המצעד עבר, אך ההשפלה תישאר עוד הרבה זמן
לעומת השנה שעברה, נדמה שמצעד הדגלים חלף בשקט יחסי. מבחינת התושבים הפלסטינים, ההתעמרות היתה קשה במיוחד: האזור נחסם; חנויות נסגרו; עיתונאים ספגו קללות, יריקות ואלימות; והקריאות הגזעניות נשמעו באין מפריע מכל חלקי המצעד, ולא רק בשוליים
מבחינת הציבור הישראלי, ניתן היה לחשוב שמצעד הדגלים, שהתקיים היום (ראשון) בירושלים, עבר בשקט יחסי, מכיוון שלא שוגרו רקטות מעזה ולא פרצה מלחמה או אפילו עימותים ברחבי הארץ, כבשנה שעברה. אך עבור תושבי העיר הפלסטינים, המצעד השנה היה גרוע במיוחד, מכיוון שבשנים האחרונות הוא לא עבר בעיר העתיקה.
החל בשעות הצהריים, המשטרה התחילה לבדוק צעירים פלסטינים בעיר העתיקה, ולהרחיק אותם. בהמשך נסגר כל אזור שער שכם למעבר פלסטינים ותיירים. בני נוער שעברו בעיר העתיקה לפני תחילת המצעד הרשמי התעמתו עם פלסטינים, וריססו בגז פלפל אישה פלסטינית. לאחר מכן התפתחה מהומה, שבמהלכה מתנחל שלף את נשקו האישי. המשטרה לא עיכבה אותו, וגם לא את מרססי הגז.
רואה סרטונים שעולים ולייבים מהשטח של @judeliciousss , ולא מוצאת מילים. אוהד צויגנברג תפס רגע שיש בו הכל:,פלסטינית מתנחל בעמדת כוח ואחר מכין את גז הפלפל. כיעורו של הכיבוש. pic.twitter.com/SAGxenfhBO
— עדי ארגוב عدي أرجوف Adi Argov (@adinitay) May 29, 2022
אף שהמשטרה טענה כי תחרים דגלי פלסטין רק אם יפריעו למצעד, בפועל שוטרים עצרו כמה גברים פלסטינים שהניפו דגלים בשער שכם, ובהמשך החרימו דגלים מפלסטינית. הפלסטינים מצידם מצאו דרך יצירתית להניף דגל במהלך המצעד – בעזרת רחפן שאליו חובר דגל שהוטס מעל חומות העיר העתיקה. הרחפן נחת אחרי זמן קצר, והמשטרה החרימה אותו.
השנה נדמה שהקריאות הגזעניות היו הסיסמאות העיקריות של המצעד. הן נשמעו כמעט מכל קבוצה שעברה בשער שכם, ולא רק בשוליים, ולא נעשה כל ניסיון מצד המארגנים למנוע אותן.
גם המשטרה, שבמשך כל השנה מפזרת בכוח כל מחאה פלסטינית שנשמעות בה קריאות פוליטיות, שמוגדרות על ידיה כ"הסתה", לא עשתה דבר נגד שירי הנקמה והקריאות הגזעניות, כמו "מוות לערבים", "מוחמד חזיר" ו"שיישרף לכם הכפר", ובהמשך קללות כלפי העיתונאית שירין אבו עאקלה.
רק כשאוהדי לה פמיליה ניסו להתנפל בריצה על מתחם העיתונאים, המשטרה בלמה אותם – אך לא עצרה איש, גם לא את מי שהשליך חפצים לעבר העיתונאים מול עיני השוטרים.
מכיוון שהמשטרה הרחיקה תושבים פלסטינים ברדיוס של כקילומטר משער שכם, הצועדים שרצו להתעמת עם פלסטינים הוציאו את זעמם על צוותי התקשורת הפלסטיניים, הישראליים והבינלאומיים. חלק מהצועדים קיללו את העיתונאים, הפריעו לשידורים החיים, וניסו להכות אותם עם הדגלים. חלק מקבוצות הצועדים נכנסו לעיר העתיקה דרך שער שכם, וניסו לפגוע בחנויות ולהתעמת עם תושבים.

מתנחלים מיידים חפצים לכיוון עיתונאים פלסטינים, במצעד הדגלים בירושלים, ב-29 במאי 2022 (צילום: אורן זיו)
במקביל למצעד, מאות מפגינים פלסטינים התכנסו ברחוב צאלח א-דין וניסו לארגן מצעד דגלים משלהם. הם צעדו לעבר מחסומי המשטרה עם דגלי פלסטין. השוטרים פיזרו אותם ברימוני הלם, ובמקום התפתחו עימותים. בהמשך, כוח מסתערבים עצר מפגין, וביצע ירי חי שפצע את אחד המפגינים.
חלק מהמפגינים הפלסטינים המשיכו לשייח' ג'ראח, לאחר שמתנחלים ניפצו חלונות של כ-15 מכוניות בשכונה ונמלטו בלי שנעצרו. בסיכום היום, נעצרו ועוכבו יותר מ-40 איש, רובם המוחלט פלסטינים.
On Yom Yerushalayim, fascist violence isn’t limited to the flag march. Dozens of settlers came to Sheikh Jarrah, throwing stones & glass. The army & police responded by harassing Palestinians; here a soldier can be seen cocking his gun at a Palestinian resident. pic.twitter.com/QdFIEBo8kP
— All That's Left: Anti-Occupation Collective (@ATLCol) May 29, 2022
בסופו של יום, המצעד עבר. אך ההשפלה שחוו התושבים הפלסטינים, בעלי החנויות שנסגרו והעיתונאים שספגו קללות, יריקות ואלימות מטווח אפס – תישאר עוד הרבה זמן.
ועוד נקודה חשובה: בעוד שבממשלה ובמשטרה טוענים בתוקף בשבועות האחרונים כי אין שינוי בסטטוס קוו באל אקצא, אירועי היום הראו באופן מובהק את השינוי שחל במקום. כבר חודשים ארוכים, יהודים מתפללים שם ללא הפרעה, והיום רבים הניפו במקום דגלי ישראל והשתטחו בתפילה על הקרקע, בלי ששוטרים ניסו למנוע זאת מהם.
בישראל אומרים שהטענות להשתלטות על אל אקצא הן "הסתה" ו"פייק ניוז". אך כל מי שראה את התיעוד מהבוקר, שבו יותר מ-1,000 איש נכנסו למתחם, יכול להבין מהיכן הטענות האלה מגיעות.
אנחנו ממש שמחים שקראת את הפוסט הזה, ומקווים שמצאת בו עניין. הצוות של שיחה מקומית משקיע מאמצים משמעותיים כדי להביא לקוראות ולקוראים שלנו חדשות, תחקירים, פרשנויות וטורי דעה מגוונים, והכל מתוך מחויבות להתנגדות לכיבוש ולקידום שלום, שוויון וצדק חברתי.
קשה למצוא דברים כמו הפוסט הזה בכלי תקשורת אחרים בארץ, והסיבה שהוא נמצא פה היא שהעיתונות שלנו בשיחה מקומית היא עצמאית וחופשית. אנחנו לא תלויים באף בעל הון, לא במפרסמים ולא בחומות תשלום.
ועדיין, העבודה הרבה שמושקעת בכל פוסט כזה – מתשלום לכותבים, דרך עבודת העורכות והצלמים ועד התשלום לייעוץ משפטי או לשרתים שעליהם יושב האתר – עולה כסף. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית. ובזה יש לך מקום חשוב.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן