newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

ניצחון ענק: דלאל דאוד שהרגה את בעלה המתעלל תשוחרר מהכלא

בעקבות קמפיין ציבורי של אקטיביסטיות, ועדת השחרורים של השב"ס החליטה היום כי דלאל דאוד, שהורשעה ברצח בעלה שהתעלל בה במשך חמש שנים למרות שהתלוננה עליו במשטרה 26 פעמים, תצא לחופשי לאחר 18 שנות מאסר

מאת:

תומכות ומפגינות למען האסירה דלאל דאוד חגגו היום (ד') בצהריים את החלטת ועדת השחרורים של שב"ס לשחרר את דאוד לאחר שזו ריצתה שמונה עשרה שנות מאסר על רצח בעלה המתעלל.

כמאה מפגינות ומפגינים התכנסו הבוקר מחוץ לבית משפט השלום ברמלה, בזמן דיון בוועדת השחרורים של דלאל דאוד. בתום הדיון, ולאחר שהפרקליטות הסירה את התנגדותה, החליטה הוועדה לשחרר את דאוד לחופשי והמפגינות קראו ״מברוק דלאל״. השחרור של דאוד הינו הישג אדיר לקמפיין למען שחרורה של דאוד. הקמפיין החל לצבור תאוצה בשבועות האחרונים.

במהלך הדיון, לפני ההחלטה על השחרור, קראו המפגינות קריאות (בעברית ובערבית) כמו "לשחרר את דלאל", "אחותי דלאל את לא לבד" ו"ההגנה עצמית". בתחילת ההפגנה מחוץ לבית המשפט, דחפו שוטרי יס"מ ומאבטחי בית המשפט את המפגינות וביקשו להרחיק אותם מהכניסה לאולם. "שוטר שוטר על מי אתה שומר?", צעקו המפגינות בזמן ששוטרי היס"מ הדפו אותן באלימות.

מפגינות פלסטיניות ויהודיות למען שחרורה של דאוד, היום (ד') מחוץ לבית המשפט ברמלה (אורן זיו)

״היום דלאל אישה משוחררת, ואני באמת רוצה להודות לכולם על כל התמיכה הזאת״, אמרה ל״שיחה מקומית״ עו״ד רויטל בן שבת כץ, המייצגת את דאוד בתשע השנים האחרונות. ״אנחנו סברנו שהיא היתה צריכה להשתחרר עוד קודם לכן, אבל אנחנו שמחים שהגיע היום הזה ופנינו קדימה, דלאל תמשיך בדרך הטובה והחיובית שלה״.

״ניתן לומר עליה כי היא ראויה לשחרור וכי שחרורה לא יסכן את שלום הציבור״, כך נכתב בהחלטה שניתנה היום, לפיה דאוד תשהה במשך שנתיים בהוסטל. עוד נכתב בהחלטה: ״התרשמנו שחל באסירה אותו שינוי בולט וממשי מבחינת הבנת חומרת מעשיה ומבחינת מוכנותה להשתלב בחברה ולתרום לה״.

"המאבק הזה הוא הוכחה מוחצת שמאבקים ציבוריים מצליחים, כל מה שאנחנו צריכות לעשות זה להתאגד ולפעול עד שמשיגות את הצדק״, אמרה עו״ד ספיר סלוצקר עמראן, אחת ממובילות הקמפיין לשחרורה של דאוד. ״זה מוכיח את עצמו כל פעם שאנחנו, נשים חזקות, נשים וגברים, מתייצבות לצד נשים אחרות ונאבקות יחד איתן ומראות שהן לא לבד״.

בזמן שהמפגינות חגגו את ההחלטה, רכב של שב״ס הוציא את דאוד מבית המשפט חזרה לכלא נווה תרצה, משם תשוחרר מחר להוסטל של הרשות לשיקום האסיר. המפגינות קראו קריאות עידוד אל עבר דאוד, שישבה בתוך רכב בעל חלונות כהים. ״אני עוצרת את הדמעות, אני יודעת כמה היה חשוב לדלאל להשתחרר, כמה חשוב לה לחזור להיות אמא לילדים שלה מחוץ לכלא, כמה היא רוצה להיות מודל השראה ולעזור לנשים אחרות הנמצאות במצב שלה״, הוסיפה סלוצקר עמראן.

שוטרי יס"מ דוחפים מפגינות למען דלאל דאוד, מחוץ לאולם בית משפט השלום ברמלה בזמן הדיון של ועדת החרורים בעניינה (אורן זיו)

״בכל 42 שנותי בתור עורך דין לא נתקלתי בדבר כזה״, כך אמר למפגינות עו״ד מנחם רובינשטיין שהצטרף לאחרונה לצוות היצוג של דאוד. ״נתתם לה גב, שמענו אתכן שם למעלה בתוך הוועדה. דלאל שמעה אותכם״. לדבריו, הקמפיין הציבורי הוא זה שהביא את ועדת השחרורים לתת את ההחלטה היום. ״דלאל אמרה בוועדה שכעת היא מתחילה את המאבק הגדול של חייה: לשקם את עצמה, את ילדיה את משפחה״.

בשבועות האחרונים פעילות פמיניסטיות הובילו קמפיין ציבורי הקורא לשחרורה של דאוד לאחר שבפעמים הקודמות ועדת השחרורים התנגדה לשחרורה, זאת למרות שהנשיא הורה כבר ב-2017 להקדים את ועדת השחרורים שלה, מתוך הנחה כי היא תשוחרר. בפעם הוקדמת, טענו בשב״ס כי דאוד עוד לא השלימה את תהליך השיקום הפרטני שלה, לאחר שעברה הליך שיקום קבוצתי.

בשנת 2002 הורשעה דאוד ברצח בעלה, עלי, לו היתה נשואה חמש שנים במהלכן התלוננה במשטרה לא פחות מ-26 פעמים על אלימות. מרבית התלונות שלה נסגרו מחוסר עניין לציבור. עונש מאסר העולם שנקבע לה נקצב בהמשך ל-25 שנות מאסר.

ההפגנה למען שחרורה של דלאל דאוד מחוץ לבית משפט השלום ברמלה, בזמן הדיון של ועדת השחרורים בעניינה של דאוד (אורן זיו)

"דלאל דאוד אינה רוצחת, אלא קורבן אלימות שהחליטה להיאבק על חייה, וניצחה תוקף אכזר. דלאל התלוננה 26 פעמים במשטרה. אף אחד לא הגן עליה, וכעת היא זו שמשלמת מחיר יקר מדי בשל שהגנה על עצמה", אמר חבר הכנסת עופר כסיף מחד״ש במהלך ההפגנה עוד לפני ההחלטה על השחרור. "בשנים הרבות מאז המקרה, אנו שומעים על עוד מקרי רצח במשפחה, וזה תמיד הגבר שרוצח את האשה לאחר מסכת של התעללות. מה עוד צריך לקרות כדי שזרועות האכיפה יקחו ברצינות תלונות על אלימות במשפחה"?

עוד אמרה במהלך ההפגנה עו״ד ספיר סלוצקר עמראן, לפני שהתקבלה ההחלטה על שחרורה: ״אנחנו מאמינות בשחרור של דלאל. חשוב לנו שהיא תדע שהיא לא לבד. אנחנו רוצות לראות אותה בחוץ. במקום לשקם את דלאל הגיע הזמן לשקם אנסים, רוצחים וגברים מכים, להרחיק אותם מהבית. למצוא את האחראים לרציחות ולא לסגור תיק ועוד תיק״.

סמאח סלאימה, פעילה פמיניסטית ובלוגרית ב"שיחה מקומית״, אמרה במהלך ההפגנה: ״הם מפחדים מהסולדריות הזו, הפגנו בתל אביב בשנה שעברה (הפגנת הנשים הגדולה בדצמבר הארון. א.ז). כשנעמוד ביחד למען נשים ומחולשים אז בממשלת ישראל יתחילו לפחד. אנחנו צריכות להתייצב אחת לצד השניה, אנחנו יכולת להתווכח על הרבה דברים אבל על הזכות לחיים אנחנו מסכימות, לא נרים ידיים עד שדלאל תשוחרר״.

״זו הגנה עצמית נגד אלימות מינית, כלכלית ופיזית״, כך אמרה ל״שיחה מקומית״ הפעילה תמר דהאן. ״דלאל נאנסה פעם אחר פעם, זה ביזיון שהיא הורשעה ברצח ולא בהגנה עצמית. שמונה עשר שנים בכלא זה שמונה עשר שנים יותר מידי. לא מכירים בזה שהיא אשה נפגעת אלימות. החוק מתייחס להגנה עצמית רק אם האישה מגיבה ברגע שהותקפה, אבל העניין שנשים נפגעות אלימות לא תמיד יכולות להגיב מיד, בגלל הכוח של הגבר, אלא הן עושות את זה כשהוא ישן. צריך לשנות חוק כמו במדינות אחרות. שם אותן נשים פטורות מעונש״.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
תרגיל של לוחמי נח"ל ועוקץ ב-2022 (צילום: מיכאל גלעדי / פלאש90). למצולמים אין קשר לכתבה

תרגיל של לוחמי נח"ל ועוקץ ב-2022 (צילום: מיכאל גלעדי / פלאש90). למצולמים אין קשר לכתבה

אוניברסיטת תל אביב בשירות הלחימה בעזה

הפקולטה להנדסה באוניברסיטה מפעילה חמ"ל שמספק "פתרונות לאתגרים של לוחמים בחזית", בין השאר תשתיות לשידורים חיים ממצלמות שנושאים כלבי יחידת עוקץ, שהיתה קשורה להתקפות קטלניות על אזרחים פלסטינים בעזה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf