אפרטהייד סטייל: החומה שמפרידה בין נהגים ישראלים לפלסטינים
כביש 4370 שנפתח בשבוע שעבר מחולק על ידי חומה בגובה שמונה מטרים. צד אחד ישמש את האוכלוסייה הפלסטינית, ובצד השני יסעו המתנחלים. אם זה נראה כמו אפרטהייד, ומפריד כמו אפרטהייד - זה כנראה אפרטהייד. בתמונות
ביום חמישי שעבר, אחרי שנים רבות של עיכובים, נפתח כביש 4370 מצפון־מזרח לירושלים. ישראלים ופלסטינים יסעו עליו בהפרדה מלאה: חומה בגובה שמונה מטרים מפרידה בין שני חלקי הכביש שאורכו שלושה וחצי קילומטרים. צד אחד ישמש את האוכלוסיה הפלסטינית, ועל השני יסעו המתנחלים. לא יתערבבו זה עם זה. אפרטהייד.

מבט כללי על כביש 4370 . מצד שמאל החלק הפלסטיני, מצד ימין הישראלי (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מבט על הצד הישראלי של הכביש. ברקע החומה המקיפה את ענתא ומחנה הפליטים שועפט (אורן זיו / אקטיבסטילס)
החלק המיועד לנהגים ישראלים מחבר בין הבאים מכביש 60 וההתנחלות גבע בנימין לכביש 1 -בקטע שבין צומת הגבעה הצרפתית למנהרת נעמי שמר המובילה להר הצופים. הוא ייקצר את הדרך למתנחלים שירצו להגיע מכביש 60 שבגדה המערבית לאזור הגבעה הצרפתית והר הצופים בירושלים. יורשו לעלות עליו פלסטינים עם אישור כניסה לישראל.
הצד הפלסטיני של הכביש, שנפתח כבר לפני כשבועיים, מחבר בין פאתי העיר ענתא ומוביל לעירייה א-זאיים בגדה המערבית. הכביש עובר מתחת לכביש מספר 1 ובחלקו מוצבות חומות משני צדדיו.
הכביש החדש מקצר את הדרך לנהגים פלסטינים שנוסעים מצפון הגדה לדרומה. עד עתה הם נסעו דרך ענתות (כביש 437), לכיוון מישור אדומים, משם עלו בכביש אחד עד לכניסה למעלה אדומים ומשם לעזריה. הכביש החדש מקצר את זמן הנסיעה, במיוחד בשעות העומס, והנסיעה כעת מאזור רמאללה היא ישירות לכביש 1 ומשם לערים בית לחם או חברון בדרום הגדה. בזמן הביקור שלי, בכניסה לכביש הפלסטיני, עצר לידי אחד הנהגים הפלסטינים כדי לוודא שהכביש באמת מוביל לעזריה, ונראה מעט מופתע מהתשובה החיובית.

נשים בכניסה לצד הפלסטיני של כביש 4370, ליד ענתא (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הכניסה לצד הפלסטיני של כביש 4370, ליד ענתא (אורן זיו / אקטיבסטילס)
צד הכביש המיועד לישראלים פתוח בינתיים רק בין השעות 5 בבוקר ל-12 בצהרים. הנסיעה בכביש חוסכת את הפקקים למתנחלים שגרים באזור גבע בנימין, אדם או ענתות ורוצים להגיע בבוקר לאזור הר הצופים. הכביש החדש, יאפשר להם להימנע מפקקי הבוקר הכבדים במחסום חיזמא, שעד עתה שימש את מי שרצה להיכנס מהגדה לירושלים דרך כביש 60.
קטע הכביש הזה נסלל כבר לפני עשור, אך רק כעת נפתח לתנועה. הכביש שופץ על ידי חברת מוריה – חברת התשתיות של עיריית ירושלים, וזאת למרות שהוא לא נמצא בשטח המוניציפלי של ירושלים.

הכניסה לצד הישראלי של כביש 4370 (אורן זיו / אקטיבסטילס)
בקצה הכביש הישראלי מוצב מחסום אותו מאיישים שוטרי מג"ב. בשעות הבוקר המאוחרות בצד הישראלי של הכביש מורגשת תנועה דלילה של רכבים, אך בצידו הפלסטיני התנועה ערה ועל הכביש חולפות מוניות, משאיות ורכבים פרטיים. שוטרים איתם שוחחתי, סיפרו שבבוקר הכביש עמוס ברכבים ישראלים. בשעות שבו הצד הישראלי של הכביש פתוח, נהגים פלסטינים שמגיעים למחסום ללא אישור לא מורשים להיכנס לירושלים.

רכבים בצד הפלסטיני של כביש 4370, בקטע הכביש שמקביל לכביש מספר 1. (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מונית פלסטינית בקטע הכביש בו יש חומות משני הצדדים (אורן זיו / אקטיבסטילס)
כביש 4370, שמכונה גם "כביש הטבעת המזרחית", צפוי בעתיד, על פי התכנון, להיות חלק מהתוכנית לחיבור וסיפוח מעלה אדומים לירושלים. חיבור בין הצד הפלסטיני של הכביש לעזריה יאפשר את ניתוקו של אזור E1 – הנקודה היחידה המחברת את צפון הגדה לדרומה – משאר הגדה המערבית. התוכנית כוללת' בין היתר' את פנוי בני שבט הג'הלין, כולל את הכפר חאן אל אחמר. אם תצא לפועל התוכנית, המשך הכביש שעדיין לא נבנה כולל גם חיבור עילי שיאפשר מעבר בין צפון הגדה לדרומה ללא צורך לעבור פיזית באזור מעלה אדומים וכביש מספר אחד.
"הכביש הוא עוד שלב בסיפוח הזוחל של התנחלויות לירושלים ודוגמא לאופן שבו ישראל מחסלת את האפשרות להסדר מדיני בעתיד", אומר אביב טטרסקי מ"עיר עמים". "החומה שחוצה אותו היא גם המחשה בוטה למציאות שישראל בוחרת בה: ישראלים ופלסטינים שחיים באותו מרחב וישוביהם מפוזרים אלו מסביב לאלו. כל זאת כשהראשונים הם אזרחים והאחרונים נתינים תחת משטר צבאי. מציאות כזו מחייבת עוד ועוד חומות, מחסומים ותקציבי עתק והיא לחלוטין לא בת קיימא".

הצד הפלסטיני של כביש 4370. ברקע בצד השני נראה המחסום שבקצה הקטע הישראלי (אורן זיו / אקטיבסטילס)

ויש כבר גרפיטי. חומת ההפרדה בצד הפלסטיני של כביש 4370 ליד העיירה א-זעים (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מכוניות משני הצדדים של החומה. כביש 4370 (אורן זיו / אקטיבסטילס)
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.
התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.