newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"ממשלת השינוי" הכפילה את קצב הריסת הבתים במזרח ירושלים

עיריית ירושלים וכוחות משטרה הרסו הבוקר בתים של שני זוגות צעירים פלסטינים במזרח העיר. חוץ מהם, נהרסו מתחילת השנה 132 יחידות דיור. אביב טטרסקי מעיר עמים: "בשם המלחמה הדמוגרפית, המדינה הורסת בכל שנה את חייהן של יותר מ-100 משפחות מזרח ירושלמיות"

מאת:
הריסת בית באלבוסתאן בסילוואן, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

"לאן נלך ומה נעשה? העירייה לא נותנת לנו כל שירות, ולא נותנת לנו לבנות". הריסת בית באלבוסתאן בסילוואן, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

עיריית ירושלים וכוחות משטרה הרסו הבוקר (רביעי) בתים של שני זוגות צעירים פלסטינים במזרח ירושלים. בתחילת השבוע נהרס גם בניין בן שלוש קומות בעיסאוויה. לפי נתוני עיר עמים, ב-2021 נרשם המספר הגדול ביותר של הריסות מבנים בירושלים ב-20 שנה, והמספר השני הכי גבוה של הריסת בתי מגורים.

מהנתונים עולה כי מתחילת השנה נהרסו עד כה 132 יחידות דיור, לא כולל ההריסות של היום. קצב הריסות הבתים כמעט הוכפל במחצית השנייה של השנה, תקופת כהונתה של הממשלה הנוכחית: במחצית הראשונה של השנה, נהרסו 85 מבנים במזרח ירושלים, מהם 45 יחידות דיור ו-40 מבנים אחרים. במחצית השנייה נהרסו 150 מבנים, מהם 87 יחידות דיור ו-63 מבנים אחרים.

הבוקר בשבע וחצי הגיעו עשרות שוטרי יס"מ, עובדי עיריית ירושלים ודחפור של העירייה לבית שנבנה עבור זוג מאורס בא-סוואחרה, שבין ג'בל מוקבל לסילוואן. הבית בן שני החדרים נבנה לצד בית הוריו של החתן, ובני הזוג התכוונו להתחתן בתחילת 2022 ולעבור לגור במקום.

בזמן ההריסה התכנסו במקום עשרות שכנים וקרובי משפחה. תחסין איברהים בשיר, שהבית של בנו נהרס, סיפר: "בנינו את הבית לפני חמש שנים בהשקעה של 200 אלף שקל. לפי חודש הציגו לנו צו הריסה. עבדנו עם עורך דין ומהנדס, אבל לא נותנים לנו רישיון ואישור לבנות. אנחנו גרים חמישה בבית, ובנינו ליד בשביל הבן.

"רצינו להרוס לבד, בלי בעיות, אבל הם הפתיעו אותנו ולא הספקנו להוציא את הדברים. לאן נלך ומה נעשה? העירייה לא נותנת לנו כל שירות, ולא נותנת לנו לבנות אפילו פה, שזה רחוק מהרחוב הראשי".

מוחמד, בנו, שהיה אמור לעבור לבית לאחר נישואיו, הוסיף: "לא נתנו לנו אישור, קיבלנו צו הריסה ולא אמרו מתי יבוצע, ואז הגיעו היום. תכננתי להתחתן בתחילת השנה החדשה, אבל כמו שאתם רואים הרסו את כל הבית ולא נשאר דבר. אין לנו מה לעשות, זו מדינה גזענית. מבקשים עזרה מאלוהים".

עם סיום ההריסה, שוטרים דחפו כמה תושבים. לאחר מכן כמה צעירים זרקו אבנים לעבר השוטרים, ואלה ירו בתגובה גז מדמיע, רימוני הלם וכדורי ספוג.

אותם כוחות המשיכו משם לכיוון סילוואן, שם הרסו בית של זוג שהתחתן השנה, באזור אלבוסתאן שליד ההתנחלות והפארק הלאומי עיר דוד. במקום עומדים עוד כמה בתים, שנמצאים בסכנת הריסה לשם הרחבת הפארק הלאומי, שאותו מנהלת עמותת הימין אלע"ד.

בעל הבית, באסל ג'לג'ל, בנה אותו לפני שלוש שנים ועבר למקום לפני כמה חודשים. אתמול קיבל התראה על ההריסה והספיק להוציא את הרהיטים מהמבנה. לפי המשפחה, עלות הבנייה היתה כ-600 אלף שקל.

בני המשפחה שביתם נהרס העדיפו לא להתראיין, אך שכן של המשפחה, ג'בארין אל טאוויל, אמר: "אם ישתלטו על הבוסתאן, כל סילוואן תלך. המצב בוואדי חילווה ובבטן אל הווא זהה. כל הזמן הורסים".

לדבריו, "הם הורסים אחד-אחד כדי לגרש אותנו. כל שבועיים, או חודש, הורסים בית. אני מקווה שהשנה החדשה תהיה טובה יותר ורגועה. המדינות הערביות לא עוזרות לנו, הרשות הפלסטינית לא עוזרת, רק עיתונאים מגיעים לפה ואז הולכים".

הריסת בית בא-סוואחרה, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

הריסת בית בא-סוואחרה, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

ההריסות במזרח ירושלים הן חלק ממדיניות ארוכת שנים, שמצד אחד לא מאפשרות תוכניות בנייה ומתאר לשכונות הפלסטיניות, ומצד שני הורסת בתים. המציאות התכנונית שמקדמת ישראל מאז 1967 כוללת הפקעת שטחים והגבלת השטחים שבהם מותר לבנות באזור, בין היתר באמצעות הגדרת שטחים כ"שטח נוף פתוח" או הכרזה על גנים לאומיים. כך לא נותרת לפלסטינים ברירה מלבד לבנות ללא היתר.

על פי נתוני ארגון בצלם, ב-2021 איבדו את ביתם 217 אנשים, מהם 108 קטינים. חלק מהבתים נהרסו על ידי הרשויות, ואחרים נהרסו בהריסה עצמית, כלומר שבעלי הבית הרסו בעצמם כדי להימנע מעלויות ההריסה שהרשויות מטילות על המשפחות, בסך עשרות אלפי שקלים. לאחרונה פורסם כי מאה משפחות נוספות במזרח ירושלים עומדות בפני הריסה מיידית של ביתן.

בסילוואן חיים כ-60 אלף פלסטינים וכמה מאות מתנחלים. למרות מאמצי ייהוד של כמעט עשרים שנה, המתנחלים לא מסתובבים לבד ברחוב, אלא מלווים מאבטחים במימון ציבורי ונוסעים בכלי רכב ממוגנים. את כל השירותים – מחינוך ועד בריאות – הם מקבלים בשכונות אחרות.

מעל בתים בשכונת אלבוסתאן מרחפים כיום 90 צווי הריסה, מהם 21 לביצוע במועד שבו תבחר העירייה. היתר עדיין מוגנים לפני החלטות בתי המשפט, אך מדובר בהגנה זמנית, שבמוקדם או במאוחר תפקע.

בוואדי יצול – לא רחוק מאלבוסתאן – קיימים 58 צווי הריסה שההליכים המשפטיים בעניינם הסתיימו, ועלולים לצאת לפועל בכל רגע. בעין אללוזה, מעט מזרחה מאלבוסתאן, כ-100 בתים מאוימים בהריסה אך נמצאים עדיין בהילכים משפטיים. עוד כ-90 משפחות נמצאות בסכנת פינוי על ידי עמותות ימין, בעיקר בשכונת בטן אל-הווא.

פח'רי אבו דיאב, פעיל מרכזי בסילוואן, ציין כי רק בשנה האחרונה נהרסו באלבוסתאן שני בתים, ועוד אחד בהריסה עצמית של המשפחה. הוא אמר ליד הבית ההרוס: "רוצים להרחיב את התנחלות עיר דוד ולהוציא את התושבים. ההריסות הן חלק מההשתלטות על העיר העתיקה ואזור אל אקצא. הם (המשטרה והעירייה; א"ז) עובדים בשביל המתנחלים, ההריסה הזו היא בשירות המתנחלים".

לדברי אביב טטרסקי, רכז מדיניות תכנון בעמותת עיר עמים, "המדינה לוחצת את תושבי מזרח ירושלים בין הפטיש לסדן. מצד אחד חנק תכנוני שנמשך עשרות שנים ומתבטא לא רק בכך שהמדינה לא יוזמת תוכניות מתאר לפיתוח השכונות הפלסטיניות, אלא גם מכשילה תוכניות שתושבים במקומות כמו אלבוסתאן, ואדי יצול ואל-ולאג'ה יוזמים בעצמם. מהצד השני – חוק קמיניץ מביא לענישה מוגברת ומקפיץ את היקף הריסות הבתים.

"כך, בשם המלחמה הדמוגרפית שישראל מנהלת נגד ירושלים הפלסטינית, המדינה הורסת בכל שנה את חייהן של יותר מ-100 משפחות מזרח ירושלמיות. אין כל הצדקה לנזק הנורא הזה. יש לעצור את הריסות הבתים במזרח ירושלים עד שהמדינה תקיים שם מדיניות תכנון הוגנת".

לפני שהשוטרים עזבו, עובדי קבלן הציבו שלט "סכנה! הריסה" וגידרו את האזור שבו רק שעה אחת קודם עמד הבית, וכעת נותרו בו רק חלקי לבנים, בטון ומתכת. "זה כדי שאם מישהו ייפול או ייפצע לא יאשימו אותם שהם השאירו את ההריסות ככה", הסביר אחד התושבים. לצד השלט עמדה בשקט קבוצת ילדים והביטה בהריסות.

הריסת בית באלבוסתאן בסילוואן, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

הריסות הבתים בא-סוואחרה ובאלבוסתאן במזרח ירושלים, ב-29 בדצמבר 2021 (צילומים: אורן זיו)

הריסת בית בא-סוואחרה, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

הריסת בית בא-סוואחרה, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

הריסת בית באלבוסתאן בסילוואן, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

הריסת בית בא-סוואחרה, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

הריסת בית בא-סוואחרה, מזרח ירושלים, 29 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

הריסת בניין בעיסאוויה בתחילת השבוע (צילומים: אקטיבסטילס)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ההצהרות בעלות אופי ג'נוסיידי של ראשי המדינה לא באו משום מקום. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בכנסת (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

ההצהרות בעלות אופי ג'נוסיידי של ראשי המדינה לא באו משום מקום. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בכנסת (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

סמוטריץ' או דו-לאומיות, אין דרך אחרת

האווירה הג'נויסיידית שהשתלטה על ישראל אחרי 7 באוקטובר היא לא סטייה, היא נעוצה בשאיפה הציונית הישנה לכמה שיותר קרקע עם כמה שפחות ערבים. המוצא היחיד הוא להכיר שהביטחון של היהודים תלוי בהכרה בדו-לאומיות של המרחב הזה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf