newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

דיווח: עלייה של 70% במקרי הירי של חיל הים על דייגים בעזה באפריל

הארגונים גישה, עדאלה ואל מיזאן, פנו ליועמ"ש ולפרקליט הצבאי בבקשה להפסיק לאלתר את ההתנכלות לדייגים. "האירועים הקשים מעמידים את חיי הדייגים בסכנה וגורמים לנזקים לסירות ולציוד, זאת על רקע משבר הקורונה והסכנה לביטחון התזונתי של תושבי הרצועה"

מאת:

שורה של ארגוני זכויות אדם פנו ליועץ המשפטי לממשלה ולפרקליט הצבאי בבקשה להפסיק לאלתר את ההתנכלות לדייגים בעזה, זאת לאחר שבחודש שעבר חלה עלייה של 70% במקרי הירי על דייגים, בהשוואה למספר אירועי הירי הממוצע בחודשים ינואר-מרץ השנה.

במכתב שעליו חתומים הארגונים גישה, עדאלה הפועלים בישראל וארגון אל מיזאן הפועל בעזה, נאמר כי "האירועים הקשים מעמידים את חיי הדייגים בסכנה וגורמים לנזקים קשים לסירות ולציוד. כל זה קורה על רקע אי הוודאות הכלכלית שנובעת מצעדי ההגנה מפני נגיף הקורונה והסכנה לביטחון התזונתי של תושבי הרצועה".

דייגים בנמל בעיר עזה, בנובמבר 2019 (צילום: עבד רחים / פלאש90)

דייגים בנמל בעיר עזה, בנובמבר 2019 (צילום: עבד רחים / פלאש90)

במכתב מצוין שגם בימים שבשגרה הצבא אוכף את הסגר הימי על עזה באמצעות ירי לא מבוקר, הצפת סירות במים, השפלת דייגים, תפיסת ציוד ופגיעה ברכוש.

על פי ארגון אל מיזאן, מינואר עד אפריל נרשמו 105 מקרים של ירי מצד חיל הים לעבר סירות דיג מעזה, מהם 38 מקרים באפריל בלבד, שבהם נפצעו שישה דייגים ושלושה נוספים נעצרו, בהם קטין. בנוסף, נגרמו נזקים כבדים לסירות, הושמד ציוד רב ונתפסה סירה אחת.

לפי אל מיזאן, הפעולות נמשכות גם החודש. ב-8 במאי, לדוגמה, דיווחו דייגים על ירי של חיל הים לעבר שתי סירות דיג. כדורי גומי פגעו בראשו של דייג אחד ובידו של אחר. מנועים של שתי סירות נפגעו מירי חי ויצאו משימוש. באותו היום ירה חיל הים אל עבר סירות בתותחי מים עוצמתיים, ובכך סיכן את הסירות ואת הנמצאים עליהן. אחד הדייגים נפגע.

בפנייה ששלחה מטעם הארגונים מדגישה עו"ד מונא חדאד מ"גישה" כי "מדיניות זו של שימוש בכוח בעל פוטנציאל קטלני כנגד דייגים, והפגיעה הקשה והבלתי הפיכה בקניינם, הם בלתי חוקיים ובלתי מידתיים", גם אם הם מפרים את מגבלות מרחב תחום השיט שמטילה ישראל.

לארגונים הגיעו עדויות של דייגים רבים שלפיהן חיל הים עושה שימוש באמצעים האלימים גם בזמן שהם נמצאים בתוך שטח הדיג המותר, אך עו"ד חדאד מזכירה כי "בכל מקרה, שיט מחוץ לאזור הדיג אינו מהווה כשלעצמו סכנה ביטחונית המצדיקה שימוש בכוח בטענה לאכיפת המגבלות הביטחוניות".

במכתב נאמר כי ההגבלות על הדיג והפגיעה בדייגים פוגעים בענף הדיג, שמסורתית הוא אחד החשובים ברצועה. רק במהלך 2019 , צוין בפנייה, ישראל שינתה את מרחב הדיג המותר 19 פעמים, מתוכן ארבע פעמים מנעה כליל יציאה לים.

"התנהלות ישראל גורמת לפגיעה קשה בדייגים ויוצרת אי-ודאות, הן מבחינת המרחב אליו יוכלו לצאת לדיג מבלי לסכן את חייהם ורכושם, והן מבחינת יכולתם להתפרנס ולספק דגה לשוק המקומי", נאמר במכתב.

בעזה רשומים היום כ-7,000 דייגים ועוד כ-25 אלף איש מתפרנסים משירותים נלווים לענף הדיג. "הגבלת מרחב הדיג היא עוד דוגמה לשליטה בחיי תושבי עזה שישראל נוטלת לעצמה. שליטה זאת נושאת עמה אחריות", נאמר במכתב.

ספינת חיל הים מפציצה את עזה במבצע צוק איתן (צילום: דובר צה"ל)

ספינת חיל הים מפציצה את עזה במבצע צוק איתן ב-2014 (צילום: דובר צה"ל)

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

לתמיכה בשיחה מקומית
תושבים פלסטינים מפנים את ביתם בקהילה מוע'ייר א-דיר, ימים ספורים אחר שמתנחלים הקימו מאחז בתוך הכפר (צילום: אורן זיו)

תושבים פלסטינים מפנים את ביתם בקהילה מוע'ייר א-דיר, ימים ספורים אחר שמתנחלים הקימו מאחז בתוך הכפר (צילום: אורן זיו)

המאחז הוקם ביום ראשון; ביום חמישי הקהילה נאלצה לעזוב

קהילת מע'ייר א-דיר שבשטחי C בגדה המערבית, שמונה 150 נפשות, ידעה מה מצפה לה אם תישאר לגור ליד המאחז החדש, ולא חיכתה לאלימות הפיזית ולגניבת העדרים. "אתה לא יודע מה הם יעשו. אולי יכו את בנך ואז יביאו משטרה ויעצרו אותך", אמר אחד התושבים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf