newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

לא יצחקו בדרך אל הקלפי: האתגרים הקשים של רע"מ והמשותפת

שתי המפלגות הערביות יידרשו להתמודד עם הצפי לשיעור הצבעה נמוך במיוחד בחברה הערבית, שעלול לפגוע במספר המנדטים שלהן. המשותפת מתכוונת להמר על העדפת הקו הלאומי והדמוקרטי, ואילו עבאס צפוי לבקש שייתנו לו להשלים את העבודה

מאת:
יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, מבקר בביתה של העיתונאית ההרוגה שירין אבו עאקלה במזרח ירושלים, ב-11 במאי 2022 (צילום: ג'מאל עוואד / פלאש90)

מהמרים על הקו הלאומי והדמוקרטי. יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן עודה, ח"כ עאידה תומא סלימאן וחברים נוספים, מבקרים בביתה של העיתונאית ההרוגה שירין אבו עאקלה במזרח ירושלים, ב-11 במאי 2022 (צילום: ג'מאל עוואד / פלאש90)

בחברה הערבית יש מי ששמחים על נפילת "ממשלת השינוי", למרות ההיתכנות לחזרתו של בנימין נתניהו, הפעם עם בני ברית קשים וגזעניים מבעבר, חלקם פשיסטים ממש. זאת, על רקע האירועים הביטחוניים והשלכותיהם, ההתכתשויות בירושלים וביקורי המתנחלים הפרובוקטיביים בחרם א-שריף / הר הבית, ובכלל, בשל האוריינטציה הימנית שלה, למרות שותפות רע"ם בקואליציה.

לעומתם, ברשימה המשותפת וברע"ם פחות שמחו מהתפרקות הממשלה, בשל החשש מפני העתיד. מנהיגי הרשימה המשותפת הצהירו שלא יהססו להפיל את הממשלה בין אם בהצבעת אי אמון או בתמיכה בפיזור הכנסת. בפועל, חלקים ממנה – בעיקר תע"ל – מעדיפים לשתף פעולה נקודתית עם הקואליציה, וח"כים אחרים העדיפו לשתוק.

אפשר להבין אותם. הרי גם בבחירות האחרונות בשנה שעברה, המשותפת הדגישה את הצורך בהפלת נתניהו. אחרי ההשתתפות של רע"ם בממשלת השינוי, המשותפת מצאה את עצמה במלכוד. המשמעות של הצלחה עבור המשותפת היא לא רק הרחקת צילו של נתניהו, אלא גם של יריב בשם מנסור עבאס.

מצד אחד, המשותפת יכולה לנשום לרווחה, מכיוון שנראה שנפטרה מהאיום הפוליטי שהציגה רע"ם על האלקטורט שלה בחברה הערבית. אמנם חלק גדול מהחברה הערבית תומך ברעיון האינטגרציה בפוליטיקה הישראלית ומעדיף לא להישאר על הספסל, אבל יש ביקורת על ההתנהלות של יישום הרעיון הזה על ידי עבאס וחבריו ברע"ם.

מצד שני, התפרקות הקואליציה מציבה בפני המשותפת שני אתגרים אמיתיים. הראשון הוא הקושי הרב הצפוי לשכנע את בעלי זכות הבחירה הערבים לחזור לקלפיות בפעם החמישית בשנתיים וחצי.

האזרחים הערבים, כמו כולם, חשים מיאוס ועייפות. אבל זה לא כל הסיפור. יש אכזבה עמוקה מהיכולת להשפיע בפוליטיקה הישראלית – בין אם בדרכה של רע"ם, או דרך הייצוג הפוליטי בכנסת של המשותפת. זה נכון גם בנוגע לחברי הכנסת ושר ערבי במפלגות ציוניות.

מי שחי בתוך עמו יכול להבין את הסקרים הרבים שמנבאים לאחרונה ששיעור ההצבעה בקרב החברה הערבית בבחירות הבאות יהיה כ-40% בלבד. זה מאיים גם על הרשימה המשותפת וגם על רע"ם, שאולי יירדו לפחות משמונה מנדטים במקרה כזה.

האתגר השני שעמו תידרש המשותפת להתמודד הוא פנימי, וקשור בצורך להגיע להסכמות על דירוג מועמדי שלוש המפלגות שמרכיבות אותה. חד"ש רוצה לשמור לעצמה ארבעה מועמדים בששת המקומות הראשונים. זה עלול לבוא על חשבון תע"ל, ולדחוק את ח"כ אוסאמה סעדי למקום פחות ריאלי.

כמובן שגם דרישות בתוך בל"ד לשפר את מעמדה בתוך המשותפת יוסיפו מתח פנימי, ויאיימו על שלמותה ועל חוזקה. בשל כך, כל המפלגות היו מעדיפות לא ללכת לבחירות מוקדמות, ודיה לצרה בשעתה.

"מייצגים גאווה לאומית ואזרחית"

גם במשותפת וגם ברע"ם מבינים שהליכוד בראשות נתניהו יפעל שוב כדי להרדים את הרחוב הערבי. ככל ששיעור ההצבעה בחברה הערבית יהיה נמוך יותר, כך גדלים סיכוייו של נתניהו לחזור לשלטון.

יש מי שסבורים שהמשותפת לא תתאמץ להרים את שיעור ההצבעה, בתקווה שזה יפיל את רע"ם, גם במחיר של הסתפקות בשישה או אפילו חמישה מנדטים. מהלך שמשול ללעקור לעצמה עין כדי לעקור את שתי עיניה של היריבה, המאיימת על הבכורה, היוקרה והפופולריות.

יו"ר המשותפת, ח"כ איימן עודה, הודה בפני "שיחה מקומית" שאכן שני האתגרים שתוארו לעיל עומדים בפני המפלגה הפעם. עודה סבור שהוא וחבריו יבחרו לפנות בכנות לחברה הערבית בישראל כחלק מהעם הפלסטיני, ולהמר על העדפת הקו הלאומי והדמוקרטי שהמשותפת מייצגת.

לפי עודה, המשותפת צפויה להבהיר שמדובר במאמץ קטן – השקעה של כמה דקות בהגעה למרכזי ההצבעה, כדי שהאזרחים הערבים יישארו בתמונה ולא ייפקדו ממנה, ולהדגיש את הצורך בייצוג פוליטי ושימור האמירה הפוליטית שלהם. "אם לא אנחנו, אז זה יהיה סמוטריץ' ובן גביר ודומיהם. אנחנו לא מבקשים מהאזרחים לצאת למסע קודש. בסך הכל ללכת לקלפי ולהשקיע חצי שעה", אמר עודה.

עודה מודה שבניית הרשימה מחדש היא אתגר לא קל, אם כי הוא ממעיט מעומק המחלוקת על דירוג המועמדים בתוכה, ומאמין שיהיה ניתן לגשר על הפערים.

"נאמר בצורה ישירה: אנחנו מייצגים גאווה לאומית ואזרחית, ומאמצים ראייה פוליטית ומדינית שיש בה קווים אדומים, מפלגה שלא מוכרת את עקרונותיה בתמורה להבטחות. הדרך הנכונה לחברה שלנו ולעם שלנו היא זאת שהרשימה המשותפת מייצגת", אומר עודה.

האם ההמלצה בעבר של המשותפת על בני גנץ וגם על יאיר לפיד לראשות הממשלה לא אומרת שבמהות, הרשימה לא רחוקה מדרך החשיבה הפוליטית של רע"ם? עודה מנמק את ההחלטות ההן בכך שאז החלופה היתה יותר קשה, בצל חזרתו של נתניהו עם קו יותר ניצי.

לטענתו, המשותפת צפתה את כישלון הקואליציה הימנית, שמיישמת למעשה את המדיניות של נתניהו. עודה סבור שמי ששמחים כיום על הקדמת הבחירות הם לפיד, שהפך לראש ממשלה, ואריה דרעי מש"ס, שיחזור להיות חבר כנסת.

עודה אינו פוסל עקרונית חזרה לריצה משותפת עם רע"ם, אבל מצפה שהמפלגה תחליף את העומד בראשה, או שעבאס יחזור בו מהמדיניות "שמוכרת כל דבר בתמורה לפירורים". הוא תוהה: "ח"כ חמר עמאר, בן העדה הדרוזית, ששירת בצבא, מונה לשר במשרד האוצר. האם הוא הצליח לקדם משהו אמיתי?"

"חשוב מה אנחנו אומרים, לא מה שאומר נתניהו"

יו"ר רע"ם עבאס מודה שלא עודכן בהחלטה של בנט ולפיד לפזר את הכנסת, אבל הזכיר שהוא צפה שהממשלה הולכת לכיוון הזה, ושהוא תומך ברעיון של פירוק הממשלה אם היא הגיעה למבוי סתום, במקום לחכות שהאופוזיציה תפיל אותה במסגרת מלחמת התשה.

ראש הממשלה נפתלי בנט עם מנסור עבאס (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)

ראש הממשלה נפתלי בנט עם מנסור עבאס (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)

עבאס תוקף את הרשימה המשותפת, ומאשים אותה בפוליטיקה עיוורת ואבסורדית. ביחס לטענתו של עודה שהניסיון של רע"ם נכשל כישלון חרוץ, הוא מפנה אצבע מאשימה ובוטה, ואומר: "המשותפת מפזרת סיסמאות וניסיונות להוליך שולל את האזרחים הערבים".

הוא ממשיך לצדד ברעיון של השתתפות פעילה בקואליציה ובחלוקת המשאבים והתקציבים. לדבריו, לא ניתן לשמור על האינטרסים של החברה הערבית בלי השתתפות פעילה כזאת. "זה היה צעד ראשון, שאחריו יבואו צעדים נוספים", אומר עבאס במה שיהפוך כנראה לסיסמת בחירות: "תנו לי הזדמנות להשלים את המלאכה".

אבל מה יקרה אם זו תהיה קואליציה בראשות נתניהו, שרק אתמול טען שלא יסתמך על רע"ם בעתיד, כפי שלא עשה גם בעבר? "הדבר החשוב הוא מה שאנחנו אומרים, לא מה שטוען נתניהו. אנו נמשיך בדרכנו, ויש לנו עוד צעדים לצעוד כדי להשלים את מה שהצלחנו להשיג בזכויות אזרחיות שונות, כמו דיור, הכרה בעוד כפרים בנגב והסדרת הפשיעה הפושה. למשל, להילחם בעוני".

כדי להצדיק את הקו הפוליטי שמייצגת רע"ם, עבאס מזכיר את סל הביטחון שנתנו חד"ש ומד"ע לממשלת רבין אחרי בחירות 1992, בלי כמובן להבהיר את השוני בין שתי הסיטואציות.

בנוגע לסיכוי לחזור לריצה עם המשותפת, עבאס העדיף לא להשיב בצורה ברורה, ורק הבהיר שיש מחלוקת פוליטית-אידיאולוגית עם המשותפת, ושרע"ם מתכוונת להמשיך בדרך של השתתפות פעילה בפוליטיקה הישראלית.

לגבי השאלה אם רע"ם תחזור על הטקטיקה של אימוץ שחקן חוץ כמו מאזן גנאים, עבאס הבהיר שברע"ם מתקיימות בחירות דמוקרטיות, והמפלגה מעוניינת ללכת לכיוון של בניית רשימה עממית יותר. כלומר, יש סיכוי לשלב מועמדים מחוץ לתנועה האסלאמית – הפלג הדרומי.

עם זאת, הניסיון עם גנאים, שהחליט לחזור למגרש הביתי ולרוץ לבחירות לראשות עיריית סכנין, מלמד שעבאס צפוי לרצות ח"כים יותר ממושמעים, שהוא מכיר היטב ושחברים בתנועתו.

חוזרת הביתה עם ראש מורם

שחקנית החיזוק השנייה שתרמה להפלת הקואליציה שהיא היתה חלק ממנה היא ח"כ ג'ידא רינאוי זועבי ממרצ. ל"שיחה מקומית" היא אומרת שהיא שמחה שלא נאלצה להיכנע ללחצים ושמרה על הקווים האדומים שלה, כשסירבה לתמוך בתקנות האפרטהייד.

ג'ידא רינאווי זועבי, מקום 4 ברשימת מרצ לבחירות, במסיבת עיתונאים בתל אביב, ב-4 בינואר 2021 (צילום: אבשלום ששוני / פלאש90)

ג'ידא רינאווי זועבי במסיבת עיתונאים בתל אביב, ב-4 בינואר 2021 (צילום: אבשלום ששוני / פלאש90)

בראיון הבוקר (שלישי) ברדיו א נאס איתגרו את רינאוי זועבי עם טענתה הקודמת, שממשלת השינוי היא טובה. היא טענה שהאמינה בהתחלה שהקואליציה הזאת תהיה מבורכת, אבל התאכזבה כשהאגף הימני הנהיג את הממשלה למחוזות שלא צפתה ושאינם עולים בקנה אחד עם מצפונה ודרכה, אף שהיא חברה במפלגת שמאל ציונית.

היא ציינה הצעת חוק שאמורה לעלות להצבעה מחר, לפיה יש לתת עדיפות בעבודה למסיימי שירות צבאי. "לשם כך הלכנו לממשלה הזאת?" תהתה.

רינאוי זועבי טוענת שסירבה להצעות רבות מצד מפלגות בכנסת, ובחרה ללכת הביתה שלמה עם עצמה ועם ראש מורם.

ודיע עואודה הוא עיתונאי וסופר

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
החיילים בחרו חשודים באקראי. חייל אוחז בתושב ונער בכפר חארס (שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים)

החיילים בחרו חשודים באקראי. חייל אוחז בתושב ונער בכפר חארס (שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים)

עשרות גברים, בחוץ, כל הלילה. כך נראה עונש קולקטיבי

אחרי שאבנים נזרקו על מכונית בכביש 5, הצבא נכנס לכפר חארס, ולפי עדויות עצר גברים וילדים באופן אקראי ברחוב ובבתים והחזיק אותם תחת כיפת השמיים 15 שעות עד ששחרר אותם ללא כל תנאי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf