עיתונאי פלסטיני שובת רעב מזה 13 ימים במעצר מינהלי
כתב רשת אל-ג'זירה, עלאא א-רימאווי, שוהה במעצר מינהלי מאז 21 באפריל. לדברי עורך דינו, מצבו הבריאותי מידרדר. "ישראל רוצה שהעיתונאי הפלסטיני יהיה ציוני, או שולי ללא השפעה, או בכלא". דובר צה"ל: "התקבל מידע לפיו הוא פעיל חמאס"
ביום חופש העיתונות העולמי שצוין אתמול (שני), החל העיתונאי הפלסטיני עלאא א-רימאווי ביום ה-12 לשביתת הרעב במחאה על מעצרו על ידי הצבא ב-21 באפריל 2020, והארכת מעצרו המינהלי.
עלאא א-רימאווי עובד ככתב באל-ג'זירה. הוא אסיר ביטחוני לשעבר ששהה כעשור בבתי כלא בישראל, חלקם בגלל עבודתו העיתונאית. הוא נעצר ב-2018 כשהיה מנהל משרדי ערוץ "אל קודס" המזוהה עם חמאס, אשר נסגרו באותה עת.
לאחרונה א-רימאווי סיקר את האירועים בגדה המערבית, כולל ההכנות לבחירות הפלסטיניות שהיו אמורות להתקיים בקרוב אלמלא נדחו על ידי הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס.
הצבא הסתער על ביתו של עלאא א-רימאווי, אב לחמישה, באל-בירה שליד רמאללה, בשעה 02:00 לפנות בוקר. הוא נחקר בביתו ואז נעצר. מיד עם מעצרו הצהיר א-רימאווי על כוונתו לפתוח בשביתת רעב.
על פי מקור במשפחה, א-רימאווי הועבר לבית החולים לפני שבוע לאחר שמצבו הבריאותי הידרדר, ולאחר מכן הוחזר לתאו בכלא עופר.
עו"ד חאלד א-זברקה שמייצג את א-רימאוי: "ביקרתי את עלאא בשבוע שעבר ומצבו הבריאותי היה לא טוב. אתמול ביקר אותו עורך דין אחר, בריאותו הולכת ומחמירה, שכן שביתת הרעב פוגעת קשות בבריאות האדם, במיוחד מכיוון שעלאא כבר פתח בשביתת רעב בעבר והדבר משפיע על גופו. הוא נמצא בכלא בתנאים גרועים, בבידוד".
בתשובה לשאלה מדוע החליט א-רימאווי לפתוח בשביתת רעב, משיב א-זבארקה: "מפני שמדובר במעצר שרירותי, ללא כל סיבה. על פי החקירות שעבר ועל פי חומרי התיק, המעצר הוא רק בגלל עבודתו העיתונאית. אין שום סיבה אחרת.
"הכיבוש חושב שההתנהלות הזו יכולה להשפיע על המודעות של הפלסטיני, על אופן עריכת החדשות ועל שיטת הסיקור התקשורתית באמצעות כוח. לראשונה אני רואה מערכת שטוענת שהיא מערכת חוקית ודמוקרטית, ובו בזמן פוגעת בחופש העיתונאי ועוצר עיתונאים".
א-זבארקה הוסיף: "הדבר הראשון שאמרו לעלאא לאחר מעצרו הוא: 'הסיקור שלך משפיע ואתה אדם משפיע, ולכן אנו רואים אותך כמסוכן'. האם זה לא נורמלי שהעיתונאי משפיע? ישראל רוצה שהעיתונאי הפלסטיני יהיה ציוני, או שולי ללא השפעה, או שיהיה בכלא.
"ביום חמישי תתקיים ישיבה חשאית (הכוונה לישיבה במעמד צד אחד, ב"ז) בין בית המשפט לגורמי המודיעין. באופן אישי, אני בטוח לחלוטין שעלאא לא עשה שום דבר בניגוד לחוק, אך ההחלטות בישיבות האלה הן בלתי ניתנות לחיזוי, מכיוון שהסטנדרטים של כוחות הביטחון הישראלים אינם סטנדרטים חוקיים בכלל".
לסיום הוסיף א-זבארקה: "ביום חופש העיתונות העולמי אני אומר שעלאא א-רימאווי מגלם את סוגיית העיתונאי הפלסטיני הסובל ממדיניות הכיבוש ומגבלות תפקיד העיתונות בגדה המערבית. הכיבוש מנסה למנוע את פרסום האמת באמצעות חסימת סרטונים, תמונות ומילים, והוא הגיע לשלב בו הוא תוקף עיתונאים בגלל חששו מהאמת".
ארגון העיתונאים העולמי "עיתונאים ללא גבולות" פירסם הודעה בה קרא לישראל לשחרר את א-רימאווי. כמו כן, עיתונאים פלסטינים הודיעו בשבוע שעבר כי ארוחת שבירת הצום שלהם ברמדאן תוגבל למים ומלח, בסולידריות עם עמיתם עלאא א-רימאווי, ואף פרסמו הקלטת וידיאו בה הם מביעים את הזדהותם עם א-רימאווי.
על פי התיעוד של מרכז "מדה" לחופש מדיה, בחודש מרץ האחרון הצבא והמתנחלים הובילו 15 מתקפות נגד צוותי עיתונות פלסטינים.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בעניינו של עלאא רימאווי התקבל מידע מודיעיני מגוון ומהימן לפיו הוא פעיל חמאס אשר לו קשרים לבכירי חמאס, הוא פועל בהנחייתם ומהווה סכנה לביטחון האזור. בהמשך לכך החליט מפקד פיקוד המרכז להוציא בעניינו צו מעצר מינהלי למשך שלושה חודשים. הליכי הביקורת השיפוטית על צו המעצר טרם הסתיימו".
בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים, כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של התמונה שלמעלה מוזמן לפנות למערכת בכתובת info@mekomit.co.il
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן