נצרת, זה השם. אי אפשר למחוק אותו

התואר 'עלית' בשם נצרת עלית לא מסמן את העובדה שהיא גבוהה מהעיר נצרת, אלא שהיא עדיפה עליה. עכשיו מבקש ראש העיר להסיר את השם 'נצרת'. הכל כדי להעלים את העבר הערבי

מאת:

נצרת עילית הוקמה ב-1956 על אדמות שהופקעו מהיישובים הערביים הסמוכים –כפר כנא ,משהד, נצרת, עין מאהל ורינה – ונקראה תחילה קריית נצרת. הסיבות להקמתה היו פוליטיות, ובראשן החלשת העיר הערבית נצרת והקמת עיר יהודית מרכזית וגדולה בגליל.

בשנים הראשונות להקמתה של נצרת עילית היא כונתה בפי ערביי הסביבה בשם "אל-שיכון", מונח בעל מטען רגשי בפי ערביי הארץ, שהצביע לא רק על זהותו היהודית של היישוב המוקם על אדמות ערביות, אלא הביע יחס של הזרה והתמרמרות ליישוב הנוגס בהן.

שנים מעטות אחרי הקמתו של היישוב היהודי, החליט ראש הממשלה דאז, דוד בן-גוריון, לשנות את השם מקריית נצרת לנָצְרַת עילית. המונח העברי נָצְרַת מחקה בצלילו את שמה של נצרת, אל-נאסרה, העיר הערבית השכנה. שם התואר עילית שנבחר לעיר היהודית איננו רק שיקוף של מיקומה הטופוגרפי הגבוה יותר מהעיר הערבית ששכנה למרגלותיה. מחקרים מראים כי אנשים ממעמד גבוהה נוטים להתגורר במקומות גבוהים מבחינה טופוגרפית.

donate
שיכון בנצרת עלית בסוף שנות ה-70. הערבים קראו לנצרת עלית "אל-שיכון" (צילום: לע"מ)

שיכון בנצרת עלית בסוף שנות ה-70. הערבים קראו לנצרת עלית "אל-שיכון" (צילום: לע"מ)

השם "עילית" מהדהד מטען תרבותי ואידיאולוגי. הוא בא למתג את נצרת עילית כיישוב מיוחד במינו ולהביע באופן סימבולי את העליונות האתנית ואת המעמד הנשגב של העיר היהודית ביחס לסביבתה: נצרת עילית נבדלת באליטה אנושית ותרבותית ובזהותה העילית מהיישובים השוכנים בקרבתה.

בימים האחרונים מדווח בתקשורת על היזמה של רונן פלוט, ראש עיריית נצרת עילית, להשיל משמה של העיר היהודית את המילה נצרת כדי ליצור הפרדה מובהקת בינה ובין העיר הערבית "וכדי למנוע בלבול בין השתיים" (עדי חשמונאי, ישראל היום 4.11.2018). "הבלבול" – שהוא, כביכול, העילה לפרידה משמה של העיר הערבית – איננו יותר מאשר בלבול מוח.

בארץ קיימים כמה יישובים בעלי שמות זהים באופן חלקי, כמו במקרה של נצרת ונצרת עילית. למשל כפר זיתים, השוכן בגליל התחתון, ועין זיתים, השוכן בגליל העליון. מה נעשה אל מול השמות האלה? האם נדרוש מרשויות המדינה האחראיות להענקת שמות למצוא חלופה לאחד מהם?

ההתנערות מהשם "נצרת" לא נועדה אך ורק להקל על ההתמצאות ולערוך הבחנה בין נצרת לנצרת עילית. החלפת השם המיוחלת היא חלק מהמאבק על ההיסטוריה והפוליטיקה של המקום. מחיקתה של נַָצְרַת משמו של היישוב היהודי מכוונת להעניק זהות חדשה ועצמאית לעיר, במקביל להתנתקות ולהתרחקות מזהותה של העיר הערבית.

המחיקה של נצרת היא ניסיון למחיקתו של העבר הערבי מהתודעה של הישראלים-היהודים. ההתנכרות למורשת הלשונית הערבית היא אקט חוץ-לשוני, המופעל מתוך שיח עם קהל יהודי-ישראלי ובעבורו, ומתוך היפרדות ממורשתם של השכנים.

העלמת השם לא תעלים את השכנים הערבים, שהם חלק ממרקם החיים הכלכליים, החברתיים והתרבותיים בגליל. שלטון מקומי האמון על שיפור חיי היום-יום של התושבים, ראוי שיפעל לשפר את חוזקה של הקהילה המעורבת ואת הקשרים בתוכה, במקום לחזק מדיניות לאומנית של "הפרד ומשול". בין העיר נצרת עילית ובין השכנים הערבים יש יחסי שכנות ומסחר טובים מאוד. טוב ינהגו קברניטי עיריית נצרת עילית אם יחזקו מציאות זו באמצעות הותרתו על כנו של שם המשותף לכולם.

ד"ר עאמר דהאמשה, חיפה

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

כאן אפשר להצטרף

לתמיכה – לחצו כאן
שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ב-5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

"הפשיעה היא פרויקט אסטרטגי של המדינה". שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, 5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

בחברה הערבית משוכנעים: הפשיעה אינה מחדל. היא תוכנית שלטונית

בחברה הערבית דוחים את הטענות בדבר אוזלת היד של המדינה מול הפשיעה הגואה. מדובר במדיניות מתוכננת היטב, אומרים מומחים ופעילים, במטרה לפרק את החברה הערבית מבפנים ואף לעודד אותה להגר מהמדינה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf