"בלי ההפגנות, נתניהו היה מצליח להתחמק ממשפט"
כ-1,000 איש מקבוצות המאבק בשחיתות הפגינו ליד מעון ראש הממשלה הרשמי בבלפור, ורבים מהם אמרו כי ללא המאבק הממושך לא היה מוגש כתב אישום. נתניהו מצדו ניצל את ההזדמנות למפגן כוח ולדחיפת המסר כי לא הוא אלא כל מצביעי הימין עומדים למשפט, שאותו הדהדו גם רבים מתומכיו
פתיחת משפטו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, היום (ראשון) היתה מלווה בהפגנות של מתנגדים ותומכים. כ-1,000 מפגינים נגד השחיתות ממחאת "הדגלים השחורים", קבוצת "קריים מיניסטר" ואחרים הגיעו בשעות הבוקר למעון ראש הממשלה בבלפור, ונותרו שם עד סיום המשפט.
בתחילה הצהירו המפגינים שבחרו להפגין מול המעון הרשמי כדי לוודא ש"הנאשם מבלפור" אכן יתייצב לפתיחת משפטו. אך לאחר שהתברר שנתניהו יגיע למשפט היישר מישיבת הממשלה בכנסת ההפגנה נותרה בבלפור, אם כדי להימנע מעימות עם תומכיו או "כדי לתת לבית המשפט לעשות את עבודתו בשקט", כפי שאמר אחד המפגינים.
"אלמלא ההפגנות, נתניהו היה מצליח להתחמק ממשפט", אמר איתן, אחד המפגינים הקבועים במחאות נגד השחיתות. "המחאה עשתה את שלה. מאוחר, אבל מוטב מאוחר מאשר לעולם לא".
אתי, מפגינה נוספת נגד השחיתות, אמרה כי "הוא לא הצליח להתחמק למרות כל ההשתדלויות והמניפולציות שלו. אני לא זוקפת את זה רק לזכות ההפגנות, אך המאבק הזה אכן נשא פרי, כל ההפגנות בשלוש וחצי השנים האחרונות. הדרך עוד ארוכה. לא ניתן לראש ממשלה עם שלושה כתבי אישום פליליים חמורים להמשיך להנהיג".
מפגינים אחרים ביטאו תחושות דומות. רבים מהם מרגישים שבזכות המאבק הממושך – שהתחיל עם הפגנות של בודדים מול ביתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, המשיך בהפגנות שבועיות בכיכר גורן בפתח תקווה ובמקביל בכיכר הבימה בתל אביב, ומאז הבחירות האחרונות במרץ בא לידי ביטוי בהפגנות של "הדגלים השחורים" מול הכנסת ובכיכר רבין בתל אביב – הוגש כתב האישום נגד נתניהו וכעת נפתח המשפט. עד הרגע האחרון רבים לא האמינו שהדבר אכן יקרה.
אף שנתניהו נהנה עדיין מתמיכה גדולה, ואף שניצל את משבר הקורונה והצליח להקים ממשלה שאף אחד לא האמין שתקום, אפשר, לפחות היום, לציין שלפעמים מחאות כן מצליחות או לפחות מאלצות את המערכת לפעול.
המפגינים נגד השחיתות דיברו על "הון-שלטון-עיתון" והחזיקו ציורים של צוללות (פרשה שלא נכללה בכתב האישום) כשרוב הציבור עדיין לא העריך את חומרת והיקף ההאשמות. בלעדיהם, ספק אם החקירות והבדיקות היו מגיעות לכדי כתב אישום.
על אף זאת, רבים מהמפגינים אמרו שעבורם לא מדובר ביום חג. המפגינה זהבית תמי אמרה כי "זה יום עצוב. הפכנו מדמוקרטיה לדיקטטורה. אנחנו נדאג שהוא לא יהיה ראש ממשלה".
לדברי המפגין אודי גזית, "אני לא רוצה להגיד שאני שמח. עצוב לראות ראש ממשלה יושב על כיסא הנאשמים. אני מקווה שהמשפט יתנהל על פי החוק. אני דואג, ולא אתפלא אם זה ייגמר באלימות".
תושבי מזרח ירושלים ייפגעו
בעוד רבים מהמפגינים נגד נתניהו ניסו לשמור על קו של "ממלכתיות" ואמרו כי יש "לתת לבית המשפט לעשות את מלאכתו", לא ברור אם הקו הזה יישאר רלוונטי, בייחוד לאור הצהרתו של נתניהו עם הכניסה למשפטו – שתאמה את המסרים שהשמיעו גם אחרים בימים האחרונים – כי בוחרי הימין עומדים למשפט.
שורת השרים וחברי הכנסת שעמדו מאחוריו בזמן ההצהרה לפני פתיחת המשפט, כשהם לובשים מסיכות, הבהירה כי הם רציניים בכוונתם לנהל מלחמת הישרדות.
לפני המשפט, עיתונאים ופעילים אמרו כי אינם מאמינים שתהיה "תמונת ניצחון" של נתניהו על ספסל הנאשמים, במיוחד לאור ההגבלות על מספר הנוכחים באולם שהוטלו בגלל הקורונה (עיתונאים צפו בו על מסך באולם סמוך). עיתונאי ותיק אמר ל"שיחה מקומית" כי גם אולמרט בזמן משפטו מעולם לא צולם כשהוא יושב על ספסל הנאשמים, ותמיד חיכה לכניסת השופט כדי להתיישב, כי כאשר השופט נכנס הצלמים יוצאים.
ואכן נתניהו לא צולם על ידי אף עיתונאי כשהוא יושב על ספסל הנאשמים. ויותר מזה, הוא הצליח להפוך את האימג' האיקוני למפגן כוח – כשהצטלם יושב עם השרים וחברי הכנסת שהגיעו אתו למשפט, כאשר כולם מחייכים. רבים צחקו על התמונה הזאת והפכו אותה כבר לממים, אך המסר לתומכיו היה חד וברור – כולנו בזה ביחד.
נתניהו ביקש להיעדר מהדיון מן הסיבה הבאה: "נוכחותו של המבקש בדיון מחייבת את נוכחותם של כ-5 מאבטחים. המשמעות היא נוכחותו של המבקש לא תאפשר דיון בהתאם למגבלות משרד הבריאות עקב התפרצות נגיף הקורונה"
בתמונה: pic.twitter.com/EhKFMiAPQ3
— אבישי גרינצייג (@avishaigrinzaig) May 24, 2020
מפגיני הימין שעמדו מחוץ לבית המשפט התכנסו בצמוד לרחוב סאלח א-דין, שם עודדו את השרים שצעדו פנימה. חלקם העדיפו לא להתראיין לכל כלי תקשורת שאינו ערוץ 20, וקראו קריאות לעבר עיתונאי ערוץ 12 -13. בין המפגינים היה ניתן למצוא ידוענים מקומיים כמו "רונית הביביסטית" ורן כרמי בוזגלו – שהוביל את המאבק למען אלאור עזריה ובעבר אף נעצר לאחר שניסה לשלוח עפיפון תבערה לעזה אך גרם לשריפה בצד הישראלי של הגדר.
דניאלה, שהגיעה מדימונה כדי לתמוך בנתניהו, אמרה כי "השמאל לא הצליח להפיל את נתניהו בקלפי, ולכן הוא מנסה בשיטות אחרות, לא דמוקרטיות, שמזכירות משטרים אפלים. לא רק מצביעי הליכוד עומדים למשפט, אלא כל 2.5 מיליון מצביעי הימין, לא משנה מאיזו מפלגה. בגדו בנו ולא הקשיבו לקול שלנו".
חבר הכנסת הטרי אופיר כץ מהליכוד אמר לקהל: "ציבור ענק שם את הפתק של מחל, את בנימין נתניהו, שהוא יודע שיש את כתבי האישום ועדיין הוא שם. משהו בתהליך הזה מזוהם".
שני הדוברים ייצגו את מה שניתן היה לשמוע גם ממפגינים נוספים ומאחרים בשנים האחרונות, בסיסמאות ובעל פה: ההליך המשפטי נועד להחליף את הבחירות, זכותם של המצביעים לבחור ראש ממשלה עם כתב אישום. זאת נראית כמו ההצלחה האמיתית של נתניהו, שלפחות עבור תומכיו, אך במידה רבה גם עבור שותפיו חדשים לממשלה מכחול לבן, הצליח ליצור מציאות שבה כל זה נראה נורמלי ורגיל.
במסגרת הפגנות התמיכה בנתניהו לפני ובזמן המשפט היו גם כמה מראות יוצאי דופן אפילו בסטנדרטים שלו – כמו שובל פורת, שחגגה היום בת מצווה ובקשתה היחידה למתנה היתה להגיע להפגנה למען נתניהו. לדבריה,"אני רוצה להאמין ואני מאמינה שנתניהו חף מפשע. עושים לו עוול כבד. אם הוא לא היה פה, לא יודעת מה היה פה".
בנוסף, הגיעו כמה ניצולי שואה מעמותת יד עזר לחבר ביחד עם מנכ"ל העמותה שמעון סבג, כדי לחזק את נתניהו לפני המשפט.
מרגש: מה הבקשה היחידה של שובל לכבוד בת המצווה? pic.twitter.com/TNGWq3b0bh
— ערוץ 20 (@arutz20) May 24, 2020
היום חל גם היום הראשון של עיד אל פיטר, החג המציין את סיום חודש הרמדאן, אך הרחובות סביב בית המשפט, הממוקם בלב ברחוב מסחרי של מזרח ירושלים, נותרו שוממים. מכוניות משטרה חסמו רק אזור בתי המשפט, כבר מאות מטרים מהבניין, חנויות נותרו סגורות, שוטרים עמדו על מרפסות וצלפים הוצבו על גג בתי המשפט.
כשהשלב המקדמי יתקיימו והמשפט עצמו יחל, ייתכן עם כמה דיונים בשבוע, מי שיושפעו בצורה הקשה ביותר הם תושבי מזרח ירושלים. עיתונאי פלסטיני-ירושלמי שסיקר את המשפט ציין שהציבור הפלסטיני מגלה עניין. לדבריו, "יש כאלה שאמרו שהיום יש שני חגים – עיד אל פיטר ומשפט נתניהו".
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן