התנגדות לנאום נתניהו בקונגרס תוכל לעזור לדמוקרטים לקדם את תהליך השלום
ככל שמצטברים קולות נגד הנאום הצפוי והחריג של ראש הממשלה בארה"ב, כך יהיה קל יותר לאובמה ולדמוקרטים לקדם פשרה עם איראן מבלי לחטוף אש מהלובי הישראלי. זה יכול להשפיע גם על הפלסטינים
כותבת אורחת: מרב זונשיין
התגובות נגד נאומו המתוכנן של בנימין נתניהו בקונגרס האמריקאי ממשיכות להצטבר בקצב מסחרר. סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, אישר ביום שישי שאין בכוונתו להשתתף בדיון. מדובר בהצהרה משמעותית אם נביא בחשבון הן את תמיכתו רבת השנים של ביידן בישראל והן את העובדה שמאז 2009 הוא פספס רק ישיבה משותפת אחת של שני בתי הקונגרס.
בנוסף, שלושה חברי קונגרס דמוקרטים בכירים הודיעו שיחרימו את הדיון, וראשת המיעוט המיעוט הדמוקרטי, ננסי פלוסי, רמזה שיתכן וגם אחרים לא יגיעו. פלוסי עצמה צוטטה כמי שאמרה שהיא "מקווה שהאירוע לא יתקיים".
בתוך הקהילה היהודית בארה"ב אייב פוקסמן, ראש הליגה נגד השמצה, קרא גם הוא ביום שישי לנתניהו לבטל את הנאום המתוכנן. פוקסמן הרחיק לכת ונקט עמדה בוטה אף יותר מזו של ארגון ג'י סטריט המתקדם, שהסתפק בקריאה לנתניהו לדחות את הנאום עד אחרי הבחירות. איפא"ק, כצפוי, דווקא מעודדת חברי קונגרס להשתתף בדיון המיוחד.
התגובות הקשות, שמגיעות גם מהצד השמרני של המפה הפוליטית האמריקאית, הובילו כמה פרשנים לתהות אם נתניהו ינסה עכשיו למצוא תירוץ לבטל את ביקורו בוושינגטון. ראש הממשלה והשגריר בארה"ב, רון דרמר, לא מגלים שום סימן לכוונת ביטול, אם כי סגן שר החוץ, צחי הנגבי, אמר לתקשורת שלשום שיתכן ונתניהו הולך שולל על ידי ג'ון ביינר, וחשב שההזמנה שקיבל מגיעה משתי מפלגות הבית.
> נאום נתניהו בקונגרס הוא לא פחות ממהלך פוליטי גאוני
כך או כך, לא שאלת שינוי התוכניות של נתניהו היא שמעניינת כרגע. אם הדמוקרטים לא יצליחו לגייס את כל כוחם כדי לבטל את הנאום, או לכל הפחות לדחות אותו, האירוע הזה יירשם כנקודת ציון משמעותית בהיסטוריה של יחסי ישראל-ארה"ב, וייזכר כדוגמה בולטת לבעייתיות הטמונה במעורבות הישראלית במדיניות החוץ האמריקאית.
מה שייחודי בתקרית הזאת הוא הקלות שבה הדמוקרטים מצליחים הפעם לצאת נגד הנאום, מבלי להיות מתויגים מיידית כשונאי ישראל. הסיבה לכך היא שהמהלך של נתניהו הוא פשט חסר תקדים. ג'יימס פאלו מה"אטלנטיק", כותב כך:
אף מנהיג זר, מעולם, לא עשה את מה שנתניהו עומד לעשות: להעביר ביקורת על מדיניות החוץ של ממשלת ארצות הברית בפני שני בתי הקונגרס. מעולם לא נקבע כלל שאוסר על מנהיגים זרים לפעול כך. פשוט לא היה אחד שהעלה על דעתו לנסות בכלל.
יתכן שרבים לא יתפלאו מהחוצפה של נתניהו בהקשר הזה, כי כבר התרגלנו ליהירות שלו, אבל ההרגל לא מפחית ממשקלו החריג והבעייתי במיוחד של האירוע במונחים של פוליטיקה אמריקאית.
זאת ועוד, העובדה שהנאום אורגן תוך הפרה של הפרוטוקול הדיפלומטי תוך שיתוף פעולה עם יו"ר בית הנבחרים מטעם הרפובליקנים, ג'ון ביינר, מאפשרת לדמוקרטים למקד את הביקורת שלהם בביינר ולא בנתניהו או בישראל. הדמוקרטים אוספים חתימות על מכתב ליו"ר הבית בקריאה לדחייה, אם כי לא ברור עדיין כמה מהם יצטרפו לקריאה בפועל. כפי שכתב גרג סרג'נט בוושינגטון פוסט, ההתגייסות הזאת מעידה על שינוי כלשהו:
הסקרים מצביעים על תמיכה של רוב הציבור ברעיון הכללי של הסרת הסנקציות בתמורה להחלטה איראנית על הגבלת תוכנית הגרעין. מבחינת הדמוקרטים מדובר בפריצת דרך, שמאפשרת להם, לאט-לאט, ליצור מסגרת פוליטית שבה הם לא חייבים להיות במאת האחוזים מתואמים עם ישראל כל הזמן.
המצב הקיצוני שמחייב את הדמוקרטים לבחור צד בגלוי, בין תמיכה בלתי מותנית בישראל (וספציפית בנתניהו) לבין תמיכה במפלגה שלהם עצמם, בנשיאם ובמדיניות שלהם – לא משאירה להם הרבה ברירות. כמעט אפשר לומר שמעז יצא מתוק. שהרי יש רק שני נושאים שבהם הממשל האמריקאי וישראל חלוקים: איראן, ותהליך השלום וההתנחלויות.
אם הפיאסקו של נאום נתניהו בקונגרס יאפשר לממשל אובמה – באמצעות חברי הקונגרס הדמוקרטים – לצאת חוצץ נגד נתניהו בנושא האיראני מבלי לשלם על זה מחיר בלובי הישראלי, אז אולי, רק אולי, זה יעצים אותו מספיק כדי שירגיש בנוח לפתוח בעימות גם בנושא ההתנחלויות והשלום.
מרב זונשיין היא עיתונאית עצמאית, עורכת וכותבת באתר 972+. הפוסט פורסם במקור באנגלית באתר 972+, ותורגם על ידי חגי מטר.
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
לתמיכה בשיחה מקומית