ערבים-אמריקאים מבקרים את האריס, אך חוששים יותר מטראמפ
במפגש שארגן מרכז מוסאוא לקראת הבחירות בארה"ב קראו רבים להצביע להאריס, מכיוון ש"הצבעה לטראמפ היא הצבעה לפשיזם האמריקאי וסניפיו בעולם". למרות זאת, המועמדת השלישית ג'יל סטיין זוכה לתמיכה רבה, בשל עמידתה לצד העם הפלסטיני
באופן לא מפתיע, המלחמה בעזה ובאזור בכלל משפיעה על הבחירות בארה"ב, שמתקיימות מחר (שלישי), ובמיוחד על ההתלבטויות של אזרחים אמריקאים מהקהילות הערביות והמוסלמיות. הסוגייה כיכבה גם במדינות שקשורות פחות למלחמה, כמו צרפת, אז ברור שהיא תנכח בארה"ב, שנחשבת לצד פעיל במלחמה הזאת.
לפי נתוני המכון הערבי-אמריקאי, בארה"ב חיים כיום כ-3.7 מיליון ערבים-אמריקאים, ביניהם כרבע מיליון פלסטינים. באופן טבעי, הקהילות האלה הושפעו מהמלחמה בעזה ובלבנון, ומכך שממשלו של הנשיא ביידן תומך באופן מלא בישראל, בייחוד באספקת נשק, גם אם הוא מביע לפעמים התנגדות לחלק מהצעדים וההחלטות של הממשלה. סגניתו האריס נחשבת לחלק מאותו מחנה שתומך בישראל. מנגד, הנשיא לשעבר והמועמד לנשיאות דונלד טראמפ נתפס כתומך באופן מוחלט בימין הישראלי, מה שהופך את ההכרעה לקשה במיוחד.
מפגש זום שארגן מרכז מוסאוא – לזכויות האזרחים הערביים בישראל בתחילת השבוע שעבר, בשיתוף קרן ידידי מוסאוא בארה"ב, עסק בהשפעת הבחירות בארה"ב על המזרח התיכון, ובעמדות הקהילות הערביות בכלל, והפלסטינית בפרט. במפגש השתתפו כמה מבני הקהילה הפלסטינית והערבית בארה"ב, ובהם אקדמאים ופעילים. מהמפגש עלה כי הקהילה הערבית והמוסלמית בארה"ב מחלקת את תמיכתה בין שלושה מועמדים, מכיוון שהמועמדת מטעם מפלגת הירוקים, ג'יל סטיין, זוכה לאהדה בשל תמיכתה בעם הפלסטיני. עם זאת, רבים הדגישו את החשיבות שבהתנגדות לטראמפ.
סוהא סלמאן מוסא, מנהלת שותפה במרכז מוסאוא, פתחה את המפגש ואמרה שיש התעניינות רבה בקרב הפלסטינים בתוצאות הבחירות בארה"ב, ושרבים לא רוצים שטראמפ יחזור. אחריה דיבר ג'עפר פרח, מנהל המרכז, שסיכם בקצרה את ההתפתחויות האחרונות בארץ, והזהיר מפני הצלחת הימין הקיצוני בהנהגת השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שמנסה להדליק את מה שכינה "החזית הרביעית" (עימותים בין אזרחים פלסטינים ליהודים בתוך ישראל). הוא גינה את הנטישה של הקהילה הבינלאומית את העם הפלסטיני וזכויותיו, והדגיש את חשיבות ההשתתפות הפלסטינית והערבית בבחירות בארה"ב.
חאלד ספורי, מייסד מרכז המחקר NIF שמתגורר בווירג'יניה ומוצאו מהכפר העקור ספוריה שליד נצרת, אמר במפגש כי הקהילה הערבית והמוסלמית בארה"ב אינה הומוגנית, במיוחד במדינות מתנדנדות. לדבריו, אמנם רבים בקהילה חוששים מחזרתו של טראמפ ותומכים במפלגה הדמוקרטית, יש סקרים שמראים כי סטיין זוכה לקולות ערבים רבים במדינת מישיגן, למשל; חלק מבני הקהילה הערבית, ששייכים לאופוזיציה הסורית, תומכים בטראמפ בגלל עמדותיו כלפי איראן וההתנקשות שהיה אחראי לה בקאסם סולימאני. ספורי הדגיש כי הצוות של האריס משתף פעולה עם הקהילה הערבית והמוסלמית בארה"ב, וכי לדעתו היא הבחירה הפחות גרועה.
פרופ' מוחמד אבו נמר, חוקר בתחום דתות וסכסוכים שמוצאו מהעיר מע'אר, היה תקיף יותר. לדבריו, "הצבעה לטראמפ היא הצבעה לפשיזם האמריקאי וסניפיו בעולם. הצבעה נגד טראמפ היא מאבק בשריפה בתוך הבית האמריקאי ובלובי הציוני".
המשתתפים סיכמו כי הקרב המרכזי מתרכז כיום בשבע מדינות: פנסילבניה, מישיגן, נבאדה, אריזונה, ג'ורג'יה, ויסקונסין וצפון קרוליינה. הם ציינו את השינוי בעמדות הצעירים האמריקאים, במיוחד בכל הנוגע למלחמה בעזה ולמחאות שהתנהלו נגדה באוניברסיטאות, ככל הנראה מכיוון שהדורות הצעירים יותר אינם צורכים תקשורת ממסדית מסורתית. צוין כי 52% מהצעירים דורשים מארה"ב להפסיק לחמש את ישראל.
ד"ר אלהאם נאסר, מרצה וחוקרת בתחום החינוך ממדינת וירג'יניה, שמוצאה מנצרת, התייחסה לכוונה של אזרחים ערבים-אמריקאים רבים להצביע לסטיין, ואמרה כי יש חשיבות בקיומו של מועמדת שלישית, שיכולה להשיג 5% מהקולות כדי לשבור את החלוקה ההיסטורית בין המפלגות הדמוקרטית והרפובליקנית, בכל הנוגע לסוגיות כמו בריאות וחינוך, שמטרידות את האזרחים הערבים.
פרופ' אבו נמר אמר בעניין כי "הצבעה לסטיין היא למעשה הצבעה נגד הלובי הישראלי, אבל בשלב הזה היא תתרום לבחירתו של טראמפ". איברהים ג'רג'ורה ממדינת מישיגן, שמוצאו מנצרת, אמר כי מצד אחד, חשוב להעניש את המפלגה הדמוקרטית בגלל עמדותיה בנוגע למלחמה בעזה, אך מנגד הוא הזכיר את בחירות 2000, שבהן הצבעה בשל ערבים אמריקאים למפלגה שלישית סייעה לבחירתו של ג'ורג' וו. בוש.
המשתתפים אמרו כי במפלגה הדמוקרטית קיימת תשתית ציבורית לא ציונית, שניתן לשתף איתה פעולה כדי להשפיע על החלטות נשיאותיות, אך גם אמרו שזה לא הועיל בתקופת ממשל ביידן, שהיה ציוני במלואו. כמו כן, נטען כי אחד הגורמים להזנחת הסוגיה הפלסטינית היה מחלוקות בעולם הערבי והמוסלמי, ומתן עדיפות לסוגיות אחרות כמו סוריה.
עבד חסקיה ממדינת מרילנד, שמוצאו מטירה, טען בין השאר שחולשתן של הקהילות הערביות והמוסלמיות בארה"ב ואי הצלחתן להשיג השפעה משמעותית נובעת מכך שהן "תורמות כ-3 מיליארד דולר לסיוע למדינות המוצא שלהן, אך אינן מקצות מספיק כספים להשפעה פוליטית".
בסופו של דבר, על אף ההבדלים בעמדות, רוב המשתתפים במפגש הביעו התנגדות לטראמפ. "משימתנו היא למנוע מטראמפ להגיע לבית הלבן", סיכם החוקר והעיתונאי עזיז פרג'. "טראמפ לוחץ על נתניהו למנוע את עסקת השבויים. בן גביר ונתניהו עם טראמפ, ואני לא אהיה איתם. ההצבעה להאריס אינה תמיכה בה ובמפלגתה, אלא הצבעה נגד טראמפ, נגד הגזענות שלו, ונגד התוכנית הפוליטית המוצהרת שלו".
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן