זה לא צמצום הבירוקרטיה. זה ריסוק הדמוקרטיה

המטרה המוצהרת של הקמת "רשות הרגולציה" הכלולה בחוק ההסדרים היא להפחית בירוקרטיה. אבל תחת הכותרת הזו, מכוונים בעצם לפגוע בזכויות אדם, להגדיל פערים, להרחיב את ההפרטה ולזהם את הסביבה. את זה צריך לעצור

מאת:
קיבלו השראה מפורום קוהלת. שר האוצר אביגדור ליברמן עם מנכ"ל משרדו רם בלניקוב (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)

קיבלו השראה מפורום קוהלת. שר האוצר אביגדור ליברמן עם מנכ"ל משרדו רם בלניקוב (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)

חוק ההסדרים, שנמצא בדיונים בכנסת בימים אלה, כולל פרק שעוסק בהקמת רשות האסדרה ("רשות הרגולציה"). המטרה המוצהרת היא צמצום הבירוקרטיה, התייעלות כלכלית והגברת הפיקוח על ביצועי משרדי הממשלה. דבר זה כשלעצמו אינו מהווה בעיה.

הבעיה היא שנראה כאילו שמי שכתב את הפרק הוא פורום קהלת, מכון המחקר הימני-ליברטריאני רב ההשפעה שמעורב כבר שנים בניסיונות לנתב את המדיניות הכלכלית של ישראל כך שתטיב יותר עם בעלי הון ותאגידים.  למעשה, הפורום חיבר כבר כמה וכמה מסמכים בעניין, שנראה כי מצאו את דרכם לחוק ההסדרים הנוכחי.

donate

תחת הכותרת של "צמצום הבירוקרטיה", צפויה רשות האסדרה לרסק שורה של זכויות אדם. אף אחד לא אוהב בירוקרטיה, אבל יש הבדל ניכר בין בירוקרטיה לבין רגולציה. רגולציה היא דבר חיוני לקיומה של חברה מודרנית. הסיבה לכך שילדים כבר לא עובדים במכרות, שחברות כרייה כבר לא יכולות להרעיל את האוויר והאדמה שלנו, שיצרני מזון אינם חופשיים לפגוע בבריאות הציבור, ושקיימות חובות כמו עמידה בייצוג מגדרי הולם בתפקידים ציבוריים, היא בראש ובראשונה רגולציה: ההבנה שמעל לאינטרס של בעלי ההון לפעול חייב לעמוד האינטרס הציבורי.

כבר מההתחלה, ההרכב המוצע של רשות האסדרה, שכולל אנשי אוצר ונציגי משרד ראש הממשלה, ללא נציגים סביבתיים או נציגי עובדים וכו', והמטרות המוצהרות שלה, ששמות דגש בלעדי על התייעלות כלכלית והפחתת עלויות, הם מתכון לאסון. שיקולים כמו הגנה על זכויות אדם, צמצום פערים חברתיים, פגיעה בזכויות עובדים ושיקולים סביבתיים אינם נלקחים כאן כלל בחשבון, וסביר להניח שבמחלוקות שייווצרו בנושאים הללו בין אנשי המקצוע במשרדים לבין אנשי הרשות, תהיה ידם של האחרונים על העליונה.

כשליברטריאנים אומרים "רגולציה", בייחוד לצד צירוף המילים "הפחתת הבירוקרטיה", הם מתכוונים בפועל ל"דה-רגולציה", כלומר להחלשתה. השלכות אפשריות של שליטה ליברטריאנית ברגולציה שלנו הן, למשל, שמפעלים מזהמים יזכו להקלות או לפחות שלא יוטלו עליהם סנקציות; שהפריפריה תוזנח עוד יותר ולא תזכה להשקעות שהיא זקוקה להן; שיהיה פטור מסימון מוצרים מסוכנים; שתקודם רפואה פרטית למי שיש לו על חשבון הרפואה הציבורית לכל מי שזקוק לה; שייפגעו זכויות עובדים בכלל, ובפרט של נשים, אוכלוסיות מיעוט, אנשים בעלי מוגבלויות.

מערכת החינוך שלנו, שכבר הופרטה יותר מדי, תחווה הגדלת פערים והאצה של עוד תהליכי הפרטה. המיעוטים בישראל, שגם כך אינם מתוקצבים כראוי, יזכו לפחות תקציבים בתחום החינוך. אוכלוסיות שלמות – פלסטינים אזרחי ישראל, חרדים ובמיוחד נשים חרדיות – יישארו מאחור, כי לבעלי ההון אין עניין להשקיע את הכסף הנדרש בקידומם.

דה-רגולציה תהיה ברכה לקבלנים חסרי מצפון: הם יוכלו לבנות בתים באיכות גרועה, כאלה שסדקים יתגלו בהם במהירות; היא תאפשר להרחיב את הפערים הכלכליים כך שאנשים שכבר יש להם נדל"ן יוכלו לרכוש ממנו עוד, בזמן שההשקעה בדיור ציבורי תמשיך לצנוח. הפרטת שירותי ציבור לידי גופים, שהערך היחיד שלהם הוא ערך המניות תחמיר עוד יותר את הפגיעה בציבורים עניים וחסרי השכלה. והתאגידים האלה יזכו להנחות מפליגות ביכולת שלהם לנצל את מאגרי המידע שהם אוספים על כולנו.

צריך לקדם את הכלכלה. על האמירה הכמעט קלישאתית הזאת אין ויכוח. אבל עבור מי? האם עבור תאגידים ואוליגרכים, או עבור כלל החברה כולה? האם אנחנו רוצים חברה נוסח דרום אמריקה, עם שכבה דקה של עשירים, מעמד ביניים מצטמצם שנאבק על עצם קיומו, ושכבה ענקית של עניים?

על כן, יש להבטיח שחוק הרגולציה ישונה, כך שהגוף שיוקם יהיה מחויב לשוויון כלפי כלל האוכלוסייה, בדגש על שוויון מגדרי; שהוא יגן על הסביבה ויביא בחשבון את האסון האקלימי המתקרב; שיקפיד על שוויון בין הקבוצות השונות באוכלוסייה הישראלית; שישמור על זכויותיהם של אזרחים ותיקים וימנע את המשך ריכוז הכוח בידי מי שכבר יש להם יותר מדי ממנו.

מכון זולת – לשוויון וזכויות אדם הניח על שולחנה של ועדת חוקה חוק ומשפט, בראשותו של ח״כ גלעד קריב, נייר עמדה שבו הצעות לתיקונים שמבטאות את הצרכים הללו. אחרת, תוך דיבורים יפים על "מאבק בבירוקרטיה", תתבצע פה הפיכה שקטה לטובת בעלי ההון.

עינת עובדיה היא מנכ"לית מכון זולת – לשוויון וזכויות אדם

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

כאן אפשר להצטרף

לתמיכה – לחצו כאן
שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ב-5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

"הפשיעה היא פרויקט אסטרטגי של המדינה". שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, 5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

בחברה הערבית משוכנעים: הפשיעה אינה מחדל. היא תוכנית שלטונית

בחברה הערבית דוחים את הטענות בדבר אוזלת היד של המדינה מול הפשיעה הגואה. מדובר במדיניות מתוכננת היטב, אומרים מומחים ופעילים, במטרה לפרק את החברה הערבית מבפנים ואף לעודד אותה להגר מהמדינה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf