מעצר הילדים: דו"צ מנסה לתרץ את מה שאין לו תירוץ
אין מחלוקת שחיילים עצרו אתמול באלימות חמישה ילדים פלסטינים בני 8 עד 12 בדרום הר חברון. להסברים שניתנו מאוחר יותר - מ"פריצה לבית" ועד "גניבת תוכים" - אין כל תיעוד בסרטונים שצולמו במקום ונועדו רק להסיח את הדעת מהמעשה
חיילים עצרו אתמול (רביעי) חמישה ילדים פלסטינים, הצעיר ביניהם בן שמונה והמבוגר ביניהם בן 12, בכפר רכיז שבדרום הר חברון. המעצר תועד בסטילס ובווידאו, והתמונות של חיילים חמושים עוצרים וגוררים באלימות ילדים בגיל בית ספר יסודי, שחלקם נמצאים מתחת לגיל האחריות הפלילית, פורסמו בכלי התקשורת, ולכן אין מחלוקת על העובדות האלה. מה שנתון במחלוקת הוא מה קדם למעצר. וכאן, כרגיל, נראה שהצבא נזכר לחבר גרסה בדיעבד, כדי שתצדיק אולי את המעצר החריג הזה אפילו במושגים של הכיבוש.

מהודעת דו"צ אפשר להבין שהחיילים מצאו ילדים שאיבדו את הדרך וניסו להחזירם להוריהם. אחד הילדים מובא למעצר (צילום: נאסר נוואג'עה, בצלם)
עדי ראייה פלסטינים שהיו במקום סיפרו ל"שיחה מקומית" כי הילדים נעצרו לאחר שליקטו צמחי עכוב באזור שסביב המאחז הלא מורשה חוות מעון, שאינו מוקף בגדר. לכך יש גם תיעוד בווידיאו. אולם בכלי התקשורת בעברית הוצגו גרסאות ולפיהן הילדים "פרצו להתנחלות וגנבו" (ערוץ 13), "פרצו לבית" (N12 ), ובחלק מכלי התקשורת נטען, מפי הצבא, כי הילדים נחשדו בגניבת תוכים.
על פי עדי ראייה וגם לפי תיעוד של פעיל שנכח במקום, תיעוד שפורסם על ידי ארגון "בצלם", הילדים נראים אוספים עכוב ליד חוות מעון ולא בתוך שום בית, ואז נראים שני מתנחלים רעולי פנים המבריחים אותם מהמקום. על פי עדי הראייה והתיעודים השונים, הילדים נעצרו בבית בכפר רכיז, יותר מ-900 מטר מהמאחז הלא מורשה. בחלק מכלי התקשורת אף תיארו "מרדף" אחרי הילדים, אך המרדף היחיד המתועד בסרטונים הוא של המתנחלים שהפחידו את הילדים ואף החרימו את השקיות עם הצמחים שליקטו.
Video footage of the moments preceding the arrest of the 5 children yesterday: The children gathered Akkoub (a type of wild Artichoke) near the settlement Havat Maon, 2 masked settlers approached them, scared them away and took the buckets and plants they left behind. pic.twitter.com/y0zvtt7AFk
— B'Tselem בצלם بتسيلم (@btselem) March 11, 2021
המעצר אירע בערך בשעה שלוש אחר הצהריים. "שיחה מקומית" פנתה לתגובה לדובר צה"ל בארבע וחצי, כשעה וחצי אחרי האירוע, אולם במשך שעות ארוכות לא נמסרה תגובה. רק בשעות הלילה פרסם דובר צה״ל הודעה ובה נכתב כי "מוקדם יותר היום זוהו מספר חשודים שחדרו לשטח של בית בדרום הר חברון. סיור צבאי שהיה במקום איתר את החשודים והעביר אותם להמשך טיפול של משטרת ישראל, אשר פעלה לאיתור הוריהם ושחרורם לביתם".
התגובה הקצרה הזו, שלא מזכירה שום גניבה של תוכי או ליקוט של צמחים, מלאה באי-דיוקים. הילדים, כפי שמעיד התיעוד המצולם, לא נעצרו בתוך המאחז הלא מורשה, אלא הרחק ממנו, וגם הנוסח "שטח של בית" הוא מעורפל, שכן מדובר במאחז ללא גדר. בסרטון, שפורסם כנראה על ידי המתנחלים, נראים הילדים מסתובבים בין הבתים במאחז, אבל לא רואים אותם נכנסים לבית כלשהו. סביר להניח שאם למתנחלים היה תיעוד כזה, הם היו מציגים אותו.
לפי הניסוח של ההודעה, אפשר להבין כאילו החיילים גילו ילדים פלסטינים שהלכו לאיבוד, והם "העבירו" אותם למשטרה כדי שתאתר את הוריהם. אבל זו לא היתה המציאות. החיילים גררו את הילדים בכוח לכלי הרכב צבאיים, אף שפלסטינים שהיו במקום ביקשו מהם לשחרר אותם, ללא הועיל. אם הדאגה של החיילים היתה "לאתר את הוריהם ולשחררם לביתם", היה אפשר לפנות למבוגרים רבים שנכחו במקום בזמן המעצר.
הרושם הכללי העולה מתגובת דובר צה"ל הוא שהחיילים, כולל קצינים לא זוטרים שנכחו בשטח, קודם כל עצרו את הילדים באלימות, ורק אחר התפנו לתרץ את המעצר, וזאת ללא קשר לעצם השאלה מה עשו הילדים שהצדיק את מעצרם האלים.
הילדים נלקחו לתחנה במשטרה בחברון משם שוחררו רק בשעה 19:00 בערב, כשש שעות לאחר המעצר. שניים מהם קיבלו זימון לחקירה יום ראשון. במשטרת מחוז ש"י ציינו כי ההחלטה להביאם למשטרה היתה של הצבא, וכי הם הוחזקו עד שהמשטרה פעלה לאיתור הוריהם.
עוד נמסר מהמשטרה כי שניים מהילדים שגילם מעל 12 (גיל האחריות הפלילית לפלסטינים בשטחים) זומנו ביום ראשון לחקירה בחשד לגניבת חפצים מהמאחז. הילדים לא הוגדרו עצורים או מעוכבים. לפי סאמי הוריני, תושב האזור שפגש את הילדים לאחר שחרורם, הם אכן לא נחקרו בתחנה.
הילדים באזור, הלומדים בכפר א-טוואני, זקוקים כבר 17 שנים לליווי של הצבא כל בוקר רק כדי לעבור ליד המאחז הלא מורשה חוות מעון בדרכם לבית הספר. בימים שהצבא לא מגיע ללוות אותם, הם מסתכנים בתקיפה, ולכן כמה מהם מוותרים על ימי לימודים. במציאות הזו, ההתעסקות בתוכים שנגנבו או לא נגנבו ממאחז לא מורשה וגם לא מגודר, מסיטה את הדיון מכך שהצבא עצר ילדים קטנים, ככל הנראה על פי דרישת המתנחלים, ואף אחד מהחיילים הרבים שהיה בשטח לא חשב לעצור לרגע ולשחרר אותם במקום.
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.
התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.