הפשיטה על חנות הספרים הפלסטינית: "זה מהלך פוליטי"
על צו החיפוש הופיע חשד ל"הזדהות עם ארגון טרור", ובהודעת המשטרה נטען ל"הסתה", אך מחמוד ואחמד מונא נעצרו בכלל בחשד ל"הפרת הסדר הציבורי". המשטרה טענה כי איתרה שמונה ספרים מסיתים לכאורה, אך סירבה לומר מה הם. "הספרים שאנחנו מוכרים נמצאים אונליין, אפשר לקנות אותם בכל מקום"

"מעצר חסר היגיון או סיבה". מחמוד מונא (משמאל) ואחמד מונא, בדיון הארכת מעצרם בבית משפט השלום בירושלים, ב-10 בפברואר 2025 (צילום: אורן זיו)
נראה כי בשנה וחצי האחרונות נפרץ כל גבול מצד רשויות המדינה מול הציבור הפלסטיני בנושאי חופש הביטוי וההפגנה, אך מעצרם אתמול (יום ראשון) של שני עובדי חנות הספרים החינוכית (Educational Bookshop) במזרח ירושלים, מחמוד מונא ואחיינו אחמד מונא, בחשד ל"הפרת הסדר הציבורי", והחרמת ספרים, כולל חוברת צביעה לילדים, היא בהחלט שיא חדש ומפוקפק.
הדיון שהתקיים היום בהארכת מעצרם בבית משפט השלום בירושלים הראה כי אף שאיתמר בן גביר התפטר מתפקיד השר לביטחון לאומי והפסקת האש בעזה עדיין בתוקף, רוח הפשיזם וההשתקה כאן כדי להישאר.
המשטרה ציינה בדיון כי איתרה בחנות שמונה ספרים שעומדים בקריטריונים של הסתה, אך לא ציינה מה הם, וסירבה להתייחס לכך שרוב הספרים אינם בערבית ושקהל הקונים בחנות הוא בעיקר בינלאומי. כמו כן, סירבה המשטרה לומר אם הפשיטה התבצעה בעקבות תלונה שהוגשה, או ביוזמתה.
הפשיטה על שתי חנויות הספרים התבצעה ביום ראשון בצהריים, עם צו חיפוש שנחתם על ידי השופטת חוי טוקר. המשטרה עצרה אז את מחמוד ואחמד מונא. מכיוון שמעצר בחשד להסתה דורש אישור מראש מהפרקליטות, הם נעצרו על עבירה גנרית, "חשד להפרת הסדר הציבורי" – פרקטיקה מוכרת במעצרים בנושאים הקשורים לחופש הביטוי. למרות זאת, המשטרה טענה בהודעה כי החנות מכרה ספרים עם "תוכני הסתה ותמיכה בטרור".
השניים הושארו לילה במעצר במגרש הרוסים. ביום שני בצהריים הם הובאו בפני השופט גד ארנברג בבית משפט השלום לדיון בהארכת מעצרם. מחוץ לאולם התקיימה הפגנת תמיכה, בהשתתפות עשרות פעילים ודיפלומטים, ובני משפחה וחברים הצטופפו שם בניסיון להיכנס לאולם.
שופט בית משפט השלום החליט להאריך את מעצרם של מחמוד ואחמד מונא עד מחר בבוקר, ולאחר מכן המליץ לשחררם. בערעור למחוזי, השופט הותיר על כנה את ההחלטה על הארכת המעצר, אך מתח ביקורת על המשטרה שלא קיבלה את אישור הפרקליטות, מכיוון שהעבירה שבגינה הוצא צו החיפוש היתה הזדהות עם ארגון טרור, שמחייבת אישור כזה מראש. המעצר עצמו התבצע, כאמור, בחשד לעבירה של הפרת סדר, שהיא קלה יותר.
כאשר עו"ד עודה תהה מדוע העבירה שבגינה נעצרו השניים היתה הפרת הסדר הציבורי, אמרה נציגת המשטרה: "הם עובדים שם מספיק זמן, הם חלק מהאנשים שמנהלים את החנות. משטרת ישראל סבורה שבמיוחד בתקופה הזו ובמיוחד בירושלים, למכור ספרים שיש בהם כל מה שהוטח שם (דברי הסתה א״ז) מצדיק מסוכנות".
עודה אמר: "הפרת הסדר היא עבירת סל, כשלמשטרת ישראל נגמרו כל הקלפים, כי אין להם אישור לחקירה להסתה, ויש בתי משפט שלא מוכנים לדון בה".
שתי החנויות, שאחת מהן היא בית קפה וחנות ספרים והשנייה חנות לציוד לימודי, נמצאות זו מול זו ברחוב סלאח א-דין, רחוב העסקים המרכזי במזרח ירושלים, הצמוד לעיר העתיקה. חנות הספרים הוקמה ב-1984, והיא כיום אחת מחנויות הספרים המובילות במזרח התיכון, ועיתונאים, חוקרים, דיפלומטים ותיירים רבים נוהגים לבקר בה. רוב הספרים בחנות הם ספרי מחקר והיסטוריה, מדריכים ומפות באנגלית ובערבית. בבית הקפה שפועל בה מתקיימים אירועים רבים, כמו השקת ספרים וכדומה.
במהלך המלחמה הנוכחית ערך מחמוד מונא אסופת סיפורים של כותבות וכותבים מעזה, תחת הכותרת " Daybreak in Gaza: Stories of Palestinian Lives and Culture", שנועדה "לשמר את המורשת של אנשי עזה דרך ספרות, מוזיקה, סיפורים וזיכרונות".
נציגת המשטרה, רס"מ אורטל מלכה, אמרה בדיון כי "עד שנעבור על הספרים ייקח זמן, לכן אנחנו כאן בהארכת מעצר של ימים". עו"ד נאסר עודה, שמייצג את העצורים, ביקש לקבל את כותרי הספרים שנתפסו ואת שמות המחברים. מלכה ענתה: "אני לא יכולה לענות. אנחנו נטיח (נעמת בחקירה; א"ז) את הספרים (בחשודים; א"ז) כשאקבל אישור… ונתחיל לקרוא כל ספר וספר עם המשיבים".
כשעודה התעקש לשאול על מספר הספרים שנלקחו, וציין כי המשטרה יצאה מהחנויות עם ארגזים, ענתה מלכה: "שלושים, אולי ארבעים, אני לא יודעת כמה מהם בסוף נגיד שהם מהווים הסתה, המספר המדויק. אנחנו תפסנו לפחות שמונה ספרים (שמהווים הסתה; א"ז), אולי יהיו יותר, לא בטוח שכולם יקבלו אישור הסתה. השוטרים לקחו את כל מה שחשבו שיענה על הקריטריונים. יש שמונה, וממשיכים לעבוד".
בהודעת המשטרה נראה צילום של חוברת צביעה לילדים בשם From the River to the Sea, של המאייר הדרום אפריקאי, נת'י נגובנה. בתמונה של כמה מהספרים שנלקחו על ידי המשטרה ושהוחזרו מאוחר יותר נראו בין השאר ספרים של נעם חומסקי ואילן פפה ובנסקי, ספרים על הסכסוך הישראלי-פלסטיני ועל מהפכות סטודנטים, וספרי אמנות.
אין דיפלומט, עיתונאי זר, תייר מתעניין או חוקר של ירושלים והסכסוך שלא מכיר את החנויות האלו ואת הבעלים, מחמוד מונא, שיבלה את הלילה במגרש הרוסים (ביחד עם אחיינו, אחמד מונא).
הנה למשל כמה מהספרים שנלקחו בחיפוש והוחזרו הערב: pic.twitter.com/Qffns86vs1— نير حسون Nir Hasson ניר חסון (@nirhasson) February 9, 2025
מלכה ציינה כי "הרוב בערבית, יש אנגלית, יש גרמנית, לא יכולה לעבור אחד אחד. החשד הוא שהם מכרו ספרים שיש בהם עבירה של הפצה, של פרסום". בהמשך היא התבדחה כי צריך שמונה ימי מעצר בשביל שמונת הספרים שהמשטרה סימנה, "כל יום כדי לקרוא ספר".
"זה מעצר פוליטי"
בתוך הטרלול הכללי, ניסה עו"ד עודה להסביר לבית המשפט כי קהל הקונים בחנויות הוא ברובו קהל זר, של דיפלומטים, עיתונאים ותיירים. "זה שתי ספריות ברחוב סאלח א-דין. אתם יודעים מי הקהל?" הוא שאל, ונציגת המשטרה ענתה: "אני לא יודעת, זה ממש לא משנה, העיקר שיש קהל וחשוב שבית המשפט יבין". עודה תהה, "כיצד אפשר עם קהל כזה לבסס הסתה?"
לדברי עודה, "מרגע ששמעתי על המעצר נזכרתי בשני אירועי פלישה דרמטיים. ב-1258, כשהמונגולים פלשו לבגדד בעיראק, הם נכנסו לספריות ענקיות, החרימו ספרים, שרפו וזרקו חלק לנהר, מתוך תקווה לשלוט בידע ובתודעה, ממניע נקמני ולא מעבר לכך. המקרה השני היה ב-1933 בגרמניה, כשנרדפה הקהילה היהודית, ואני לא משווה, עצרו סופרים ומחברים מחשש שהאומנות הזו מהווה ביקורת על הזוועות שעשה המשטר.
"לצערי, אתמול מתוך שיקולים זרים החליטה משטרת מרחב דוד לבצע חיפוש בתוך שתי חנויות ספרים, בעיקר של ספרים באנגלית, צרפתית וגרמנית, כשהקהל העיקרי שלה הם בינלאומיים ודיפלומטים ואקדמאים, שחלקם נוכח כאן ומחוץ לאולם. במהלך החקירה הם (מחמוד ואחמד מונא; א"ז) נשאלו מי אחראי על רכישת ספרים בחנות ואם הם גאים בספרים ובתכנים שלהם".
מאי, אשתו של מחמוד מונא, אמרה ל"שיחה מקומית" אחרי הדיון בבית המשפט כי ביתם בת ה-11 היתה במקום בזמן פשיטת המשטרה. "למרבה הצער לילה היתה בחנות, היא ראתה הכל והיתה בשוק. אבל דיברנו איתה ואמרנו לה שאבא שלה חזק והיא לא צריכה לדאוג. היא לא הבינה למה לוקחים את הספרים, מה הם רוצים. היא סיפרה שהם לקחו גמל (פסל; א"ז). היא שאלה ממה הם מפחדים. היא עצמה מאוד פחדה". מאי ציינה כי חששה מרגע כזה. "אמרתי למחמוד שאני תמיד מודאגת שמשהו יקרה, צפיתי את זה".
מוראד מונא, אח ודוד של מוכרי הספרים מה- Educational Bookshop שנעצרו אתמול, עכשיו מחוץ לדיון על הארכת מעצרם pic.twitter.com/5Gm4dL1qwF
— שיחה מקומית (@mekomit) February 10, 2025
מורד מונא, אחיו של מחמוד ודוד של אחמד, סיפר ל"שיחה מקומית" על הפשיטה: "בשעה שלוש המשטרה פשטה על שני הסניפים של החנות. הם הרסו את החנויות. הם חיפשו ספרים עם דגל פלסטין. רוב הספרים שהם לקחו היו באנגלית. הם לא ידעו לקרוא אנגלית, אז הם השתמשו בגוגל טרנסלייט כדי להבין על מה הספרים מדברים".
לדבריו, "זה מעצר פוליטי. הספרים שאנחנו מוכרים נמצאים אונליין, אפשר לקנות אותם בכל מקום. הם עוסקים בסכסוך הישראלי-פלסטיני. יש לנו ספרים רבים שכתבו פרופסורים ואקדמאים ישראלים. אני לא חושב שיש כל היגיון או סיבה לעצור אותם".
ביום שני אחר הצהריים החנות היתה פתוחה, ועשרות אנשים הגיעו למקום כדי לקנות ספרים ולהביע סולידריות.
מדוברות המשטרה נמסר כי "אמש, במהלך פעילות ממוקדת של בלשי מרחב דוד במחוז ירושלים במזרח העיר, בוצע חיפוש בשתי חנויות ספרים אשר על פי החשד מכרו ספרים המכילים תוכני הסתה. החשודים אשר מכרו את הספרים נעצרו על ידי בלשי המשטרה. בתוך כך, חוקרי מרחב דוד החלו בפעולות חקירה מגוונות, במסגרתן נחשפו לספרים רבים המכילים תוכני הסתה שונים בעלי אופי לאומני פלסטיני, בין היתר חוברת צביעה לילדים 'מהירדן לים'.
"החשודים בשנות ה-30 לחייהם, נעצרו כאמור על ידי בלשי המשטרה והועברו לחקירה במרחב דוד. היום, יובאו השניים לדיון בבית המשפט בבקשת המשטרה להאריך את מעצרם למיצוי החקירה בעניינם. משטרת ישראל תמשיך בפעולות סיכול של עבירות הסתה ותמיכה בטרור, תוך מיצוי יכולות ואמצעים ובכלל זה מיצוי יכולות מתקדמות. זאת לצד איתור ומעצרם של מעורבים בכך ובעבירות של כוונות לפגוע בביטחון אזרחי מדינת ישראל באשר הם".
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן