newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

רופאים הפגינו מול הכנסת נגד חוק ההזנה בכפייה של שובתי רעב

חברת ועדת האתיקה של רופאים לזכויות אדם: "במקום לפעול במגרש הפוליטי ולקיים דיון על המעצרים המנהליים, ממשלת ישראל דורשת מאנשי הרפואה לפעול בניגוד לאתיקה הרפואית ומצפונם האישי"

מאת:

עשרות אנשי ונשות רפואה ורווחה ופעילים חברתיים, רובם מארגון "רופאים לזכויות אדם" (רל"א), הפגינו הבוקר מול משכן הכנסת נגד הכוונה להעביר חוק המאפשר האכלה בכפייה של שובתי רעב. הרופאים אחזו שלטים שקראו להפסקת השימוש במעצרים מנהליים, וקראו למשרד הבריאות לעסוק ברפואה ולא בהכשרת עינויים. בין השלטים "אני עוסקת ברפואה, לא בעינויים" ו"שופט, מה חוקי במעצר מנהלי?".

ההפגנה התנהלה בזמן שוועדת הפנים והסביבה של הכנסת החלה במרתון של דיונים במטרה להכין לקריאה שניה ושלישית את החוק שאושר בכנסת בשבוע שעבר בקריאה ראשונה. על פי נוסח החוק המוצע, ההחלטה על מתן טיפול בכפייה לשובתי רעב, שכוללת גם אפשרות להאכלה בכוח, תתקבל על ידי בית משפט מחוזי, לאחר בדיקה רפואית שתוכיח כי נשקפת סכנה לחיי השובת כמו גם בהתחשב בצורך לשמור על הסדר בבית הכלא, על בטחון המדינה ועל תדמיתה.

> בתי חולים רבים הפכו למתקני כליאה, עם אשפוזם של עשרות שובתי רעב 

(צילום: קרן מנור/אקטיבסטילס)

(צילום: קרן מנור/אקטיבסטילס)

הממשלה מקדמת בחודשים האחרונים את החוק, וזאת למרות ההתנגדות הנחרצת של הקהילה הרפואית בישראל ובכללה ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י), המועצה הלאומית לביואתיקה ורופאים לזכויות אדם. על פי רל"א חקיקת החוק עומדת בסתירה מוחלטת לחוק זכויות חולה ולהצהרות ואמנות בינלאומיות העוסקות בזכות לבריאות ובאתיקה הרפואית.

בשבוע שעבר הודיעה הר"י שלא תגן על רופאים שיזינו אסירים בכפייה אם אלה ייתבעו בבית הדין הבינלאומי בהאג. יו"ר הר"י, הד"ר ליאוניד אידלמן, קרא לרופאים לסרב להזין אסירים שובתי רעב בכפייה אם הכנסת תעביר הצעת החוק שמקדם ראש הממשלה בעניין.

במכתב ששלח יו"ר הר"י בשבוע שעבר לרופאים העובדים במחלקות הקולטות עצירים שובתי רעב נכתב כי "פרוצדורה של האכלה בכוח של שובתי רעב למרות התנגדותם טומנת בחובה סכנה ממשית לבריאותם, ומנוגדת לעיקרון העל של מניעת נזק ושל שמירה על האוטונומיה של המטופל על גופו, עקרונות עליהם מושתת הקוד האתי של הרופאים. האכלה בכפייה נאסרה בכללי האתיקה של הר"י וכן הכללי האתיקה המקובלים בעולם, לרבות בהצהרת טוקיו ובהצהרת מלטה של ההסתדרות הרפואית העולמית".

זהו היום ה-53 לשביתת הרעב של כשמונים אסירים פלסטינים אשר מאושפזים בבתי חולים ברחבי הארץ. השובתים מוחים על השימוש שעושה המדינה בכלי השרירותי של מעצרים מנהליים ללא כתב אישום או הוכחת אשמה. האסירים נאבקים נגד מדיניות המאפשרת המשך השימוש בכלי המעצרים המנהליים בנשק הלא אלים היחיד העומד לרשותם- שביתת רעב אשר מסכנת את בריאותם וחייהם.

> החרם עובד: מניע אפשרי לעמדת הר"י בעד סירוב לחוק ההזנה בכפייה

(צילום: קרן מנור/אקטיבסטילס)

(צילום: קרן מנור/אקטיבסטילס)

מעל לשש מאות אנשי רפואה ורווחה חתמו בימים האחרונים על עצומה שיזם רל"א בהתנגדות להצעת החוק. בעצומה נכתב כי "אנו, נשות ואנשי רפואה ורווחה, מתנגדים בתוקף להצעת חוק ההאכלה בכפייה של שובתי הרעב, ומהשימוש בנו וברפואה ככלי פוליטי בידי רשויות הבטחון, תוך פגיעה ביושרנו המקצועי, בכבוד האדם ושלמותו הנפשית והגופנית".

ד"ר נועה בר חיים, חברת ועדת האתיקה של רופאים לזכויות אדם מסרה לשיחה מקומית: "במקום לפעול במגרש הפוליטי ולקיים דיון על המעצרים המנהליים, ממשלת ישראל העבירה את זה למגרש הרפואי, לפתחם של אנשי הרפואה והקהילה הרפואית ודורשת מהם לפעול בניגוד לאתיקה הרפואית ומצפונם האישי. על הרופאים לעמוד איתן בהתנגדותם להאכלה בכפייה ולא לתת לממשלה, המונעת משיקולים ביטחוניים, לגרור אותם לזירה זו".

> החוק שמאפשר האכלה בכפיה של שובתי רעב הוא מתן הכשר לעינויים

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"אין לנו לאן ללכת חוץ מאליהם. אין למשטרה הפלסטינית סמכות פה". סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

תחקיר: ההרוג בפוגרום חווארה נורה כנראה על ידי מתנחלים

במהלך התפרעויות המתנחלים בפברואר 2023 הותקף גם הכפר הסמוך, זעתרה, ונורה למוות סאמח אקטש. תחקיר "בצלם", שבוצע בשיתוף ארגון מומחי הסאונד Earshot, הסיק שההרוג נורה מנשק בעל קליבר קטן, שבדרך כלל אינו בשימוש חיילים. שנה אחרי, איש עדיין לא הועמד לדין

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf