newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

צלם עיתונות נפגע בראש מירי שוטרי מג"ב ומושבת למעלה משבוע

הצלם נידאל שתייה תיעד הפגנה בכפר קדום והיה מסומן באופן בולט כעיתונאי. רימון גז מדמיע פגע בעוצמה בקסדה שלו וגרם לו לזעזוע מוח

מאת:

צלם עיתונות פלסטיני נפגע לפני כשבוע בראשו מרימון גז מדמיע שירו שוטרי מג"ב. הרימון, בעל טווח מוגדל עם הנעה פנימית, פגע בעוצמה בקסדה של הצלם נידאל שתייה, חדר כמעט את כולה וגרם לשתייה לזעזוע מוח ממנו עדיין לא התאושש.

האירוע קרה במהלך ההפגנה השבועית נגד ההתנחלויות בכפר קדום. כמו בכל שבוע, גם הפעם התפתחה ההפגנה לידי עימותים בין חיילים ושוטרי מג"ב שיורים רימוני גז מדמיע ומרססים את הבתים והרחובות במי "בואש" מצחינים לבין צעירים שמגיבים בזריקות אבנים.

> חג הקורבן מוכיח עד כמה אנחנו דומים, בני דודנו היהודים

שתייה, צלם עצמאי שעובד עם סוכנות הידיעות הסינית ומחזיק בתעודת עיתונאי של לשכת העיתונות הממשלתית, הגיע למקום כשהוא לובש ציוד מגן עם הכיתוב PRESS ונושא מצלמות גדולות. לדברי עורך דינו, איתי מק, שהגיש אתמול (ראשון) תלונה בעניינו של שתייה לצבא ולמח"ש, שתייה עמד בקרב חבורה של צלמים ולא ניתן היה לטעות בזהותו כצלם בזמן שנורה.

"עמדתי מאחורי ההפגנה, לא ליד המפגינים, נפלתי במקום ולא יכולתי לזוז, אז גררו אותי לאמבולנס ופינו אותי לבית החולים רפידיה", מספר שתייה בראיון לשיחה מקומית. "עד עכשיו, יותר משבוע אחרי, הראש שלי עדיין מסתובב, יש לי כאבים ואני לא יכול לעבוד". "אין ספק כי אלמלא מרשי חבש קסדה, הוא היה עלול לאבד את חייו", מוסיף עו"ד מק. "לא הייתה כל הצדקה לירי שמכוון כלפי עיתונאים".

תיעוד מהעימותים, מהיו-טיוב של כפר קדום: בדקה 1:29 נראה נידאל שתייה באמבולנס עם הקסדה הפגועה

זו לא הפעם הראשונה בה נידאל שתייה נפגע מאלימות כוחות הביטחון. לפני קצת יותר משנה שתייה נורה עם כדור גומי, ששבר את מסכת הגז שלו, ושילח זכוכית לתוך עינו . עד היום הוא לא החלים לגמרי מהפציעה, והראייה בעין נפגעה. בספטמבר 2013 הותקף שתייה על ידי חיילים שלקחו את המצלמות שלו ומסרו אותן למתנחל ששבר אותן וגנב את כרטיס הזיכרון. על המקרה הזה פסק לו בית המשפט פיצויים.

ככלל, עיתונאים פלסטינים תחת המשטר הצבאי בשטחים חשופים לאלימות ולדיכוי קשים מצד כוחות הביטחון, לרבות מעצרים ממושכים ללא משפט, סגירת כלי תקשורת ללא מתן הסברים וגם מקרים כאלה של אלימות שוטרים וחיילים.

ממשמר הגבול נמסר בתגובה: "מבירור ראשוני שנערך עולה כי מדובר בהפגנה אלימה, במהלכה עשרות מפגינים התפרעו ויידו אבנים לעבר כוחות הביטחון. במהלך ההפגנה ביצעו הכוחות שימוש באמצעים לפיזור הפרות סדר ולא זוהתה פגיעה בראשו של מי מהמפגינים. יחד עם זאת דינן של טענות אלו או אחרות להיבדק על ידי הגורמים המוסמכים לכך".

יש לציין שדובר מג"ב נשאל מפורשות על ירי שממנו נפגע צלם עיתונות, לא "מי מהמפגינים". התשובה, שכורכת את אנשי התקשורת באותה חבורה עם המפגינים שאותם היא מסקרים, מזכירה את עמדת המדינה בתביעה שהגישו שני צלמים לאחר שהותקפו באבנים ובמכות בהפגנה בכפר נבי סאלח. באותו מקרה הצבא אמנם מצא לנכון לשפוט ולהעניש את הקצינים המעורבים, אבל בתגובה לתביעה לפיצויים טענה המדינה שהצלמים חברו למפגינים וסיכנו את חיי החיילים.

הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+

> הרגו נער בירייה בעורף, הואשמו ב"פזיזות", וטוענים לאכיפה בררנית

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf