newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

כך השאירה אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה את הערבים בחוץ

כשסטודנטים ערבים הגיעו השבוע להירשם לבחירות לאגודה, הם עוכבו מחוץ לדלת עד שנמסר להם שמועד ההרשמה נגמר. לדברי הסטודנטים, מדובר בהתנכלות שיטתית. הנהלת האוניברסיטה בתגובה: אין לנו מעמד פורמלי להתערב

מאת:

"אנחנו כמחצית מהסטודנטים באוניברסיטה, ואין לנו נציג באגודה". סטודנטים באוניברסיטת חיפה (צילום: הדס פארוש / פלאש90. למצולמים אין קשר לכתבה)

"בושה! בושה!" – כך קראו הסטודנטים שהמתינו ביום שני בפתח משרד מזכירות אגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה במשך שעות, בטרם יצאה המזכירה ואמרה להם כי אינם יכולים יותר להגיש את מועמדותם לבחירות לאגודת הסטודנטים, כי פג מועד ההרשמה.

"העניין לא התחיל מהיום", אומר עודי גנאים, מזכיר תא חד"ש באוניברסיטת חיפה. "הם יודעים שהסטודנטים הערבים, כמחצית מכלל הסטודנטים באוניברסיטה, הם יותר ממחצית מבעלי זכות הבחירה, כי רוב הסטודנטים הערבים משלמים את דמי החבר לאגודה.

>> הסטודנטים הערבים איבדו את הפחד ומפסיקים לשתוק

"הבחירות לאגודה מתקיימות אחת לשנתיים. הידיעה על פתיחת המועד להגשת הרשימות פורסמה בתחתית אתר אגודת הסטודנטים. למדנו עליה כחמישה ימים לפני סיום הגשת המועמדות. הצלחנו לאסוף מועמדים, מכל הפקולטות, אנחנו ותאי סטודנטים אחרים, וביום שני בבוקר הגענו להגיש מועמדות – אנחנו, תא בל"ד, תא עומדים ביחד וכמה מועמדים עצמאיים. במזכירות האגודה הופתעו לראות אותנו ולא נתנו לנו להיכנס. לפנינו היו שלושה סטודנטים אחרים, כל אחד מהם שנכנס להירשם בילה שעה או יותר בפנים, אף שההרשמה לא אמורה לקחת יותר מדקות ספורות, ואחר כך יצאו ואמרו שההרשמה הסתיימה, אף שכבר היינו בתוך משרדי האגודה. בכל מערכת בחירות בעולם, כשאתה מגיע לפני תום הזמן, יש לך זכות הצבעה או השתתפות. פה, הם חסמו אותנו למרות העובדה שהיינו כבר בפנים, והביאו אנשי ביטחון שיוציאו אותנו".

אחרי שפנתה בעניין להנהלת האוניברסיטה ולאגודה, עו"ד סאוסן זהר החליטה לערער לבית המשפט המחוזי בחיפה: "העניין חוזר על עצמו בשנים האחרונות. יש כאן ניסיון ברור למנוע מסטודנטים זכות בסיסית. הגשת המועמדות לא לוקחת יותר משבע דקות, אבל הם הכניסו בכוונה את המקורבים אליהם, וכל אחד בילה יותר מ-40 דקות בפנים עד שעבר המועד. שלושה סטודנטים בלבד נרשמו תוך 150 דקות!

עו"ד סאוסן זהר

עו"ד סאוסן זהר

"הגשתי בקשה לדיקנית האוניברסיטה ולוועדת הבחירות באגודה ודרשתי להאריך את משך הגשת המועמדות, ולהבטיח שמישהו חיצוני יבקר את הבחירות ושהתהליך יתנהל בהתאם לחוק. תגובת האוניברסיטה היתה שהאגודה היא עמותה עצמאית ואינה שייכת לאוניברסיטה. לגבי ועדת הבחירות, לאחר שניסתה להתעלם מההודעות שלי, היא הודיעה שהיא בוחנת את העניין ולא הגיבה יותר, אז החלטנו לעתור לבית המשפט. זהו ניסיון לגזול מהתלמידים זכות חוקית, חוקתית ויסודית, הזכות להתמודד, תוך אי שקיפות מוחלטת וסירוב למסור לסטודנטים פרטים כלשהם על הבחירות. איש אינו יודע מי חברי ועדת הבחירות, אף שעניין זה בפרט חייב להיות שקוף ביותר".

לדברי מועתז עודה מתא בל"ד באוניברסיטת חיפה, "אנחנו כמחצית מהסטודנטים באוניברסיטה, ואין לנו נציג באגודה. מאז תחילת המלחמה, האגודה רודפת סטודנטים ערבים, מסיתה ומנסה למנוע כל פעילות שלנו, וזאת כשאין כל קול שלנו בתוכה. הפעם הקונספירציה היתה ברורה מאוד, כמה מרצים וכן אקדמיה לשוויון שלחו מכתב מנוסח בחריפות להנהלת האוניברסיטה והאגודה בנושא, ופונים לבית משפט.

"למעשה, עצם קיום הבחירות בתקופה זו, לפני תחילת שנת הלימודים, הוא חשוד, שכן חלק גדול מהסטודנטים אינם באוניברסיטה וחלקם אף מחוץ למדינה", אומרת אליה לוין מתא עומדים ביחד באוניברסיטת חיפה. "מאפריל אנחנו שולחים מיילים לאגודה ומבקשים תאריך בחירות, והם לא עונים, ופתאום אנחנו מגלים שהקצו 10 ימים להגשת מועמדות, והמועד האחרון הוא 9 בספטמבר. הם גם הוסיפו הנחיות חדשות, כולל מניעת הזכאות להתמודד ממי שלא היה חבר באגודה בשנה שעברה, ובמקביל סגרו את האפשרות להירשם לחברות באגודה כעת. כלומר לסטודנט שנה א' אין זכות להגיש מועמדות, וכך גם לכל סטודנט שלא היה חבר באגודה בשנה שעברה. זה חוק מוזר, שמוכיח שהאגודה היא מועדון סגור.

"האגודה בחיפה נמצאת בקשר טוב עם התאחדות הסטודנטים, שמנסה לכפות אג'נדה ימנית קיצונית. העניין אפילו קשור להפיכה המשפטית ולכל מה שקורה בארץ. האגודה שלנו בחיפה היא זו ששיתוף הפעולה איתה הוא הכי משמעותי, ולכן ההתאחדות לא רוצה להפסיד דווקא אותה".

בעקבות האירוע, אקדמיה לשוויון ביחד עם 130 מרצים באוניברסיטה שלחו מכתב חריף להנהלת האוניברסיטה, שבו נכתב בין היתר: "אנו מודעים לכך שאגודת הסטודנטים הינה עמותה עצמאית שאינה כפופה ישירות לאוניברסיטה. עם זאת, לפי ראות עינינו אם נופלים פגמים מהותיים בהתנהלות האגודה, עד כדי כך שיש חשש אמיתי שהנציגות הנבחרת של האגודה לא תוכל לייצג כיאות את האינטרסים של הסטודנטים במוסד, הרי שמצופה מהנהלת האוניברסיטה להתערב בתהליך או לכל הפחות למנוע מהנציגות 'הנבחרת' ליהנות מפירות מעלליה. אוניברסיטת חיפה מתגאה בכך שהיא מציגה מודל של חיים משותפים של חלקי האוכלוסייה השונים בחברה הישראלית, אך הנהגת הסטודנטים בה רחוקה מלשקף מודל זה.

"אנחנו קוראות וקוראים להנהלת האוניברסיטה לנקוט בכל הצעדים העומדים לרשותה על מנת להבטיח כי הבחירות לאגודת הסטודנטים תהיינה חופשיות ומייצגות. צעדים אלו כוללים: דרישה מאגודת הסטודנטים להאריך את תקופת רישום המועמדים באופן מיידי, ולאפשר הרשמה חופשית לכל סטודנט וסטודנטית המעוניינים בכך, והנחיה של הנהלת האוניברסיטה לאגף הביטחון שלא לתת יד להתנהלות השערורייתית של האגודה. על הנהלת האוניברסיטה להבהיר לאגודת הסטודנטים כי אם לא תתקן דרכיה, לאלתר, הרי שהבחירות הקרובות לא תוכלנה להיחשב תקינות, ולכן האוניברסיטה לא תוכל להכיר בהנהלה 'הנבחרת' של אגודת הסטודנטים כגוף מייצג של הסטודנטים, על כל המשתמע מכך. בדומה, יש לשנות את התקנון האקדמי כך שיו"ר אגודה שלא נבחר בבחירות חופשיות, לא יוכל להיות חבר הסנאט מתוקף תפקידו".

בתגובה שפרסמה הנהלת האוניברסיטה נאמר בין היתר: "האגודה היא עמותה רשומה. ככזו, היא מתנהלת בהתאם לחוק העמותות וכפופה לפיקוח רשם העמותות ולביקורת של בתי המשפט. לאוניברסיטה אין מעמד פורמלי להתערב בהליך הבחירות של העמותה. במקרה של תלונות על תקינות הבחירות, פתוחות בפני המתלוננים דלתות בתי המשפט. למרות היעדר מעמד פורמלי, דיקנית הסטודנטים שיגרה אתמול מכתב לאגודה שבו הבהירה לה את החשיבות שהאוניברסיטה מייחסת לניהול הליך בחירות תקין והוגן".

פנינו לאגודת הסטודנטים באוניברסיטת חיפה בבקשה להגיב על הדברים, תגובתם תתפרסם אם וכאשר תתקבל.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

התגברנו על הרבה משברים, אבל דבר לא דמה ל-7 באוקטובר ולמה שקרה לאחריו. גרפיטי על חומת ההפרדה באבו דיס (צילום: מלאני פידלר / פלאש90)

"אף צד לא ייעלם". שיחה בין שותפים לדרך משני עברי המלחמה

עאוני אל-משני ומירון רפופורט הקימו לפני יותר מעשור ארגון המציע מתווה ייחודי לפתרון הסכסוך. בתום שנה למלחמה הם מדברים על השלכותיה על שתי החברות, על העבר והעתיד, ועל עצם ההיתכנות של שותפות ישראלית-פלסטינית במציאות שטופת שנאה ונקם

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf