newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

חיילים עצרו את אחד ממובילי המאבק הלא-אלים באזור דרום בית לחם

כבר שמונה שנים שתושבים בכפר אל-מעסרה מפגינים נגד הגדר וההתנחלויות ללא אלימות, והצבא נלחם בהם. מעצרו של זוואהרה הוא ניסיון נוסף לדכא את המחאה. דובר צה"ל: "מדובר בפעיל מוכר"

מאת:

היום (חמישי) לפנות בוקר פשטו חיילים על הכפר אל-מעסרה שדרומית לבית לחם ועצרו את מחמוד זוואהרה, מורה בבית הספר בכפר ואחד מחברי הוועדה העממית נגד הגדר.

בצבא נמנעים מלהסביר במה בדיוק הוא חשוד, אך לדברי פעיל אחר בוועדה באל-מעסרה כבר בסוף ההפגנה השבועית בשישי האחרון הזהירו החיילים בשטח את זוואהרה שיעצרו אותו. רק לפני שבוע נעצר פעיל נוסף בכפר, חסן ברג'יה, אך הוא שוחרר לאחר כמה שעות.

> "ברובים הם חזקים מאיתנו, בתקשורת אנחנו מנצחים"

מחמוד זוואהרה מדבר עם חיילים בהפגנה לציון שש שנים להפגנות באל-מעסרה. המפגינים הציעו לחיילים פסטה (חגי מטר)

מחמוד זוואהרה מדבר עם חיילים בהפגנה לציון שש שנים להפגנות באל-מעסרה. המפגינים הציעו לחיילים פסטה (חגי מטר)

מזה כשמונה שנים מפגינים תושבי אל-מעסרה כל יום שישי בהפגנה לא אלימה נגד הכוונה לבנות את גדר ההפרדה על אדמתם, באופן שיוביל לסיפוח עוד מאדמותיהם להתנחלות אפרת הסמוכה. זהו מאבק שאני מכיר מקרוב. השתתפתי בעשרות הפגנות בכפר, ונעצרתי שם יותר מפעם.

בשמונה שנים של מאבק התקרבתי מאוד לפעילים בכפר, והייתי עד לכל שלב בהתפתחות ההפגנות. גם כשהיו שם מאות וגם כשהיו רק עשרה, גם בתחילת הדרך כשנשות הכפר היו חוסמות דחפורים בגופן וגם בהמשך כשהצבא מנע (וממשיך למנוע) כל שבוע את היציאה מהכפר לכיוון תוואי הגדר, הקפידו תמיד המארגנים, וזוואהרה ביניהם, להעביר את המסר שהם נוקטים באי-ציות אזרחי נחוש אך לא אלים.

הפגנת חג המולד באל-מעסרה (חגי מטר)

הפגנת חג המולד באל-מעסרה (חגי מטר)

על פני שמונה שנים היו מקרים בודדים בלבד של זריקות אבנים בהפגנות, תמיד אחרי שהחיילים תקפו, ותמיד בניגוד לעמדת המארגנים. היו הרבה-הרבה יותר מקרים שבהם חיילים תקפו את המפגינים עם מכות, מעצרים וגז מדמיע, בנוסף לפלישות ליליות לבתים, חקירות ואיומים. זאת בנוסף, כמובן, לאלימות המובנית בתוך המצב של חיילים חמושים שמתייצבים שבוע אחר שבוע כדי למנוע מאזרחים לצעוד על אדמתם ולמחות על הכוונה לגזול אותה תחת רגליהם.

לצד פעולות יצירתיות מזדמנות, הפגנות אל-מעסרה מתאפיינות בנאומים ארוכים שנשאים כל הפגנה בערבית, אנגלית ועברית, נאומים המופנים הן למפגינים והן לחיילים. שבוע אחרי שבוע, בכניסה לכפר החסומה על ידי חיילים, נשפכות המלים כמו מים, ופעם אחר פעם עולה מהן הקריאה הברורה לפירוק ההתנחלויות, פירוק הגדר, וכינון שלום ושותפות בין ישראלים ופלסטינים. על אף שבניית הגדר באזור זה הופסקה מזמן, וכרגע אין כוונות לחדש אותה, ההפגנות נמשכות במחאה על התוואי – עד לביטול הגדר.

מפגינים באל-מעסרה מתפללים לרגלי חיילים שמונעים מהם גישה לאדמותיהם (חגי מטר)

מפגינים באל-מעסרה מתפללים לרגלי חיילים שמונעים מהם גישה לאדמותיהם (חגי מטר)

עם השנים נעשו הפעילים מאל-מעסרה מעורבים במאבק העממי נגד הגדר והכיבוש גם בחלקים אחרים של הגדה המערבית, וזוואהרה הקפיד להגיע גם לתמוך בחברים בכפרים בלעין, נבי סאלח, ואחרים, והיה מעורב גם בפעולות כמו המאחז הפלסטיני באי-1 באב אלשמס ואחרות.

מדובר צה"ל נמסר כי "מדובר בפעיל מוכר, אשר השתתף באירועי זריקת אבנים והשלכת בקבוקי תבערה. הפעיל נעצר במהלך הפגנה בסוף השבוע והועבר לטיפול משטרת ישראל".

ביקשתי הבהרה מהדוברות לגבי הניסוח "השתתף באירועים" – האם הכוונה שהיה נוכח באירועים שבהם אחרים זרקו אבנים ובקבוקי תבערה, או שזהו החשד נגד זוואהרה עצמו. מדו"צ טרם התקבלה תשובה לשאלה, וזו תתפרסם כאן אם וכאשר תתקבל.

[עדכון, 10.6:] בתחילת הבוע התקיים דיון בעניינו של זוואהרה בבית המשפט הצבאי בעופר. נציג המשטרה אמר שזוואהרה חשוד בכך שקילל חיילים דרוזים ובדואים בהפגנה השבועית, וביקש להאריך את מעצרו. השופט, סא"ל שמואל קידר, מצא שמכיוון שהחשד אינו חמור, ומכיוון שהמשטרה לא ניצלה את הימים שחלפו כדי להשלים את חקירתה – יש לשחרר את זוואהרה והוא אכן שוחרר עם חתימת ערבות של חבר ישראלי.

 

באנר 47 שנות כיבוש לתוך פוסט

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf