newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מחאה ומעצרים בכפר בדואי שקק"ל מתכננת להחליף ביער

למרות שהכפר עוג'אן קיים עוד מלפני קום המדינה הוא טרם זכה להכרה. לאחרונה התחילו עבודות תשתית לנטיעת יער במקומו. התושבים הקימו אוהל מחאה, והמשטרה נשלחה להתערב

מאת:

בשבועות האחרונים החלו כלים של קק"ל לעבוד באדמות הכפר הבדואי הבלתי מוכר עוג'אן ובסביבתו, ולהכין את השטח לייעור. תושבי הכפר, שהחליטו השבוע להקים אוהל מחאה נגד העבודות שעשויות לאיים על עתיד כפרם, פונו ביום שלישי באלימות על ידי המשטרה, שדרשה מהם לפרק את האוהל. כוחות המשטרה שמאבטחים את עבודות הבולדוזרים של קק"ל חסמו את כביש הגישה אל הכפר ודרשו מן התושבים לנסוע בדרך חלופית.

היער יעלה על עוג'אן

הכפר עוג'אן הוא כפר בדואי בלתי מוכר שהוקם לפני הקמת המדינה. בעוד שחלק מתושביו נותרו במהלך 66 השנים האחרונות על קרקעותיהם, חלק מהתושבים הועברו בשנת 1948 על ידי השלטונות לאזור ערד, ושב אל הכפר ב-1974.

בכפר מתגוררים כיום כ-3,600 תושבים, ללא חשמל, עם נקודת מים אחת שלא מספיקה לכל תושביו, ללא בתי ספר ושירותי בריאות. לתושבי הכפר תביעות בעלות על קרקעותיו, שהוגשו בשנות השבעים לפקיד ההסדר שמונה לשם כך על ידי המדינה. לפני מספר שבועות התעוררו תושבי עוג'אן למציאות חדשה, כשהבולדוזרים של קק"ל החלו לעבד אדמות בכפר ובסביבתו.

הבולדוזרים עובדים בשטח. צילום: מיכל רותם

הבולדוזרים עובדים בשטח. צילום: מיכל רותם

בעת ביקור באוהל המחאה שהקימו, סיפרו התושבים בעיקר על החיים הקשים בכפר, ללא כבישים סלולים, ללא חשמל, וכמעט ללא מים. אחד התושבים אמר: "תסתכלו איך אנחנו חיים, בצריפים, בלי חשמל, בלי מזגן, בלי מים, ועכשיו מחליטים לעשות לנו יער על הכפר".

כשאחד התושבים נכנס לרכב והחל לנסוע לכיוון כביש הגישה לכפר, עצר אותו אחד השוטרים ודרש שייסע דרך השדה, בתגובה קרא אחד התושבים לעבר השוטר: "הנה, עכשיו גם תעשו לנו פה מחסום כמו בשטחים, סגר כמו בעזה, לקיה תהיה אזור א', עוג'אן תהיה אזור ב'". על אף החום הכבד ואבטחת השוטרים הצמודה, המשיכו תושבי הכפר לעמוד ולצפות בעבודות.

מעצרים אלימים

ביום שלישי (13.05) בשעות הבוקר החליטו תושבי עוג'אן להקים אוהל מחאה אל מול הבולדוזרים של קק"ל שעובדים בשטח. זמן קצר לאחר הקמת האוהל, פיזרו השוטרים את התושבים באלימות, זרקו רימוני עשן (כפי שניתן לראות בסרטון) ואף עצרו חמישה נערים וילדים.

לאחר שהקציבו לתושבים כ-15 דקות לפרק את האוהל, אפשרו השוטרים את הקמתו מחדש במרחק של כמה עשרות מטרים ממיקומו הקודם. בהמשך היום נעצרו עוד שני אנשים באזור אוהל המחאה, בהם ראש המועצה לכפרים הבלתי מוכרים, עטיה אלעסאם. חבר הכנסת לשעבר טלאב א-סאנע נעצר בתוך תחנת המשטרה בעת ששהה עם העצורים. בשעות אחר הצהריים שוחררו כל העצורים, כאשר אלעסאם הורחק מהשטח ל-14 יום, הקטינים נשלחו למעצר בית בן חמישה ימים, והיתר שוחררו ללא תנאים מגבילים.

פינוי אוהל המחאה בעוג'אן, 13.05.2014, הסרטון באדיבות פורום דו-קיום בנגב

לפי כל תכניות המתאר הרלוונטיות, לא ניתן להכיר בכפר עוג'אן. אך כשמסתכלים על הכפר בשטח, ולא על שלל תשריטים ומפות, רואים שיש יישוב במקום, שאלפי אנשים חיים בו. תכניות מתאר וייעודי קרקע הם ברי שינוי, והשאלה שמהדהדת היטב כשהעיניים בוהות בבולדוזרים שנוסעים הלוך ושוב והראש מתמלא ברעש העבודות היא אם אכן בדיוק שם חייב להיות יער.

תושבי עוג'אן לצד אוהל המחאה שנבנה מחדש. צילום: מיכל רותם

תושבי עוג'אן לצד אוהל המחאה שנבנה מחדש. צילום: מיכל רותם

תושבי עוג'אן, הנחושים להמשיך במחאה נגד עבודות קק"ל, ממשיכים לשבת באוהל המחאה אל מול הבולדוזרים, כשכל העת נמצאים כוחות משטרה במקום. אתמול הקציבה להם המשטרה 48 שעות לפירוק האוהל ופינויו מן השטח. מבחינת התושבים, מדובר במאבק על עתיד כפרם, ועל כן יקיימו ביום שבת הקרוב ביקור סולידריות וסיור בכפר אליו הם מזמינים את כל התומכים במאבקם להגיע.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf