איך מצלמים פחד מדיקטטורה

אני מצלם מחאות כבר עשרים שנה, ועוד לא ראיתי דבר דומה למה שמתרחש ב-15 השבועות האחרונים ברחובות: עשרות אלפי יהודים-ישראלים חוסמים כבישים, משבשים את הסדר ולא חוששים לפגוש אלימות משטרתית

מאת:
מפגינים פורצים מחסום משטרתי בדרך לאיילון, במהלך ״יום שיבוש״ בתל אביב, 1 במרץ 2023

היתקלות, לרוב ראשונה, עם אלימות משטרתית. מפגינים פורצים מחסום משטרתי בדרך לאיילון, במהלך "יום שיבוש" בתל אביב, ב-1 במרץ 2023 (צילום: אורן זיו)

המחאה נגד ההפיכה המשטרית, שהחלה בינואר 2023, הפכה לגל של הפגנות המוניות עם מספר המוקדים הגדול בתולדות המדינה. אני מצלם מחאות קרוב לעשרים שנה. בתוך ישראל, תיעדתי בין היתר את המחאה החברתית ב-2011 ואת ההפגנות בבלפור ב-2020. אך אלה לא דומים למה שמתרחש כעת ברחובות. מחאה כזו, של יהודים-ישראלים, שבה עשרות אלפים חוסמים כבישים, משבשים את הסדר ולא חוששים לעמוד מול כלים לפיזור הפגנות ולהיעצר – לא ראיתי בעבר.

כדי לתעד אירועים בסדר גודל כזה, הדבר החשוב ביותר מבחינתי הוא להמתין – בשעות שלפני ואחרי ההפגנה, ובעיקר בזמן פעולת המחאה עצמה – כדי לראות כיצד מתפתחים הדברים. אחד הדברים היפים בגל המחאה הנוכחי הוא המספר הגדול כל כך של פעולות, מיצגים ויוזמות, שקשה לעקוב אחר כולם ובוודאי שאי אפשר לתעד את כולם.

בין ים הדגלים ויתר הביטויים הפטריוטיים, ניסיתי לתעד את הרגעים שבהם מפגינים פוגשים את האלימות המשטרתית, רבים מהם לראשונה, ועדיין מעזים לחסום כבישים, להעביר בריקדות או לעמוד מול זרמי המים של המכת"זיות. כפי שאמר לי אקטיביסט ותיק באחד הימים שבהם ברחנו מרימוני הלם, "מי שחטף נבוט בראש משוטר לא יסתכל שוב באותה צורה על המציאות". כמו בבלפור, גם כאן, רבים מבינים שהאלימות המשטרתית שמופעלת כלפיהם כעת היא רק קצה הקרחון, והיא המציאות היומיומית של בני קהילות פחות פריבילגיות מהם.

בצילומים של הרגעים הסוערים, וגם של הרגעים השקטים יותר, קשה לעתים להעביר את האנרגיה של היציאה לרחוב ואת הזעם של המפגינים. תמיד מעניין אותי לדעת מה מוציא א/נשים לרחוב, מה גורם להם לאבד את הפחד ממעצר או מפציעה נפשית או פיזית. במקרה הזה, התשובה ברורה: פחד אמיתי מדיקטטורה.

בצילומים גם אי אפשר לשמוע את הקריאות, אבל אפשר לקרוא את השלטים, כמו למשל את השלט שמתייחס לחווארה, בהפגנות אחרי הפוגרום שהתרחש בעיירה הפלסטינית. הסיסמה "איפה הייתם בחווארה?", יצאה מהגבולות המצומצמים של המחאה נגד הכיבוש, והפכה, לפחות לכמה רגעים, לנחלתם של כלל המפגינים.

בתיעוד הפגנות המוניות כמו המחאה הנוכחית, חשוב לי להראות גם מה קורה בשוליים – הפיזיים והאידיאולוגיים של המחאה – הגוש נגד הכיבוש וקבוצות אחרות, שמשתתפות במחאה, אך בו זמנית גם מותחות עליה ביקורת, ומבקשות להעביר את המסר של דמוקרטיה לכולם, ושאסור לחזור אחורה לסדר שהיה קיים לפני הקמת הממשלה הנוכחית.

תודה לאנקה מירקין על הסיוע בבחירת הצילומים

donate

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

כאן אפשר להצטרף

לתמיכה – לחצו כאן
שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ב-5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

"הפשיעה היא פרויקט אסטרטגי של המדינה". שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, 5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

בחברה הערבית משוכנעים: הפשיעה אינה מחדל. היא תוכנית שלטונית

בחברה הערבית דוחים את הטענות בדבר אוזלת היד של המדינה מול הפשיעה הגואה. מדובר במדיניות מתוכננת היטב, אומרים מומחים ופעילים, במטרה לפרק את החברה הערבית מבפנים ואף לעודד אותה להגר מהמדינה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf