newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

חשש: גירושו של סאלח חמורי הוא בלון ניסוי לקראת גירושים נוספים

לאחר שנשללה תושבותו, ארגוני זכויות אדם ועורכי דינו של עו"ד סאלח חמורי קוראים לממשלת צרפת לפעול למניעת גירושו, שייחשב לפשע מלחמה ויעמיד בסכנת גירוש פלסטינים נוספים בעלי אזרחות זרה. ממשלת צרפת: יש לאפשר לו לחיות בירושלים עם משפחתו

מאת:
"המקרה של סאלח חמורי קריטי לעתיד של הפלסטינים בירושלים"/ אימו של סאלח חמורי, עו״ד לאה צמל ומוניר נוסייבה, מומחה לחוק בינלאומי, במהלך כינוס במזרח ירולשים, 2 בדצמבר 2022 (צילום: אורן זיו)

"המקרה של סאלח חמורי קריטי לעתיד של הפלסטינים בירושלים". אימו של סאלח חמורי, עו״ד לאה צמל ומוניר נוסייבה, מומחה לחוק בינלאומי, במהלך כינוס במזרח ירושלים, 2 בדצמבר 2022 (צילום: אורן זיו)

אחרי ששללה את מעמד התושבות שלו, ישראל מתכוונת לגרש את סאלח חמורי, עורך דין לזכויות אדם ממזרח ירושלים, שהיה כלוא מאז חודש מרץ במעצר מנהלי. ביום חמישי האחרון הורתה שרת הפנים איילת שקד להוציא לפועל את הגירוש לאחר שכל ההליכים נגד שלילת התושבות שלו הסתיימו ושני ערעורים שהוגשו בשנה האחרונה לבית המשפט המחוזי והעליון נדחו.

חמורי, בן 36, נולד בירושלים לאם צרפתייה ולאב פלסטיני. הוא עובד בארגון א-דמיר לסיוע משפטי לאסירים, אחד מששת ארגוני החברה האזרחית שהוכרזו על ידי שר הביטחון גנץ כארגוני טרור באוקטובר 2021, על סמך ראיות חסויות. חמורי הוא אחד משישה פעילי זכויות אדם פלסטינים שבמכשיר הטלפון שלהם הושתלה תוכנת הרוגלה פגסוס, כך לפי תחקיר של אמנסטי ו-Citizen Lab.

באוקטובר 2021 חתמה שקד על ביטול התושבות של חמורי בעילת הפרת אמונים ועל בסיס חומר חסוי, לפיו הוא פעיל בחזית העממית. עורכי דינו דחו את ההאשמות. לפני כחמישה חודשים קבע בית המשפט העליון כי יש לקיים הליך שלילת מעמד מחודש בעניינו, שהסתיים בסוף נובמבר. במקביל, ביום ראשון הסתיים המעצר המנהלי של חמורי, והוא העובר לכליאה ברשות ההגירה. לחמורי אזרחות צרפתית, לשם מתכוונת ישראל לגרשו. בהודעה שפרסמה השרה שקד נטען כי "מגיל צעיר חמורי מקדם פעולות טרור וניצל את היותו תושב ישראל למעשים אלה", ביניהם "קשירת קשר לביצוע פיגוע ברב עובדיה יוסף".

ענישה כפולה והחלה רטרואקטיבית של החוק

הליך שלילת התושבות המזרח ירושלמית של חמורי החל תחת שר הפנים הקודם אריה דרעי, על בסיס תיקון מ-2018 המסמיך את שר הפנים לשלול מתושבי קבע את מעמדם במקרים שבהם עשו "מעשה שיש בו משום הפרת אמונים למדינת ישראל". חמורי נכלא במעצר מנהלי כבר ב-2017 , בטענה כי הוא פעיל בארגון החזית העממית, שישראל מגדירה כארגון טרור. אחרי שארגוני החברה האזרחית הפלסטיניים הוצאו מחוץ לחוק, שללה שרת הפנים שקד את מעמד התושבות שלו בירושלים, בנימוק ש"מעשיו מהווים הפרת אמונים למדינת ישראל", מבלי לפרט אילו מעשים ועל בסיס ראיות חסויות. עקב שלילת מעמדו, הליך המעצר המנהלי התנהל על פי החוק הצבאי, כפי שנהוג עם פלסטינים בשטחי הגדה, אף שהוא תושב ירושלים.

המדינה טוענת כי לגבי חמורי קיים גם מידע עדכני לגבי "פעילות טרור", אך עורכי דינו טוענים שהסיבה לגירושו היא הרשעתו במעורבות בתכנון הרצח של הרב עובדיה יוסף ב-2005, במהלך האינתיפאדה השנייה ב-2005, שבעקבותיה הוא נידון לשבע שנות מאסר ושוחרר בעסקת שליט, ב-2011. "הם טוענים שיש מידע עדכני, אנחנו טוענים שעיקר הסיבה לשלילה זה הסיפור של עובדיה יוסף, הכוונה לגרשו היא ענישה כפולה והחלה רטרואקטיבית של החוק", אומר עו״ד דני שנהר מהמוקד להגנת הפרט, המייצג את חמורי ביחד עם עו"ד לאה צמל. יש לציין כי המשפט הבינלאומי אוסר על כוח כובש לכפות על הנתונים תחת כיבוש להישבע לו אמונים.

מאז ההודעה על ההחלטה לגרשו, קמפיין נגד גירשו תחת ההאשטאג JusticeforSalah#  צובר תאוצה ברשת. ביום שישי האחרון התקיים במזרח ירושלים כנס חירום בניסיון למנוע את גירשו, בו השתתפו הוריו, עורכת דינו לאה צמל ומוניר נוסייבה, מומחה לחוק הבינלאומי מאוניברסיטת אל קודס, אשר הדגיש באירוע כי גירשו של חמורי יחשב לפשע מלחמה. החשש, לפי הדוברים, הוא שניסיון הגירוש של חמורי ישמש מקרה בוחן מבחינת ישראל, כדי לגרש בהמשך פלסטינים נוספים המחזיקים באזרחות נוספות, על בסיס של "חוסר נאמנות".

"המקרה של חמורי חשוב כי הוא קריטי לעתיד של [הפלסטינים] הירושלמים", אמרה עו"ד צמל המייצגת את חמורי ביחד עם המוקד להגנת הפרט. "בקרוב ימלאו 30 שנה לגירוש הגדול של חמאס וג'יהאד אסלאמי ללבנון. זה היה הגירוש ההמוני האחרון. המקרה של סאלח משפיע על כל הירושלמים, שהם לא אזרחים, שלא ביקשו סטטוס מישראל אלא קיבלו אותו, ושר הפנים ומשרד המשפטים טוענים שהם צריכים להראות נאמנות מוחלטת למדינה".

דניס, אימו של חמורי, אמרה במהלך הכנס: "חיכינו לשחרור שלו בסוף השבוע, אבל שמענו שיגרשו אותו, זה היה שוק. ידענו על האפשרות הזו אבל לא חשבנו שאפשר לשלוח מישהו ממולדתו. הוא צרפתי עם אזרחות, אבל הוא יותר פלסטיני. הוא נולד בירושלים, חי פה, למד כאן, יש לו פה שורשים".

אביו של סאלח חמורי מחזיק את תמונתו במהלך כינוס במזרח ירולשים, 2 בדצמבר 2022 (צילום: אורן זיו)

אביו של סאלח חמורי מחזיק את תמונתו במהלך כינוס במזרח ירושלים, 2 בדצמבר 2022 (צילום: אורן זיו)

מאז פרסום הידיעה על הכוונה לגרשו, שורת ארגוני זכויות אדם, בהם Human right watch, קראו לממשלת צרפת ולנשיא מקרון למנוע את גירשו.

עו״ד צמל הוסיפה כי היא לא יכולה לחזות כיצד ינהג חמורי כאשר ינסו להעלות אותו על טיסה, אך ציינה כי "לפני החוקים הבינלאומיים אסור להוביל אדם למדינה אחרת נגד רצונו, אבל אני מקווה שלא נגיע לשם".

באוקטובר, משרד החוץ הצרפתי הצהיר פעם נוספת כי "יש לאפשר לסאלח חמורי להשתחרר ולאפשר לו לחיות בחופשיות בירושלים ביחד עם משפחתו". מאז 2016 ישראל מנעה מאשתו, אזרחית צרפתיה, ומילדיו של חמורי, להיכנס לארץ. היא גורשה בחזרה לצרפת משדה התעופה בן גוריון, והמשפחה פוצלה.

השבוע משרד החוץ הצרפתי התייחס שוב לפרשה בהצהרה לפיה "צרפת עוקבת מקרוב אחרי מצבו של סלאח חמורי ברמה הגבוהה ביותר. נשיא הרפובליקה שוחח טלפונית על הנושא עם ראש הממשלה יאיר לפיד. סלאח חמורי צריך לנהל חיים נורמליים בירושלים, שם הוא חי ונולד, ואשתו וילדיו צריכים להיות רשאים להצטרף אליו שם". גם האופוזיציה הצרפתית יצאה בקריאה לבטל אל גירושו של חמורי.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
בניין שהופצץ בהתקפה אווירית ישראלית ברפיח, ב-4 במרץ 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

בניין שהופצץ בהתקפה אווירית ישראלית ברפיח, ב-4 במרץ 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

המצב ברפיח מידרדר, ותושבים בורחים למרכז החרב של עזה

האיומים בפלישה, המתקפות המתגברות והתנאים הקשים באוהלים, דוחקים פלסטינים רבים לעזוב את "המקום הבטוח" האחרון ברצועת עזה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf