newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

העולם כגן ציבורי: מסע קטן בפארק סופרקילן

חמש מאות מילים ושלוש תמונות ממקום אחד, והפעם: גן בשכונה רב תרבותית בקופנהאגן, שמשחזר ומחייה את הבית עבור תושביה המהגרים

מאת:

ארבעה שלטי ניאון צומחים מתוך מדרכה בקופנהאגן, בראש עמודים. האחד נראה פשוט ככוכב בוהק, השניים שלצידו מכוסים אותיות סיניות והאחרון, שבגב כתוב בקירילית. ערב יורד והם נדלקים. הם אינם מפרסמים דבר, לא כאן. הם צומחים מתוך מגרש משחקים.

סופר קילן (צילום: Orf3us)

סופר קילן (צילום: Orf3us)

שלט הכוכב הובא לכאן מנאשוויל שבארה"ב, שם פירסם תחנת דלק. הסיניים הובאו מסין ומטייוואן והקירילי ממוסקבה. לא הרחק מהם משחקים ילדים במגלשה שחורה יפהפיה, דמויית תמנון. היא הובאה לכאן מטוקיו. אימהותיהן, עטויות חיג'אבים, משגיחות עליהם, ישובות על שוליה של מזרקה שצורתה ככוכב והיא עשויה אריחים כחולים ולבנים, מהסוג המרענן גנים ציבוריים במרוקו.

ברוכים הבאים לפארק סופרקילן, שבשכונת נורברו הרב תרבותית. הוא הוקם בשנת 2012 על ידי קואופרטיב האמנים סופרפלקס ועוצב על ידי האדריכל הדני הצעיר ביארק אינגלס. אינגלס קיבל שטח צר באורך 250 מטר בשכונת מהגרים צפופה בעיר הגדולה ביותר בסקנדינביה. הוא התבקש להעניק לה ציר אופניים וגן ציבורי, החליט לזרום עם זהותה הרב לאומית, בירר מניין בעולם מגיעים דיירי השכונה, ומילא את הפארק במתקנים ובעצמים שיעניקו להם תחושה של בית.

רוב העצמים שייכים למרחב של גנים ציבוריים: מתקני נדנדות, ספסלים, פחי אשפה, פנסי תאורה וברזיות. לצידם גם פרטים של המרחב העירוני הכללי הנוכחים בשטח לקוחים מן העולם. סככתה של תחנת האוטובוס הסמוכה לפארק היא מבנה בטון יפהפה מקזחסטן, השלט שלצידה הודפס בירדן. אחד ממכסי הביוב שמתחת לשביל המרכזי נושא עליו את השם "רמת גן". מכסה הביוב הבא הוא מזנזיבר.

הפארק מחולק לשלוש יחידות: כיכר אדומה, שוק שחור וגן ירוק. הכיכר האדומה, שריצופה אכן אדום, פונה לקהל מבוגר מעט יותר, מגיל העשרה ומעלה. היא מכילה טריבונת רמקולים מניירובי, זירת איגרוף הודית ורמפות לסקייטבורד מרחבי העולם. השוק השחור (במובן של כיכר שוק), הוא גן עדן לילדים ולהוריהם, והגן הירוק – גן. כל השלושה מוארים בפנסי תאורה שהובאו מפינות שונות של התבל, משפנדאו שבגרמניה ועד דוחא שבקטאר. בסך הכל כולל הפארק 108 עצמים מן העולם.

פארק סופרקילן (Orf3us)

פארק סופרקילן (Orf3us)

אלמלא אהבנו את השכונה, לא היינו מגלים את הפארק ומבינים כמה יש לאהוב בה. רחוב נורברו המוביל לפארק מתמשך צפון-מערבה ממרכז העיר של קופנהאגן. הלכנו במעלהו כי שמענו על סנדוויצ'יה טובה באזור, ומצאנו את עצמנו ברחוב שוקק פרצופים מכל פינה של התבל, ומלא בריח מטעמים המכילים כל תבלין אפשרי.

בכל פעם חשבנו שכדאי לפנות לאחור ולשוב אל מרכז העיר האצילי ולהעביר בו את שעותינו האחרונות בה, כדרכם של תיירים, ובכל פעם החלטנו ללכת הלאה עוד בלוק אחד לפחות, עד שנחשפה לפנינו הכיכר האדומה. את סיפורו של הפארק למדנו תוך התנדנדות בנדנדותיה, מפי חבורה של צעירים אוסטרלים, סטודנטים לעיצוב ואדריכלות, שהתנדנדו לצידנו.

הם רואים בפארק מוזיאון של עיצוב מרחבי העולם, ומופת של אדריכלות גנים מודעת ומתקדמת, אבל לא בשל כך באו להתנדנד בו. שתיים מהן פשוט מתגוררות בשכונה. זו הנדנדה שלהן, ומתקן אופניים מסידני, שקבוע בהמשך, מעורר בהן עליצות עם שובן הביתה.

אי אפשר היה לעזוב את הפארק בלי להרהר קצת ביחס של המרחב בו אנו חיים לרב תרבותיות. ארצנו מקיימת כל כך הרבה געגוע וכל כך הרבה זרות. היא קיימת בתוככי החברה הישראלית, שעוליה נאלצו לוותר על זהויותיהם, והיא קיימת, כמובן, בעולמם של הלא-אזרחים בישראל.

הגן המקביל לסופרקילן בתל אביב הוא מן הסתם גן לוינסקי, ויש בו פרוייקט קטן שנולד מתוך ערכים דומים. זוהי ספריית לוינסקי היפהפיה, המכילה ספרים מארצותיהם של המהגרים. היא אי קטן של סובלנות במציאות שעיקרה התנכרות לנוכחותו של האחר ותקווה להקיא אותו אל מחוץ לעיר. הדנים, הידועים בסובלנותם, מוכיחים שניתן לשאוף להרבה יותר צחוק ילדים רב-לשוני. ניקח את ההשראה איתנו הביתה.

תמנון יפני (Ramblersen CC BY-SA 3.0)

תמנון יפני (Ramblersen CC BY-SA 3.0)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf