בתמיכת הורוביץ, מרצ החליטה להישאר בקואליציה בי-ם עם כהניסט
הנהלת מרצ אישרה את ההחלטה להישאר בקואליציה העירונית אף שאריה קינג מונה לסגן ראש עיר בשכר. המתנגדים טענו כי הוחמצה "הזדמנות חשובה להציב קו אדום ברור". חברת המועצה לורה ורטון: "אין סיבה לברוח לאופוזיציה כשאנו חופשיים להיאבק בקינג מהקואליציה"
הנהלת מרצ אישרה את הישארותה של הסיעה בקואליציה העירונית בירושלים, אף שאיש הימין הקיצוני אריה קינג מונה לסגן ראש עיר בשכר בחודש שעבר.
אתמול (ראשון) התקיים דיון בהנהלת מרצ בערעור שהגישו 40 חברי הסיעה בירושלים, ובהם הח"כית לשעבר נעמי חזן; מספר שתיים ברשימת הסיעה בירושלים, אייל לוריא-פרדס; חבר הנהלת מרצ שכיהן במועצת העיר במשך 17 שנה, כולל ארבע שנים כסגן, פפה אללו; ואחרים, על החלטת הנהלת הסניף הירושלמי בחודש שעבר להישאר בקואליציה למרות הצטרפותו של קינג.
מרצ הצטרפה לקואליציה בראשות משה ליאון בסוף 2018, לאחר שזכתה בבחירות במושב אחד במועצת העיר, שבו מכהנת ד"ר לורה ורטון. בדיון על הכניסה לקואליציה עלה הנושא של קינג, והוחלט שכאשר הוא ימונה לסגן ראש עיר בשכר יתקיים דיון נוסף. דיון כזה אכן התקיים ב-10 במאי, ובו חמישה חברי הנהלת הסניף הירושלמי של מרצ תמכו בהישארות בקואליציה, לעומת שלושה שהתנגדו. קינג היה אמור להתמנות לסגן רק בעוד שנה, אך המינוי הוקדם.
קינג הוא כהניסט בדעותיו, ופועל שנים ארוכות להשתלטות על אדמות פלסטיניות במזרח ירושלים, גם כשזה כרוך בגירוש פלסטינים מהבתים שבהם הם מתגוררים.
ההחלטה עוררה התנגדות בקרב חלק מחברי מרצ בירושלים. בחודש שעבר כתבו כאן עמיר סגל ואלי ברקת כי ההחלטה מעידה על כך שמרצ "מתה ואיבדה סופית את דרכה". השנים פרשו מתפקידם בעקבות ההצטרפות של מרצ לקואליציה העירונית ביחד עם קינג. הם הזכירו כי בקדנציה שהחלה ב-2013 התקבלה בסניף מרצ ירושלים החלטה פה אחד שמונעת מהסיעה העירונית להיכנס לקואליציה כל עוד קינג חלק ממנה.
הדיון בהנהלה הארצית התקיים בתל אביב, וחלק מהנוכחים הצטרפו לישיבה בזום. במהלכו, היו"ר ניצן הורוביץ טען שאין להתערב בהחלטת הסניף וש"לא פורשים בגלל בן אדם אחד". הוא הוסיף כי יש גם אנשים שקוראים למרצ לפרוש מקואליציות מקומיות בגלל תחבורה ציבורית בשבת.
ח"כ תמר זנדברג אמרה בדיון כי למרצ צריכים להיות קווים אדומים. היא הזכירה שמפלגת הימין הקיצוני אלטרנטיבה לגרמניה (AFD) היתה קבוצה לא לגיטימית בפרלמנט הגרמני וקיבלה את ההכשר שלה ברשויות המקומיות, ואסור למרצ לתת את ההכשר הזה לכהניזם בישראל.
במהלך הדיון, חבר הכנסת לשעבר מוסי רז הציע הצעת פשרה שלפיה ההכרעה תעבור לחברים בסניף ירושלים, שמספרם כ-1,000 איש, והם יידרשו לאשר או לדחות את החלטת הנהלת הסניף. רז אמר אחרי הדיון כי "זאת מסוג ההחלטות שצריך לשתף את כל החברים".
"טענתי שגם אם נכון שליאון הוא ראש עירייה טוב יחסית", הוסיף רז, "הדיון הוא על אריה קינג, אם יושבים עם כהניסט כן או לא. הבאתי דוגמה ששולמית אלוני פרשה ממשלת רבין הראשונה בגלל הצטרפות המפד"ל. לא שיש מה להשוות, אבל זה הספיק לה. זו המורשת שלנו. גם אופיר פינס פרש מהממשלה של אהוד אולמרט כשאביגדור ליברמן הצטרף".
לדברי רז, הערעור או הדרישה להצבעה בסניפים אינם דברים תקדימיים במפלגה. "זה קרה פעמיים בעבר, ב-2003 כשפפה אללו רצה להיכנס לקואליציה ברשות אורי לופוליאנסקי, ופעם אחת ב-2008 כשהנהלת מרצ הורתה לסיעה בעירייה לפרוש מהקואליציה של רון חולדאי".
לאור הצעת הפשרה של רז, לוריא-פרדס, שיזם את הערעור, הסיר אותו והנוכחים הצביעו על הצעת הפשרה. ההצעה של רז נדחתה ברוב של 28 מול 13 חברים. למרות ההחלטה והסרת הערעור המקורי, התעקש הורוביץ לקיים הצבעה שתאשר את החלטת הנהלת הסניף, והתוצאה היתה דומה להצבעה הראשונה.
לפי דברי כמה חברים במרצ, אילו ההצעה של רז היתה מתקבלת, ההצבעה של חברי הסניף היתה צפויה להיות צמודה, מכיוון שרבים בסניף התנגדו להחלטת ההנהלה המקומית. ב-2003, כשההצבעה לגבי פרישה מהקואליציה של לופוליאנסקי עברה לחברי הסניף, התוצאה היתה 251 מול 250 בעד פרישה.
מניצן הורוביץ לא נמסרה תגובה לדברים.
"צריך ליישם את האידיאולוגיה, לא רק לנפנף בה"
חברת המועצה ורטון בירכה על החלטת ההנהלה הארצית, ואמרה כי "אני לא רואה סיבה לברוח לאופוזיציה כשאנחנו חופשיים להיאבק בקינג וגזענות מהקואליציה. השמאל צריך ליישם את האידיאולוגיה ולא רק לנפנף בה. הוא גם צריך לפנות החוצה ולעבוד במקום להתעסק בלי סוף בוויכוחים פנימיים". לדבריה, "גם אני נגעלת מקינג, אבל אני מעדיפה לעמוד על שלי מולו ולא לברוח ולתת לו ניצחון כפול – גם בסגנות וגם בזה שסילק אותנו מהקואליציה".
לדברי ורטון, יש לה חופש הצבעה בנושאים הקשורים למזרח ירושלים ובענייני דת ומדינה. "אין לי בעיה לתקוף את קינג כל יום, אבל עדיף לעשות אז זה מעמדה חזקה עם ראש העיר ולא מהאופוזיציה. למה שאברח כשאני יכולה להיאבק".
ורטון אמרה כי לא האמינה שמרצ תשרוד כל כך הרבה זמן בקואליציה, אך הופתעה לטובה מהמדיניות שמוביל ראש העיר, בעיקר במזרח העיר. לדבריה, "לא היה ראש עיר שאני מכירה שדואג כל כך להקטנת הפערים בין מזרח העיר למערבה. למה שניתן לאדון קינג להבריח אותנו? אני לא מזלזלת בכוונתו בכהניזם, אני דאגתי שלהבה יסולקו מכיכר ציון, אבל לתת לבן אדם אחד לסלק את מרצ לאופוזיציה זה לא הגיוני".
לוריא-פרדס אמר בתגובה להחלטה: "הנהלת מרצ הארצית פספסה הזדמנות חשובה להציב קו אדום ברור בנוגע לכהניזם בפוליטיקה הארצית. מתן תו הכשר מטעם מרצ לסגן ראש עיר כהניסט הוא כשל אידיאולוגי, פוליטי וערכי. צר לי שרוב חברי ההנהלה התנגדו להצעת הפשרה, שהיתה מאפשרת לכלל חברי הסניף להכריע בסוגיה כל כך מהותית ועקרונית שיש בה חילוקי דעות קשים בתוך הסניף".
אללו, שתמך בפרישה מהקואליציה, אמר כי "לצערי היום רוב המפלגות לא פועלות לפני עקרונותיהן, ועכשיו בתקופת הקורונה כנראה שגם מרצ נדבקה. אין לי חילוקי דעות עם ליאון, אבל התפקיד של מרצ הוא לא רק לדאוג לניקיון העיר, אלא גם לפערים הכלכליים, למזרח ירושלים ולכפייה הדתית. לדעתי יכולנו לתרום יותר מהאופוזיציה, אבל לצערי אני במיעוט".
אללו ציין כי חברי מרצ בירושלים "רואים מקרוב את הכיבוש והסיפוח, לא כמו מי שחי בתל אביב", ולכן לדבריו אסור לשבת עם קינג. ורטון מצדה ציינה כי לא הגיוני שחברי הנהלה, שרבים מהם בתל אביב, יתערבו בהחלטת הסניף המקומי, שלדבריה אישר שלוש פעמים את ההצטרפות לקואליציה.
ורטון טענה כי חברים פלסטינים בסניף מרצ בירושלים התפלאו לשמוע שהנושא עלה לדיון בהנהלה. 62 חברים פלסטינים בסניף ירושלים חתמו על מכתב שקורא לסיעה להישאר בקואליציה. "אחרי כמעט 53 שנות שלטון ישראלי על מזרח ירושלים, לאחר שהכרנו את העירייה בעיקר מארנונה והריסת בתים, בשנה וחצי האחרונות, מאז שראש העיר הנוכחי נבחר ויחד עמו נכנסה להנהלת העירייה חברת המועצה ד"ר לורה ורטון, התחולל שינוי מהותי ביחס העירייה כלפי תושבי מזרח ירושלים", נכתב בפנייה להנהלה הארצית של מרצ.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן