דיוני הוועדה למלחמה בעוני חושפים חוסר מקצועיות ולא יובילו לשינוי משמעותי

כבר יותר מחצי שנה שהוועדה מתכנסת לדיונים קבועים ובקרוב צפויות להתפרסם מסקנותיה. מבט מקרוב על פעילותה ועל המסגרת התקציבית שסביבה מראה שלא צפוי שינוי בקרוב. אפילו כסף לפרוטוקולים אין לה

מאת:

כתב: נתן שקרצ'י

בחודשים האחרונים אני מלווה את עבודתה של "הוועדה למלחמה בעוני", שהוקמה על ידי שר הרווחה מאיר כהן בסוף 2013 כדי להמליץ לו על פתרונות אפשריים למצב. מלכתחילה לא היו לי יותר מדי ציפיות מהוועדה הזו, למרות שחלק גדול מחבריה הם אנשים טובים ממגזרי החברה השונים.

כבר מהפעם הראשונה שהגעתי לדיוניה, ראיתי שהסיקור של הוועדה הוא מינורי: רק כמה כתבי עיתונותוחיילת מגל"צ. למרות שהוועדה מתכנסת בשעות הבוקרצהריים, שבהן גם ככה שידורי הזכייניות הם בעלי רייטינג נמוך, אף אחת מהן לא מגיעה לשדר את הוועדה בשידור חי, ככל הנראה כי נתוני העוני בישראל מביישים, ובטלוויזיה עוסקים בעיקר באסקפיזם. שמתי לב גם שידידה שלי, הרבה עדית לב מרבנים לזכויות אדם, הביאה בפני הוועדה אנשים שלא הוזמנו הוועדה, ודאגה שהם ידברו.

לכן לדיוני הוועדה הבאים דאגתי להגיע עם מכשיר הקלטה, וזה עזר.כי למרות שהשר התגאה שזו תהיה אחת הוועדות הכי שקופותאנשי הוועדה אמרו שהיא עצמה ענייה ואין תקציב לפרוטוקולים, כך שההקלטה שלי הייתה התיעוד היחיד למה שקרה שם. בהמשך הגעתי עם הסמארטפון ועם מצלמת וידאו, ושידרתי את דיוני הועדה בשידור חי דרך ערוץ ustream , שם אפשר למצוא קטעי וידאו משניהדיונים האחרונים. כמו כן, דאגתי כמו שלמדתי מעידית להזמין לדיוני הוועדה הפתוחים אנשים שחשבתי שחשוב שקולם יישמע למרות שלא הוזמנו, ודאגתי שישולבו בסדר היום. מדובר בדיירים ופעילים מצוות דיור ציבורי, פעילה שעוסקת במאבק בהוצאה פועל, מרכז מוסאוא לשוויון ואחרים.

עצם העובדה שאלולא היוזמה שלי, פעיל חברתי עצמאי, הוועדה לא הייתה שומעת אנשים כאלה,מבהירה בעיניי את רמת הרצינות שלה. אליסה, אותה הבאתי במיוחד מירושלים, אמרה שתי מילים לפני שיו"ר הוועדה התפרץ לדבריה ולא נתן לה להמשיך. הוועדה לא עסקה כלל בנושא בו מתמחה אליסה,התמודדות עם מעגלי חובות וההוצאה לפועל, למרות שתכנית בת שעה של "המערכת" בערוץ 2 על קו העוני עסקה בנושא כשמונה פעמים בשל חשיבות הנושא לאנשים שנקלעו למעגל העוני.

אחת הביקורות האחרות שנשמעו על הוועדה הייתה שמשתתפים בה בעיקר מומחים שונים, ולא אנשים שחיים בעוני, ושיכולים לשתף את החברים והמומחים בידע שנרכש רק בהתמודדות יומיומית עם העוני. כדי לצאת ידי חובה בנושא הזה, הוועדה ערכה פאנל אחד בלבד, בן שלוששעות, בו דיברו אנשים שחיים בעוני על ההתמודדות שלהם.

בדף של חדר מצב העליתי כבר קטעים מהקלטות שעשיתי בתוך דיוני הוועדה. בקטע הראשון שומעים את שר הרווחה מאיר כהן, שמדבר על המבוכה שמסבים נתוני העוני הגרועים של "לתת" והביטוח הלאומי ושל ה-OECD. הוא גם דיבר על מקינזי, חברת הייעוץ הבינלאומית, שהוצמדה לוועדה על ידי ראש הממשלה,  ש"בניכוי הערבים והחרדים מצבנו מצויין".

בהקלטה השנייה ניתן לשמוע את הדיון על ירידה בהוצאה האזרחית של הממשלה בהיקף של כ-10 אחוזי תוצר (כשאחוז תוצר הוא בסביבות 10 מיליארד ש"ח), כמו שטען פרופ' יוסי זעירא בפני חברי הוועדה. עוד היה שם נאום של שר הרווחה, שדיבר על הפערים בהוצאה האזרחית בין ישראללבין המובילה בהוצאה זו בעולם,צרפת, כשהפער בהוצאה בין ישראל לצרפת הוא כ-130 מיליארד ש"ח לשנה לדבריו.

הדרישות מינוריות, והאוצר יסכל גם אותן

בחודש האחרון, הוועדה יושבת לנסח את דוח הביניים שלה, שהצגתו הייתה אמורה להיות ב-8 באפריל, אך נדחתה לאמצע מאי. מחלקים שכבר התפרסמונראה שההמלצות עומדות להיות מינוריות על גבול הפחדניות, ויעסקו ככל הנראה רק בהיקף של כאחוז תוצר בשנה, 10 מיליארד ש"ח. התוכנית המסתמנת מונה כיעדיה את העלאת קצבאות הילדים על פני עשור לממוצע ה-OECD, העלאת קצבאות הבטחת הכנסה, תוספת תקנים של עובדות סוציאליות להורדת עומס התיקים שבטיפול כל כל אחת מהן, תוספת של 1,500 דירות דיור ציבורי ועוד. עד עתה הוצגו בפני מליאת הוועדה רק המלצות של שלוש מתוך שש תתי-הוועדות.

די ברור שגם בהמלצות המינוריות האלוינסה משרד האוצר לכרסם, כמו שכירסם במרבית המלצות ועדת טרכטנברג. בתקשורת טען יו"ר הוועדה שמטרת ההמלצות היא לצמצם את שיעור העוני באוכלוסיה בחצי בעשור הקרוב, אלא שעם הפירורים התקציביים המועטים שהוועדה עצמה מציעה מדובר בשאיפה מופרכת לגמרי. יתר על כן, כבר עכשיו טוען בנק ישראל שהממשלה תצטרך לקצץ בתקציב המתקרב כדי לעמוד ביעדיה, ובנוסף לכךתכניות כמו ביטול המע"מ לרוכשי דירה ראשונה שהעביר שר האוצר ותכניות נוספות יעלו למדינה עוד מיליארדים נוספים.כך שבהחלט יתכן שהוועדה תמליץ, הממשלה תאשר חלקית, אבל הכסף לטיפול בבעיית העוני יבוא מקיצוצים אחרים, בבחינת הוצאה מכיס אחד והכנסה לכיס אחר.

בימים ובשבועות הקרובים עד פרסום דו"ח הביניים אפרסם כאן קטעים מתוך ההקלטות שעשיתי בדיוני הוועדה, שאני חושב שחשוב שכל אזרח יכיר. תמשיכו לעקוב.

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

לתמיכה – לחצו כאן
אוהלי מגורים ורכב שהוצתו בכפר סינג׳יל על ידי מתנחלים (צילום: אורן זיו)

אוהלי מגורים ומכונית שהוצתו בכפר סינג'יל על ידי מתנחלים (צילום: אורן זיו)

הפוגרום בסינג'יל: מאמצי הגירוש מתרחבים לשטחי B

בתחילת השבוע הקימו מתנחלים מאחז ליד הכפר, שנמצא צפונית לרמאללה. המנהל האזרחי פירק את המאחז, והמתנחלים תקפו בתגובה את הכפר, כשהצבא לא מונע את האלימות ואף תוקף תושבים בעצמו. אותו דפוס שכבר הוביל לגירוש של כ-60 קהילות בשטחי C חוזר על עצמו גם כאן

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf