newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המתקפה התקשורתית נגד כתב "שיחה מקומית" שחשף אלימות מתנחלים

בידיעה ששודרה בחדשות 12, שהתבססה על דיווחים של "הכוחות בשטח", נטען כי באסל אל-עדרה חשוד שהצית מבנה וניסה לטעון שמדובר ב"פשע יהודי". זאת, אף שתיעוד שצולם כמה דקות לפני כן מראה בבירור כי האש שפרצה בערימת עצים נגרמה מרימון גז מדמיע שירו חיילים. כעבור שבעה חודשים, ב-3.5.2022 שידרה חדשות 12 "הבהרה", שלדברים לא היה שחר

מאת:

חדשות 12 פירסמו דיווח שקרי על עיתונאי "שיחה מקומית", באסל אל-עדרה, בטענה חסרת בסיס שהוא הצית מבנים בכפר פלסטיני כדי להטיל את האשמה על מתנחלים. מאז, נפתחה תיבת פנדורה של פעילי ימין שחוגגים ומאשימים את אל-עדרה, ואת ארגון "בצלם" שבו הוא מתנדב, בהפצת שקרים.

באסל אל-עדרה משחזר את האירוע שבו עלתה ערימת העצים באש, ב-6 באוקטובר 2021

הכל התחיל אתמול (שלישי) בערב. "חשיפה: פעיל בצלם חשוד שהצית מבנה וצעק 'היהודים הציתו'", זעקה הכותרת באתר "הקול היהודי". "התקרית האלימה בדרום הר חברון: פלסטיני ניסה להצית בית ולטעון שמדובר בפשע יהודי", טען הכתב עופר חדד בכתבה בערוץ 12. אלא שהתיעוד שהתלווה לשני הפרסומים לא הראה כל הצתה ואפילו לא מבנה, ולא נאמרו בו כלל המלים: "היהודים הציתו".

בשני המקרים לא פורסמה תגובה של בצלם או של הפעיל, וכל הדיווח התבסס על עדויות של "הכוחות בשטח", בלי שום ראיה תומכת.

הפעיל, שצוין בשמו בידיעה ב"הקול היהודי" ושנראה בבירור בסרטון שהוצג בחדשות 12, הוא באסל אל-עדרה, תושב תוואני, מתנדב בבצלם וכותב ב"שיחה מקומית". אל-עדרה מרבה לפרסם בחודשים האחרונים תיעוד נרחב של אלימות המתנחלים בגיבוי הצבא באזור דרום הר חברון, ואף חשף רצח של פלסטיני בידי מתנחלים – דבר שהוביל לפתיחת חקירה משטרתית.

גם את הפוגרום ב-28 בספטמבר, שבמסגרתו לפחות 60 רעולי פנים ישראלים ביצעו מתקפה מאורגנת על הכפר מופגרה בדרום הר חברון, הרגו בעלי חיים, היכו תושבים, יידו אבנים, הפכו מכוניות ואף פרצו לבתים – אותו אירוע שבמסגרתו, לטענת חדשות 12 והקול היהודי, הוא "הצית מבנה" – הוא סיקר ביחד עם יובל אברהם עבור "שיחה מקומית".

לאחר הפרסום במהדורה, פירסם חדד בטוויטר את שמו של אל-עדרה, אולם מהציוץ הזה לא ברור אם חדד טוען שאל-עדרה היה מעורב בהצתה לכאורה או רק צילם אותה. "באסל אל-עדרה הוא פעיל בצלם", צייץ חדד. "על פי עדות של הכוחות בשטח, במהלך התקיפה שביצעו פעילי ימין, הפלסטינים ניסו להצית מבנה פלסטיני והחלו לצעוק לצלם שמלווה אותם שיהודים וחיילים הם ששרפו להם את הבתים".

רימון הגז המדמיע שהצית את האש

הפרסום מגיע אחרי חודש לא קל מבחינה תקשורתית לצבא ולמתנחלים בדרום הר חברון. לפני כשלושה שבועות, תועד סגן מפקד גדוד הנדסה, מאור משה, דוחף מפגין ישראלי מבוגר לקרקע ולאחר מכן מרתק ביחד עם חיילים נוספים מפגין אחר, בזמן שפעילים מלוחמים לשלום ניסו להביא מכלית מים לכפר מופגרה. הקצין ננזף, אך המשיך בשירותו באזור.

לפני כשבוע, כאמור, עשרות מתנחלים תקפו את אותו כפר, פצעו קשה ילד בן 3 וגרמו נזק כבד לבתים ולכלי רכב. אותו מפקד תועד דוחף פלסטיני שניסה לסייע לפצוע בשטח.

ביום ראשון הקרוב היתה אמור להתקיים ישיבה בנושא אלימות מתנחלים בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. הצבא ביקש דחייה בשבוע, והישיבה אמורה להתקיים ב-12 באוקטובר. ייתכן שההאשמות נגד אל עודרה יעזרו להסיט את תשומת הלב ממתקפות המתנחלים והצבא על פלסטינים.

בתיעוד שפורסם אמש בחדשות 12, ממצלמת גוף של קצין, נראה הקצין כשהוא ניגש לאל-עדרה וטוען שהצית שריפה, ואז מתקיים ויכוח קצר ביניהם, כשבו אל-עדרה מאשים את הצבא באש. בתיעוד שצילם אל-עדרה עצמו כמה דקות לפני המפגש עם הקצין, רואים בבירור שמה שגרם לשריפה של ערימת עצים (ולא מבנים, כפי שנטען בידיעה) היה רימון גז מדמיע שירו חיילים.לא ברור אם התיעוד הועבר לתקשורת על ידי הקצין או על ידי דובר צה"ל. מדובר צה"ל הגיבו לפרסום ב"קול היהודי" וחזרו על הטענה, שלא מגובה בשום תיעוד, שלפיה "קצין מהכוח הבחין בפלסטיני מצית מבנה במקום וטוען שהמקום הוצת על ידי יהודים". כאמור, התיעוד היחיד שקיים לא מראה הצתה, לא נראה בו שום מבנה, ומציג "גרסה מול גרסה" – גרסתו של אל-עדרה מול גרסת הקצין.

אל-עדרה סיפר כי באותו היום, שהיה מלא באירועים אלימים, השיחה עם אותו קצין נראתה לו שולית ולא חשובה.

אל-עדרה שיחזר היום (רביעי) את השתלשלות העניינים במקום התקרית בכפר מופקרה. "הגעתי לנקודה, ראיתי אש שהתחילה בעצים האלה", סיפר אל-עדרה. "הסיבה (לאש) היתה חיילים שירו גז מדמיע שפגע בעצים. שני חיילים עברו ליד, אמרתי להם שיכבו את השריפה, מכיוון שהיא החלה בגלל הירי שלהם. הם התעלמו ממני".

בהמשך, אמר אל-עדרה, "צעקתי לאנשים למהר להביא מים כדי לכבות את האש. כשהחיילים ראו שאנשים רצים (לעבר מקום השריפה), שניים מהם באו והחלו לכבות את האש בעזרת הנעליים שלהם, בזמן שפלסטינים שפכו מים. חיילים נוספים, שלושה או ארבעה, הגיעו והתחילו לדבר איתי בעברית. הבנתי שהם מאשימים אותי שאני עשיתי את זה. אמרתי להם, 'לא, יש פה את מכל הגז המדמיע, זה בגלל החיילים'. הם המשיכו לדבר בעברית אף שאני לא מבין עברית חוץ מכמה מילים, כשהם משתמשים במצלמת גו פרו".

בצילום של חדשות 12, ובשני סרטונים שצילם אל-עדרה זמן קצר לפני כן (בזמן שהקצין צילם אותו הוא החזיק את ידיו מאחורי גבו, לדבריו כדי שלא יואשם בתקיפה), נראית אותה ערימת העצים ואותו רכב כסוף ששמשתו הקדמית נפגעה מאבנים. ניתן לקבוע שכל הסרטונים צולמו באותה נקודה.

"יש כאן הרבה חיילים, כפי שאתם רואים, הם שרפו את העצים, זרקו את רימוני הגז וההלם שלהם וירו חי, והגנו על המתנחלים בזמן שהם תקפו את הבתים. כל כך הרבה מכוניות נהרסו, כל כך הרבה אנשים נפצעו", אומר אל-עדרה בסרטון הראשון, שבו צילם את רימון הגז שירו חיילים ונחת ליד ערימת העצים.

בסרטון השני שצילם אל-עדרה נראים חיילים הבאים לכבות את האש ופלסטיני עם דלי אדום מלא במים המגיע לסייע בכיבוי האש, בדיוק כפי שהעיד היום אל-עדרה. בווידאו שצילם הקצין ופורסם בערוץ 12, נראה אותו פלסטיני עומד עם הדלי.

בציוץ שפירסם בטוויטר, אמר אל-עדרה כי הוא חש שלמפקד יש "טינה כלפיו", לאחר שתיעד אותו בעבר נוהג באלימות, למשל כשתקף פעילי שמאל ישראלים. לדבריו, "הפייק ניוז הזה הוא ניסיון נואש כדי לעצור אותי מלתעד. אני זה שתיעד את פוגרום המתנחלים ביום שלישי, שבו 60 מתנחלים רעולי פנים תקפו משפחות, בתים, וסדקו את הגולגולת של ילד בן 3, בגיבוי חיילים".

נרטיב שמסייע לצבא ולמתנחלים

מאז תקיפת המתנחלים ביום שלישי שעבר פורסמו שני סרטונים ממצלמות גוף של חיילים, אחד מהם אתמול בחדשות 12 והשני יומיים אחרי הפוגרום על ידי כתב חדשות "כאן", רועי שרון. באף אחד מהם לא ניתן לראות את הפוגרום שבוצע. במקום זאת, מוצג נרטיב שמסייע לצבא: בסרטון שפורסם ב"כאן" נראה מתנחל, ככל הנראה שיכור, מתעמת עם חיילים שמרחיקים אותו. התיעוד נועד להדוף את הביקורת כאילו החיילים לא מנעו את התקיפה. "שיחה מקומית" ביקשה מהצבא לקבל את הסרטון המלא, והבקשה טרם נענתה.

הסרטון שבו מואשם אל-עדרה בהצתה משרת נרטיב רחב בהרבה. בכתבה ב"קול היהודי" כבר מיהרו להעלות דרישה של מתנחלים מדרום הר חברון "לבדוק אם גם הילד הערבי שנפצע באירוע והפך לסמל בידי השמאל הקיצוני נפצע בידי ערבים". מבחינתם, הפרסום אמש מאפשר להם לטעון שכל הטענות על אלימות מתנחלים הן בעצם פרובוקציות של פלסטינים ופעילי שמאל, טענה שחוזרת לאורך השנים שוב ושוב.

במהדורה אתמול, המגיש בחדשות 12 פנה לחדד ואמר: "אלימות מתנחלים היתה שם, אבל אתה מראה סיפור קצת יותר מורכב" . חדד בעצמו טורח לציין כי "מי שמתעדים את האירועים האלו, מי שמנסים להפיץ אותם, אלה גם ארגוני זכויות אדם וארגוני שמאל, עיצוב הנרטיב, אירוע חמור ממילא ניסו לקחת אותו עוד כמה צעדים קדימה". אך מלבד האמירה בשטח של המפקד, בחדשות 12 לא הצליחו להביא שום בדל של ראיה לטענות הקשות שהם פירסמו.

אלחנן גרונר מ"הקול היהודי" ציין בטוויטר בתגובה לכתב יובל אברהם: "אגב, תגיד לבאסל שבפעם הבאה כשהוא מכין גרסה וכו', שלא יעשה את זה ליד המצלמות הנסתרות של עד כאן". לא ברור אם תיעוד כזה אכן קיים, אך ארגוני ימין, ובהם עד כאן ואם תרצו, חגגו את "החשיפה" וקראו לרשויות לפעול נגד בצלם.

מבצלם פורסם בתגובה היום (רביעי) כי "בשבוע שעבר תקפו עשרות מתנחלים, חלקם חמושים, את תושבי ח'ירבת אל-מופקרה שבמסאפר יטא באחת מההתקפות החריפות ביותר של מתנחלים בשנים האחרונות. במהלך היום, נפגע בראשו מאבן הפעוט מוחמד בכר מחמוד חמאמדה, בן שלוש ו-10 חודשים. האירוע תועד על ידי מתנדבי בצלם וסוקר בהרחבה בכלי התקשורת בשבוע שעבר.

"בפרסום בכלי המדיה של הימין הקיצוני 'הקול היהודי' נכתב כי קצין שנכח באירוע טען כי ראה צעיר פלסטיני מצית מבנה וכי הצעיר טען לאחר מכן שמתנחלים הם שהציתו אותו. כדי לתמוך בגרסה זו, הועבר לכתב חברת החדשות 12, עופר חדד, קטע וידיאו בן מספר שניות שבהן נראה הקצין מאשים את באסל אל-עדרה, אקטיביסט, עיתונאי ומתנדב בפרויקט המצלמות של בצלם, בהצתה, בלי שטרח להציג ולו בדל ראייה לכך. היום מפרסם בצלם תיעוד וידיאו נוסף המוכיח כי הטענות הללו חסרות שחר.

"מערכת חברת החדשות לא טרחה לבצע בדיקה עובדתית בסיסית לפני שפרסמה את קטע הווידיאו ואת ההאשמות המופרכות נגד אל-עדרה – שאת תגובתו איש לא טרח אפילו לבקש".

בחדשות 12 טענו כי "הבאנו את תלונות החיילים לאירוע לצד הדברים שאמר למצלמה, וביקשנו את תגובת בצלם שלא הגיעה עד רגע זה".

דוברת בצלם, דרור שדות, טענה כי הבקשה לתגובה הגיעה כעשר דקות לפני שידור המהדורה. לדבריה, היא אמרה לחדד "שאנחנו מסרבים להגיב בלי לראות מה היה קודם, אבל הוא בחר לא להקריא". "בכל אופן", כתבה שדות לחדד בטוויטר, "זה לא הפנים שלי שם, אז לא אני שצריכה להגיב". בהמשך פירסמה שדות בטוויטר את ההתכתבות שלה עם חדד לפני שידור המהדורה, באישורו של חדד. שדות אישרה ל"שיחה מקומית" את הפרטים.

פנינו לדובר צה"ל בבקשת תגובה, והיא תתפרסם אם וכאשר תתקבל. במערכת ערוץ 12 לא הגיבו לפניות "שיחה מקומית" ולא תיקנו את הדיווח.

עמדת מערכת "שיחה מקומית"

מערכת "שיחה מקומית" תומכת באופן מלא בכתבנו, באסל אל-עדרה, מול המתקפה השקרית ושלוחת הרסן של עיתונאים, של קצין אלים ושל גדודי פעילי ימין.

בפרסומיו בחודשים האחרונים באסל חושף באומץ, ביושרה ובעקביות מקרים של אלימות מתנחלים וחיילים נגד פלסטינים, לרבות מקרה אחד של רצח פלסטיני בידי מתנחלים – חשיפה שהובילה ללחץ ציבורי ורק בעקבותיו פתיחת חקירה משטרתית.

יש הרבה אנשים שהיו רוצים להשתיק את באסל ושלא יבחלו בשקרים כדי לעשות זאת. עיתונאי חדשות 12 צריכים להתבייש על כך שהם מתקיפים כך קולגה שעושה את עבודתו. אנחנו ב"שיחה מקומית" נמשיך לגבות את באסל בכל, לרבות האפשרות של פנייה לצעדים משפטיים.

כעבור שבעה חודשים: "הבהרה"

ב-3 במאי 2022, ערב יום הזיכרון, כשבעה חודשים לאחר שידור ההכפשה של באסל, קרא עופר חדד בשלהי תוכנית שהגיש, "הבהרה" בזו הלשון: "לפני מספר חודשים, שידרנו תיעוד של עימות בין קצין צה"ל לפלסטינים במסגרת המהדורה המרכזית. בתיעוד הקצין מאשים את הפלסטיני שמתעמת איתו, צלם 'בצלם' שתיעד את ההתרחשויות, בכך שהוא ביצע הצתה של מבנה פלסטיני מתוך ניסיון לטעון שהדבר בוצע על ידי מתנחלים. למיטב ידיעתנו ובניגוד למה שעשוי היה אולי להשתמע מהדברים, צלם 'בצלם', באסל אל-עדרה, לא היה מעורב בניסיון ההצתה באותו האירוע".

לצד תיקון, גם אם חלקי, של העוול שנעשה לבאסל אל-עדרה על ידי ערוץ שידור ישראלי מרכזי, זהו רגע שמזכיר את חשיבות המאבק על האמת, גם ובעיקר לנוכח פערי הכוחות המשמעותיים שבתוכם אנחנו פועלים.

 

בהכנת הכתבה השתתף יובל אברהם

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ואנואר סלאודה בביתו שהוצת בכפר דומא, 14 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

"התחלתי לבנות את הבית ב-2020 וסיימתי השנה בכוונה להתחתן וגור פה". אנוואר סלאודה בביתו שהוצת בכפר דומא, 14 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

פרעות בדומא: "אלמלא ברחו, משפחות שלמות היו נשרפות בבתים"

עם מציאת גופתו של הנער בנימין אחימאיר ממאחז "מלאכי השלום", מתנחלים פשטו על הכפר דומא, שבו הוצתה משפחת דוואבשה לפני 9 שנים, וזרעו בו חורבן. לדברי התושבים, חיילים שנכחו במקום גיבו את הפורעים ולא עשו דבר למנוע את האלימות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf