פרשת השבוע: לא להתגעגע לגולה, לא לכבוש את הארץ

פרשת "שלח לך" מזכירה שהכל בחיים זה טיימינג

מאת:

כותב אורח: אבי דבוש

הכל זה טיימינג. תזמון. בטח שמעתןם את המשפט הזה מאות פעמים. ובכן, גבירותי ורבותי, גם בקיטש יש שמץ של אמת, כמאמר השיר. והנה פרשת "שלח לך" הגיעה על מנת לספר את אחד הסיפורים הידועים במקרא ולהוכיח, בין היתר, שהכל נוגע לתזמון.

המחנה העברי שעבר טלטלות לא קלות, מתארגן לכניסה לארץ. לא ארץ ללא עם, אלא ארץ מרובת עממים. ברור שהמגמה היא קונפליקט ומלחמה על הטריטוריה. משה, ששומר על מנהיגותו בקושי לא מבוטל, שולח מרגלים-תיירים לתור את הארץ. אלה שבים עם בשורות לא פשוטות שמביאות את העם הטרי לבכות כל הלילה ולהתחרט על יציאת מצרים.

למחרת, החמרמורת מתפוגגת, זעם האל איום ונורא ורבים חוגרים את נשקם ומחליטים "להציל את המולדת" ולכבוש את כנען. הנסיון מסתיים בכישלון חרוץ וכואב.

אז הנה כך למדנו שהתזמון של הדיאדה המנהיגה משה-אלוהים הוא, איך נאמר, לוקה בחסר. מספר חודשים אחרי היציאה ממצרים ובעיצומם של אתגרים מנהיגותיים, מינוי מועצת חכמים וערעור על מקומו של משה, נשלח העם המבולבל להצצה על עתידו הלא פשוט, הכולל מלחמה קשה.

מי שהתרגלו לעבדות לא יחפשו בהכרח את החירות אלא את הפינה המייצרת הכי פחות סיכונים. לא פלא, אם כן, שהערכות המרגלים כללו את השורה האלמותית "היינו בעיניהם כחגבים", המבטא את חוסר הביטחון של העם המתהווה. אנחנו נוהגים לקרוא באופן ביקורתי את ה"שמועה" שאומרת שאלוהים הוציא את העברים על מנת להמיתם במדבר, אבל בעיניים של מי שמשתחררים ומחליטים לצאת ממצרים, על בסיס הבטחות נוסח 'על כנפי נשרים אביא אתכם', מלחמה עקובה מדם עם עמים מאורגנים, לא נשמעת תחנת סיום מלבבת למסע.

התזמון של העם המתאושש אף הוא לא מבריק. ה"עולים בהר" מחליטים להיכנס לארץ ויהי מה, ונוחלים מפלה קשה וכואבת.

פסק הדין הלא מידתי, ארבעים שנה במדבר עד למות כל הדור ההוא, הוא תוצאה של המפגש הכושל בין התזמונים הללו. מדובר בתיאום ציפיות לקוי, שמרסק את היחסים. על משה נגזר להיות השליח של מסע האכזבות המעגלי. ארבעים שנה במדבר הלוהט. בסיבובים. בשתיקה רועמת של אלוהים ואדם.

> פרשת השבוע שעבר: בין משה רבנו לוועדת טרכטנברג

אבי דבוש הוא פעיל פוליטי, קהילתי וחברתי. מנהל תחום תוכניות בשתיל.

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם. 

לתמיכה בשיחה מקומית
אישה רוכבת על סוס בחוף של אשדוד, בעיד אל-אדחא, 9 ביוני 2025 (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

אישה רוכבת על סוס בחוף של אשדוד, בעיד אל-אדחא, 9 ביוני 2025 (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

צעירות עוטות חיג'אב מבחירה, לא תפקיד ביה"ס להתערב

בחברה הערבית בישראל מתקיים דיון סוער, לאחר שבית הספר הנוצרי טרה סנטה בעכו אסר על תלמידה מוסלמית לעטות חיג'אב. האיסור מתעלם מכך שקם דור חדש של נשים שעבורן כיסוי הראש אינו סמל לכפייה דתית, אלא ביטוי לזהות אישית

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf