסטורי", אמרה הפעילה הפלסטינית וידאד עסאף, "מקרי אלימות נגד להט״בים מתרחשים כל הזמן, אבל אנשים חיכו עד שיצאו לרחוב. נקווה שזה לא ייפסק רק פה".
"זו הפגנה ראשונה של התנועה הקווירית הפלסטינית, המבוססת על עקרונות איחוד בין מאבקים פוליטיים-קוויריים ובין מאבקים למען שחרור מהכיבוש", אמרה רולה חלאליה מארגון "נשים נגד אלימות". "ההפגנה מייצגת קול שקורא לחירות ללא מגבלות – לא של הכובש ולא של הפטריארכיה. חשוב להציג את התמיכה הקהילתית בכל הלהט״בים הפלסטינים".
התחושה שמדובר באירוע היסטורי היתה משותפת כמעט לכל מי שהשתתף בהפגנה. ההפגנה באה, כאמור, בעקבות דקירה של נער מטמרה ששהה במקלט לנוער להט"בי בתל אביב בידי אחיו. "אנחנו דוחים ומגנים את הדקירה של הצעיר בן טמרה על רקע זהותו המינית והמגדרית", נכתב בהודעה שפרסמו 34 ארגוני חברה אזרחית פלסטינית לפני ההפגנה.
"ההתגייסות של הארגונים היתה מרשימה, לא היה היסוס", אמרה עסאף. "העמדה שלהם מעידה על חשיבות שהמאבק הפלסטיני נותן למאבק הקווירי".
"אני מאוד מרוצה מהכמות", סיפר ג'ווארה, פעיל בקהילה הלהט״בית. "אני פעיל בנושא עשר שנים ועד היום לא העזו לצאת לרחובות". ג'ווארה הוסיף כי למרות שהחברה הפלסטינית "סגורה וקצת לא מקבלת את הלהט"בים", מקרה שבו אדם פוגע בבן משפחתו בגלל זהותו המינית הוא נדיר למדי. "מעציב שבן אדם יכול לדקור את אח שלו רק בגלל שהוא שונה".
ג'ווארה הסביר כי כלהט"ב פלסטיני הוא מופלה פעמיים. "אדם ערבי-פלסטיני גם ככה הוא בשוליים בגלל הדיכוי של המדינה, אז אדם שהוא גם שונה מגדרית – גם הממשלה נגדו וגם החברה שלו נגדו", אומר ג'ווארה. "אני מצפה מאנשים בשוליים שמרגישים את הכאב שימשכו את השוליים של השוליים. קחו אותנו איתכם ואז נהיה כוח".
"אנחנו פה כדי למחות נגד כל צורות האלימות והדיכוי ונגד בני ובנות הקהילה הלהט"בית בחברה הערבית", אמרה ח"כ עאידה תומא סלימאן, חברת הכנסת היחידה שהצטרפה למחאה. "אנחנו פה כדי להדגיש את החופש האישי של כל אדם לבחור את דרך חייו. זה אירוע היסטורי. פעם ראשונה יש מחאה פומבית".
את ההפגנה עצמה סיקרו רק כלי תקשורת בודדים, אך לדברי רולה חלאליה התקיפה של הנער מטמרה דווקא זכתה לסיקור רב בכלי תקשורת בערבית. "זו פעם ראשונה שכל כלי התקשורת בערבית נאלצו לדבר על הנושא ופרסמו את התגובות שפרסמו העמותות", היא מסבירה. ההזמנה לאירוע וההודעה לעיתונות נוסחו רק בערבית, ואחד ממארגני האירוע הדגיש כי מדובר בעניין פנימי-פלסטיני.
ביום ראשון צעדו כאלפיים מפגינים צעדו בדרום תל אביב במחאה על טרנספוסביה ואלימות כלפי להט"בים. ההפגנה, שנקבעה לציון שנה לדקירתה של צעירה טרנסית בדרום העיר, נערכה ימים ספורים לאחר דקירת הנער ליד "בית דרור".
במהלך ההפגנה אמרה יעל סיני, מנהלת "בית דרור" כי הדקירה של אחד הנערים ששהה בבית היא "מקרה קיצוני של אלימות קשה, אבל הוא לא חוויית האלימות היחידה, שפוגשים הנערים. הם מסתובבים במרחב הציבורי בו כותבים שאנחנו לא נורמליים. ההשפעה של השנאה הזאת היא אדירה. אנחנו עושים ועושות כדי שיהיה להם מקום בטוח ב'בית דרור', אבל אנחנו לא רוצים לסגור אותם בארבע קירות. הדקירה היא אחד מרגעי השיא של האלימות הפוליטית, שחברי קהילה סובלים מהכנסת, מהממסד הדתי ומהרשויות המקומיות. אני מקווה שבעתיד לא יהיה צורך ב'בית דרור', אבל עד אז אנחנו נהיה כאן".
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן