newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המשטרה עיכבה מארגן קרנבל בובות נגד הכיבוש בבית ג'אלה

דמויות קומיקס, יונת שלום מעיסת נייר וילדים מחופשים לציפורים היו חלק ממיצג לא אלים שארגנה תנועת לוחמים לשלום ביום שישי האחרון בבית ג'אלה. באופן תמוה בחרה המשטרה לעכב לחקירה את אחד המארגנים דווקא לאחר שהאירוע הסתיים

מאת:

כותבת אורחת: מיה אפשטיין

כמאתיים פעילים, מהם 100 פלסטינים ומאה ישראלים, השתתפו ביום שישי האחרון בקרנבל בובות ישראלי-פלסטיני באזור בית ג'אלה. המפגינים צעדו מצומת טליתא-קומי עד למלון האוורסט במיצג נע של בובות ענק וקראו לסיום הכיבוש ולשלום בין העמים.

הקרנבל הוא תוצאה של עבודה משותפת של למעלה מחצי שנה בין התנועה הדו-לאומית "לוחמים לשלום" ותאטרון המחאה הניו-יורקי Bread and Puppets, שנציגיו הגיעו לראשונה לישראל אחרי 50 שנות פעילות באזורי סכסוך ומחאה בעולם.

הדמות חנדלה במיצג בובות נגד הכיבוש (צילום: לוחמים לשלום)

הדמות חנדלה במיצג בובות נגד הכיבוש (צילום: לוחמים לשלום)

נציגי התיאטרון, שהחל את דרכו כמחאה יצירתית נגד מלחמת וייטנאם, עבדו בצמוד עם פעילי "לוחמים לשלום" הישראלים והפלסטינים בחודשים האחרונים, כדי לבנות בובות ענק מעיסת נייר שמייצגות את השאיפות והמסרים של חברי התנועה לצד סמלי הכיבוש. בין היתר בנו הפעילים את דמות הקומיקס הפלסטינית חנדלה, ספינת ענק, יונת שלום ואת חומת ההפרדה.

בצעדה השתתפו גברים, נשים וילדים מחופשים לציפורים המסמלות את החופש. המפגינים הציגו בפני החיילים וניידות המשטרה שהוזעקו למקום מיצג בבימוי Bread and Puppets המסמל את נפילת החומה.

מיצג בובות. לפני הפלת חומת ההפרדה (צילום: נירית חביב)

מיצג בובות. לפני הפלת חומת ההפרדה (צילום: נירית חביב)

החומה נופלת במיצג הבובות של לוחמים לשלום (צילום: נירית חביב)

החומה נופלת במיצג הבובות של לוחמים לשלום (צילום: נירית חביב)

ההפגנה התנהלה בסדר מופתי ללא עימות עם החיילים או השוטרים, שעמדו וצפו במתרחש, ופוזרה לאחר כשעה לבקשתם. למרות שהאירוע היה בלתי אלים לחלוטין ובמהלכו הצבא והמשטרה לא פיזרו אותו, דווקא לאחר סיום האירוע ועזיבת המפגינים בחרה המשטרה לעכב לחקירה את חן אלון, ממייסדי "לוחמים לשלום", כאשר היה בדרכו החוצה מבית ג'אלה.

אלון נעצר על-ידי ניידת שחיכתה בכביש סמוך לצומת טליתא-קומי ועצרה מספר פעילים נוספים שהיו בדרכם החוצה מהמקום בבקשת מסמכי זיהוי. השוטר ביקש מאלון ומפעיל נוסף ברכב מסמכי זיהוי. לאחר בדיקת המסמכים הודיעו השוטרים לאלון שהוא מעוכב לחקירה באשמת הפרת סדר והתקהלות בלתי חוקית העלולה להפריע לציבור והורו לו להתלוות אליהם בניידת למשטרת קריית ארבע (במרחק חצי שעה נסיעה משם).

אלון נחקר והתבקש לחתום על צו הרחקה מהגדה למשך חמישה עשר ימים. לדבריו, בשום שלב בהפגנה לא נאמר מצד השוטרים או החיילים שמדובר בהתקהלות בלתי חוקית, אלא רק כשעה אחרי האירוע כשכבר היו בדרכם החוצה מהמקום ולאחר שרוב המפגינים עזבו.

פעילים נוספים של "לוחמים לשלום" שביקשו להגיע אחרי אלון לתחנת המשטרה כדי לתמוך בו, גילו בכניסה ליישוב קריית ארבע שהכניסה אסורה עליהם, וזאת בעקבות הוראה של קב"ט היישוב.

יש לציין כי ההפגנה התנהלה בשטח C אליו מותרת כניסת ישראלים, במהלכה נשמעו המפגינים להוראות כוחות הביטחון ונמנעו מכל התנגשות עימם. קריית ארבע היא שטח ציבורי שאליו לא ניתן לאסור כניסת ישראלים. חן אלון לא נעצר בעבר ואין לו רישום פלילי.

ב"לוחמים לשלום" מעריכים כי מדובר באחת ההפגנות הגדולות ביותר של התנועה, נתון לא מובן מאליו לאור התקופה הלא פשוטה שבה מתקיים האירוע: כישלון המשא ומתן הביא איתו ייאוש לצד הישראלי ומנגד לחץ גובר מהרחוב על הפלסטינים שלא לשתף פעולה עם ישראלים.

האזור שבו נערכה הפעילות, בית ג'אלה, סובל מחד גיסא מניסיון לשבור את ראשי המאבק הפלסטיני הלא אלים על-ידי הצבא, ומאידך גיסא מקריאות נגד נורמליזציה ושיתוף פעולה עם ישראלים, וקריאות להסלמת המאבק ושימוש באלימות. לאור זאת קיום צעדה לא אלימה דווקא במקום הזה הוא הישג.

מאמצי הצבא להפחיד את הפעילים על-ידי עיכוב לחקירה דווקא באירוע שקט ולא אלים יכולים רק לשלוח מסר לעידוד האלימות, דווקא בתקופה מתוחה ורגישה.

מיצג בובות. מושיטה יד לשלום (צילום: לוחמים לשלום)

מיצג בובות. מושיטה יד לשלום (צילום: לוחמים לשלום)

תאטרון המחאה שפועל ברחבי העולם

בשנות השישים הקים פיטר שומן- אופה, פסל ורקדן – את קבוצת התאטרון המחאתית. בהופעות שארגן רקדו בובות ענק ואנשים יחד, במפגן לא אלים נגד מלחמת וייטנאם ובעד מיגור העוני בשכונות החלשות של העיר ניו יורק. לצד המופע הססגוני חילקו הרקדנים לחם תוצרת בית להמונים, כסמל לקשר ההדוק בין קיום הגוף לקיום הרוח והאידאולוגיה.

ההפגנות של הקבוצה הפכו בעשורים האחרונים לשם דבר בעולם התיאטרון, ולסמל למחאה בלתי אלימה. אלפי מתנדבים ברחבי העולם משתמשים במתודת הבובות שיצרו כדי להפגין במגוון נושאים, נגד מיליטריזם וקפיטליזם ובעד איכות הסביבה.

בחודשים האחרונים נרתמו חברי התאטרון למטרה של עידוד מאבק יצירתי בלתי אלים נגד הכיבוש.

תנועת "לוחמים לשלום", היא קבוצה של פלסטינים וישראלים שלקחו חלק פעיל במעגל האלימות והחליטו להניח את הנשק ולהילחם למען השלום. התנועה קוראת לסיום הכיבוש והכרה בסבל ההדדי של שני העמים, באמצעות פעילויות משותפות, סיורים, וחוגי בית. ביום הזיכרון עורכת התנועה טקס משותף להתייחדות עם קורבנות הסכסוך.

מיצג לוחמים לשלום. בובות ענק וילדים מחופשים לציפורים (צילום: נירית חביב)

מיצג לוחמים לשלום. בובות ענק וילדים מחופשים לציפורים (צילום: נירית חביב)

מיה אפשטיין היא עיתונאית ופעילת בתנועת לוחמים לשלום

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf