newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

תחפושות שטנה, חיילים ומתנחלים חוגגים ופלסטינים נצורים: עדלאידע בחברון

התהלוכה, שיצאה מ"צומת אלאור" על שם אלאור אזריה, חלפה ברחוב השוהדא הסגור לתנועת תושבי העיר הפלסטינים. התושבים הערבים נותרו בבתיהם והמתנחלים לא החמיצו הזדמנות להתנכל לשכניהם: ״תן להנות קצת מפורים״  

מאת:

כמאה חמישים מתנחלים השתתפו היום (שלישי) בחגיגות פורים בחברון וצעדו לאורך רחוב השוהדא שסגור כבר 25 שנים לתנועת פלסטינים – מאז הטבח שביצע ברוך גולדשטיין. הם צעדו משכונת תל רומיידה ועד מערת המכפלה, כשמאות חיילים ושוטרים מלווים אותם ומונעים מפלסטינים להתקרב או לעבור באזור.

אורית סטרוק בעדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

אורית סטרוק בעדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

החוגגים התגאו שמדובר ב״עדלאידע״ היחידה בארץ, לאחר שהעדלאידע בחולון, שהיא הגדולה ביותר בארץ, בוטלה, וכך גם בערים אחרות בתוך ישראל. אך גם על חברון השפיעה הקורונה – והנוכחות באירוע היתה דלילה מהרגיל. בהזמנה לעדלאידע, נכתב שהיא תצא מ"צומת אלאור", המקום שבו, בפורים לפני ארבע שנים, ירה החייל אלאור אזריה למוות בפלסטיני ששכב פצוע על הקרקע. כמה עשרות מטרים משם עמד הצלם עימאד אבו שמסיה, שצילם את האירוע והתיעוד שלו הוביל לפתיחת החקירה.

קבוצה של צעירים שנראו שיכורים כבר לפני השעה 11 בבוקר, דפקו בכוח על דלת של משפחה פלסטינית הסמוכה לביתו של אבו שמסיה. חייל מיואש ניסה להרחיק אותם כשהוא אומר ״אתם מקשים על העבודה שלי״. ״תן לנו להנות קצת מפורים״, ענה המתנחל. כשהוא הבחין באבו שמסייה בבית הסמוך, הוא אמר לחברו ״טעינו בבית, הנה המניאק״. אבו שמסייה אמר בשקט: ״אני רק מקווה שהאירוע יעבור בשלום״.

אורית סטרוק, מראשי הישוב היהודי בחברון, הציגה תחפושת מקורית: צילומים של חברי הרשימה המשותפת וציוץ מהטוויטר של ח״כ עיאדה תומא סולימאן בו נכתב כי גם לאחר הקמת מדינה פלסטינית ״תמשיך להיאבק למען מדינת כל אזרחיה״, ודגל ישראל בתור חצאית. תושב אחר התחפש ל״שר משפטים״ עם כאפיה וסמל של הרשות הפלסטינית. אחרים בחרו בתחפושות ״מסורתיות״ יותר והתחפשו ל״ערבי״ עם כאפייה, חייל, שוטר ואפילו לראפר ״הצל״.

עדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

עדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

עדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

עדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

״למרות שהיו פה תיירים מכל מיני מקומות, הקרונה לא הגיעה לחברון״ סיפר ברוך מרזל, שחבש כובע עליו נכתב ״Make Hebron Great Again", לכתבים הבודדים שהגיעו לאירוע. ״חברון היא עיר חזקה וקדושה ליהודים והאבות שומרים עלינו, בעוד בבית לחם, העיר הקדושה לנצרות, הקורונה חוגגת״.

הצועדים, רבים מהם בני נוער שאחזו בבקבוקי יין, חלפו על פני החנויות שנסגרו לפני 25 שנה, שדלתותיהן מרותכות ועל חלקן צוירו מגיני דוד. לפני כשבועיים, הפגינו מאות פלסטינים לציון יום השנה לטבח במערת המכפלה, ובקריאה לפתוח את רחוב השוהדא.

גם ביום רגיל חברון, ובמיוחד רחוב השוהדא הם ייצוג מזוקק של השליטה הישראלית בגדה המערבית ב-53 השנים האחרונות: מאות חיילים מאבטחים פחות מ-500 מתנחלים, הגבלות קשות לפלסטינים, ומחסומים ואלימות יום יומית. אך בפורים המציאות הזאת הופכת לעוד יותר קיצונית – פלסטינים לא מורשים אפילו לפתוח את דלת ביתם, חלקם מביטים על הצעדה הצבעונית מבין הסורגים שהתקינו כדי להתגונן מאבנים שמשליכים המתנחלים, חיילים רוקדים עם מתנחלים והמחסומים הספורים שדרכם פלסטינים עם אישור מיוחד יכולים להיכנס לרחוב השוהדא, נסגרים לרגל הצעדה. המוזיקה הרועשת, הריקודים והתחפושות הצבעוניות בולטות עוד יותר על רקע רחוב הרפאים, החנויות הסגורות שהצבע על דלתותיהן דהה והן מכוסות בגרפטי בעברית.

אחד מאותם ממחסומים הוא ״חסם השוטר״, ממנו עוברים מהצד ״הפלסטיני״ של העיר לרחוב השוהדא פלסטינים שזכו לאישור מיוחד. כשהצעדה עוברת ליד המחסום, קבוצת חיילים מצטלמת עם מתנחלים מחופשים, חלקם על קביים. נראה שאיש בכלל לא שם לב שבצד השני של המחסום נמצאים פלסטינים.

חיילים ליד מחסום השואר בזמן עדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

חיילים ליד המחסום בזמן עדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

עדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

עדלאידע ברחוב השוהדא חברון, 10 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

לפני ההגעה למערכת המכפלה, הצועדים עוברים ליד בניין השוק הסיטונאי, שהיה אחד השווקים הגדולים בחברון ונסגר אף הוא בשנת 1994. בשנה שעברה אישרה הממשלה תוכנית בנייה של שכונה חדשה ליהודים במתחם זה. על פי התוכנית, החנויות הפלסטיניות ישופצו ולבעליהן תינתן אפשרות, תיאורטית כמובן, לפתוח  אותן. מי הקונים שיגיעו לרחוב הסגור, זו כבר שאלה אחרת. מול השוק, מאות פלסטינים עמדו בבית הקברות הפלסטיני שסמוך לרחוב השוהדא וחיכו שהצעדה תסתיים, כדי להתחיל בטקס ההלוויה לקרוב משפחתם, כשברקע מתנגן השיר ״נקם אחת משתי עיני״.

בכל ימות השנה מתקיים שיתוף פעולה הדוק בין הרשויות- הצבא והמשטרה לבין המתנחלים בעיר, אך בפורים ניתן לראות פיזית, שמי שאמור תיאורטית לשמור הפלסטינים החיים העיר ולמנוע פגיעה בהם, חוגג פיזית ביחד עם המתנחלים. באמצע הצעדה, החוגגים מעלים את הכתפיים את אחד ממפקדי הצבא ורוקדים איתו. אחרים מחלקים משלוחי מנות לחיילים. אחד מהם ניגש בשקט לקבוצת ילדים פלסטינים המשקיפים מהצד על הצעדה, ונותן להם את הממתקים.

חייל רוקד עם מתנחלי חברון ב"עדלאידע" (אורן זיו)

חייל רוקד עם מתנחלי חברון ב"עדלאידע" (אורן זיו)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

השאירה מאחוריה בור גדול. בות'יינה דביט (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של בות'יינה דביט)

"הסלע שראה את האופק". לזכרה של בות'יינה דביט

שנים רבות של פעילות פוליטית, חברתית ופמיניסטית הפכו את דביט, אדריכלית ובת למשפחה קומוניסטית מרמלה, לאחת הדמויות המזוהות ביותר עם העיר. מסע הלוויה שלה סימל את המרקם המיוחד של האנשים שראו בה שותפה לדרך

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf