משרד הביטחון במסר מאיים לעורכי דין של ארגונים פלסטינים
ימים ספורים לפני ערעור ארגוני החברה האזרחית הפלסטיניים שישראל הוציאה מחוץ לחוק, קיבלו עורכי דינם מכתבים ממשרד הביטחון ששואלים על חוקיות שכר הטרחה שלהם ועל עצם הייצוג שלהם. "השלטון מפזר איום מרומז שעבודתי עולה לעבירה ביטחונית", כתב בתגובה עו"ד ספרד
מכתב ששלח משרד הביטחון לעורכי דין ישראלים, המייצגים את ארגוני החברה האזרחית הפלסטינים שהוכרזו על ידו כ"ארגוני טרור", בנוגע לשכר הטרחה שהם מקבלים מהארגונים, וגם לעצם העובדה שהם מייצגים אותם, צריך "לפרשו כאיום שלטוני על עורך דין המבצע עבודה חוקית למהדרין". כך כתב עו"ד מיכאל ספרד, אחד מעורכי הדין שקיבלו את המכתבים, בתשובה למשרד הביטחון.
מדובר במכתבים ששלח ב-14 ביולי סגן היועץ המשפטי של משרד הביטחון, גל כהן. במכתבים נאמר כי "כמשרד המייצג ארגוני טרור מוכרזים ומקבל שכר טרחה מארגונים כאמור, נבקש להפנות את תשומת לבכם להוראות הסעיף בחוק שעניינן הדרך החוקית לעשות פעולה ברכוש של ארגון טרור, וזאת מבלי להיכנס לשאלת חוקיות עצם הייצוג והייעוץ לארגון טרור מוכרז".
המכתב מתייחס לסעיף חוק האומר כי קבלת שכר טרחה מהארגונים המוכרזים ארגוני טרור מחייבת קבלת היתר מראש משר האוצר, שייוועץ לשם כך עם שר הביטחון והשר לביטחון הפנים. אולם לדברי עורכי הדין שקיבלו את המכתבים, זו הפעם הראשונה שהם מקבלים מכתבים בנוסח הזה. לדברי עורכי הדין, ייצוג של ארגונים לא אמור לדרוש אישור כזה וכי מדובר בניסיון לאיים עליהם כאילו עצם ייצוג הארגונים עשוי להיחשב כעבירה ביטחונית.
המכתבים נשלחו לעו"ד ספרד, המייצג את ארגון אל-חאק, לעו״ד אביגדור פלדמן, המייצג את ועדות החקלאות ולעורך דין ישראלי שלישי, המייצג ארגון נוסף [תוספת מעודכנת: מדובר בעו"ד ג'ווד בולוס, המייצג את האגודה בינלאומית להגנה על ילדים]. לפי עורכי הדין, עיתוי שליחת המכתבים אינו מקרי, שכן ביום רביעי השבוע אומרים להתקיים שימועים לאל-חאק ולאגודה הבינלאומית להגנה על ילדים – סניף פלסטין (DCI-P) בפני ועדה מייעצת לשר הביטחון. יצוין כי היועץ המשפטי למשרד הביטחון, ששלח את המכתבים לעורכי הדין, מייצג בשימועים את המדינה.
במכתב התשובה שלו הדגיש עו"ד ספרד כי הוא נוהג להודיע למשרד הביטחון בכל פעם שהוא מייצג ארגון המוכרז כ"ארגון טרור", אולם "עד למכתבך מיום חמישי מעולם לא קיבלתי תגובה כלשהי למכתבי אלה". יצוין כי כמעט כל הארגונים בשטחים הפלסטיניים, כולל אש"ף, פתח וארגונים אחרים, מוכרזים על ידי ישראל כ"ארגוני טרור".
"לנוכח העיתוי של המכתב ולנוכח המשמעות העולה מתוכנו, קשה מאוד שלא לפרשו כאיום שלטוני על עורך דין המבצע עבודה חוקית למהדרין", כתב ספרד. " …יש קושי רב בייצוג לקוח בתנאים בהם השלטון מפזר מה שייתכן והינו איום מרומז שעבודתי עולה כדי עבירה ביטחונית".
המכתבים נשלחו פחות משבוע לאחר שתשע מדינות אירופאית פרסמו הצהרה לפיה הן דוחות את הטענות הישראליות כאילו שש ארגוני החברה האזרחית הפלסטיניים הם "ארגוני טרור" ולפיכך וימשיכו לתמוך בהם, שכן "לא התקבל שום מידע משמעותי שיכול להצדיק שינוי מדיניות".
במכתב התשובה ששלח ספרד למשרד הביטחון, הוא ציין כי הוא חולק על העמדה המשפטית כאילו נדרש היתר בהתאם לחוק לצורך קבלת שכר טרחה מארגון מוכרז "עבור ייצוגו בהליכים המתנהלים על-פי החוק".
עורכי דין נוחים למדינה
עו"ד ספרד הדגיש את האבסורד בכך שמשרד הביטחון, שהכריז על ארגוני החברה הפלסטינית כ"ארגוני טרור", הוא שמנסה כעת למנוע מהם ייצוג משפטי. "התניית קבלת שכר עבור ייצוג או ייעוץ משפטי בהיתר משרים אלה – מעניקה הלכה למעשה לשרים אלה את הכוח למנוע ייצוג ואף לנווט את הארגון המוכרז לייצוג אחר, אולי ייצוג שיהיה יותר 'נוח' למדינה.", כתב ספרד. "אם אכן זו עמדתך המשפטית, הרי שהדבר מהווה פגיעה קשה, ייתכן שאנושה, בזכות הייצוג והגישה לערכאות של ארגונים מוכרזים".
מרכז עדאלה, המייצג את הארגונים אדאמיר, איחוד ועדות הנשים וביסאן, לא קיבל בינתיים מכתב התראה מהנוסח הזה. עם זאת נמסר מעדאלה כי "האיום, שמשמיע משרד הביטחון כלפי עורכי הדין, מהווה המשך ישיר וטבעי לרדיפה הפוליטית של ששת הארגונים הפלסטינים, וניסיון להטיל אימה על אלפי הפלסטינים והישראלים שהביעו תמיכה בלתי מסויגת בארגונים הללו ועל העם הפלסטיני כולו". לפי עדאלה, "אירוע זה מצטרף לאינספור ההוכחות שהכוחנות והדכאנות של המשטר הישראלי אינן יודעות גבול".
באוקטובר אשתקד הכריז שר הביטחון, בני גנץ, על שישה ארגוני חברה אזרחית פלסטיניים – אל-חק, א-דמיר, ועדות החקלאות, מרכז ביסאן, ועדות הנשים והאגודה הבינלאומית להגנה על ילדים סניף פלסטין (DCI-P) – כארגוני טרור. ההכרזה נעשתה ללא הצגת ראיות כלשהן או חשיפת מידע לציבור. הארגונים ביקשו לקבל את החומרים שעומדים מאחורי ההחלטה, אך סורבו.
מאז ההכרזה, פרסמנו ב"שיחה מקומית" שני תחקירים, שחשפו כי ישראל לא הציגה ראיות המבססות את טענותיה נגד הארגונים. בתחקיר הראשון חשפנו מסמך בן 74 עמודים, שחיבר השב"כ, ונשלח למדינות התורמות במאי 2021, כחצי שנה לפני ההכרזה, כאשר התחקיר העלה כי ההאשמות נגד ששת הארגונים לא גובו בראיות של ממש.
עדכון
לאחר שמשרד הביטחון לא שלח מכתב המבטל את המכתבים הקודמים, שלחו הערב (שני) שלושת עורכי הדין – מיכאל ספרד, ג'ווד בולוס ואביגדור פלדמן – מכתב ליועץ המשפטי של משרד הביטחון ובו הם מודיעים כי הם מקפיאים את ההליכים שבהם הם מייצגים את הארגונים הפלסטינים.
״לא נבצע את עבודתנו תחת איום שלכם כי אנחנו מבצעים עבירות ביטחוניות חמורות וגם לא נכפיף את הייצוג שלנו לאישורכם, דבר שאינו מתקבל על הדעת", כתב עו"ד ספרד בשמם של שלושת עורכי הדין.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן