newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

תופעה: צעירים ערבים פורשים מהצבא והמשטרה בעקבות המצב

על פי ההערכות, עשרות צעירים ערבים פשטו את מדיהם בעקבות גל האלימות האחרון. חייל שהפגין נגד המתקפה על המתפללים באל אקצא: "אמרתי לשוטרים שאני חייל, אחד מהם ענה 'אפילו אם תהיה שר, תישארו מחבלים'"

מאת:

השבועיים האחרונים לא היו שבועות רגילים במדינה, במיוחד עבור הפלסטינים בישראל, שכן העימותים החלו כאן עוד לפני תחילת המלחמה על עזה.

"הצטרפתי לצבא למען מטרות אישיות ספציפיות, אבל אחרי שראיתי את כל מה שקורה, גיליתי ששום דבר לא חשוב יותר מאמונה, דת ומולדת, ואני החלטתי להיפרד מהצבא בגאווה". שוטר ימ"מ ברחבת מסגד אל אקצא (סלים חאדר / פלאש 90. למצולם אין קשר לכתבה)

"הצטרפתי לצבא למען מטרות אישיות ספציפיות, אבל אחרי שראיתי את כל מה שקורה, גיליתי ששום דבר לא חשוב יותר מאמונה, דת ומולדת, ואני החלטתי להיפרד מהצבא בגאווה". שוטר ימ"מ ברחבת מסגד אל אקצא (סלים חאדר / פלאש 90. למצולם אין קשר לכתבה)

הגל הנוכחי החל, כזכור, בעימותים של המשטרה עם מאות צעירים ערבים שהגיעו להתפלל במסגד אל-אקצא בחודש הרמדאן. הדבר הוביל להפגנות ועצרות במספר ערים וכפרים ערביים ולעימותים עם המשטרה בכמה מוקדים, במיוחד עם הריגתו של מוסא חסונה בלוד, שם האווירה הפכה למתוחה מאוד; בחלק מהערים העימותים בין צעירים ערבים למשטרה הפכו לעימותים בין צעירים ערבים לצעירים יהודים, להתקפות הדדיות, לינצ'ים על יחידים ואירועים מסוכנים אחרים.

אחת התופעות המשמעותיות ביותר שהתחוללו בחברה הערבית בשבועיים האחרונים היא עריקתם של מספר חיילים ערבים מהצבא, ופרישתם של אחרים מהמשטרה: על פי ההערכות והפרסומים, כ-30 חיילים ושוטרים ערבים פשטו את מדיהם והודיעו על כך ברשתות החברתיות.

צעדים אלה הגיעו אמנם לאחר ההתקפות הישראליות על מסגד אל-אקצא והעימותים שהתרחשו כתוצאה מכך, במיוחד עם אנשי הימין הקיצוני, אך נראה שאלה אינם הסיבה היחידה. אחרי ששוטר משמר גבול, שברשתות החברתיות נטען שהוא מסחנין, תועד יורה רימון הלם לעבר נשים וילדים בירושלים, יצא קמפיין בחברה הערבית, בו פורסמו תמונות של חיילים ושוטרי משמר גבול עם כותרת "בוגדים". השוטר מסחנין, אגב, עליו נטען כי הוא זה המופיע בסרטון, הכחיש זאת בתוקף, אך תמונתו הופצה בקרב ההמונים והקמפיין יצא לדרך.

נפרדים בגאווה

כל האירועים הללו תרמו לעידודם של הצעירים לעזוב את הצבא, אומר אמיר (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת, ב"ז), בן 22, מאזור חיפה. "הייתי חייל בצבא ישראל, הייתי משוכנע בעמדות שלי, אך לאחרונה התחלתי לחוש חרדה, או איזה אי נוחות. בשבוע שעבר חזרתי הביתה ועברתי בחיפה, שם נערכה הפגנה ערבית ברחוב בן גוריון. שמעתי הם קוראים: 'מדוע אנו שותקים מול הערבי המשרת בצבא?' הגעתי הביתה, ובערב נערכה הפגנה בכניסה לכפר שלי למען מסגד אל-אקצא, השתתפתי בה עם צעירים מהכפר. המשטרה הגיעה ועצרה מספר מהמשתתפים, ואני הייתי ביניהם. באמצע המעצר אמרתי לשוטרים שאני חייל, אז אחד מהם ענה לי 'אפילו אם תהיה שר, תישארו מחבלים', והוא עצר אותי.

"יום לאחר מכן שוחררתי ממעצר, וכשחזרתי הביתה החלטתי לעזוב את הצבא והודעתי על כך. אחר כך קיבלתי שיחות רבות, הן מצד תומכים והן מכאלה שלא מסכימים. משפחתי תמכה בי כמו שתמכה בי תמיד בכל ההחלטות שלי. אחד מחברי, קצין צבא, התקשר ואמר לי שאני עושה צעד מסוכן שעלול להביא לכליאה שלי. הודיתי לו על דאגתו והבטחתי לו שלא אחזור בי מעמדתי. את אותו הדבר אמרתי גם לקצין הממונה עלי, שכיבד את החלטתי אך הציע למחוק את מה שכתבתי בתמורה להבטחה שלא איאסר ולא אפגע, מכיוון שהייתי הראשון שנקט בצעד זה ועל פי טענתו, יותר מ-30  צעירים עשו את אותו הדבר אחרי, אבל גם להצעה הזו סירבתי".

צעיר אחר מכפר מנדא, שביקש להישאר בעילום שם, אומר: "הצטרפתי לצבא למען מטרות אישיות ספציפיות, אבל אחרי שראיתי את כל מה שקורה, גיליתי ששום דבר לא חשוב יותר מאמונה, דת ומולדת, ואני החלטתי להיפרד מהצבא בגאווה". את המשפט הזה בדיוק שמעתי גם מצעיר אחר מכפר מנדא וגם מצעיר מנצרת.

צעיר מטורעאן כתב כי החליט להתפטר ממשטרת ישראל בעקבות האירועים האחרונים כיוון שזה לא מקומו והיא אינה מייצגת אותו.

הודעת הפרישה מהצבא של אסמעיל שולי מכפר שעב:

על פי ח', רכז בתנועה התומכת בסרבני גיוס, ישנם כ-30 צעירים ערבים שעזבו את השירות בצבא הישראלי או התפטרו מהמשטרה בעקבות הגל האחרון.

על פי פרסום באתר 0404, מספר עובדים ערבים בפרקליטות הציבורית בחיפה סירבו לעבוד על תיקים הקשורים לצעירים ערבים שנעצרו לאחר שהשתתפו בהפגנות, וחבר הכנסת איתמר בן גביר מיהר לדרוש את פיטוריהם. הפרקליטות אמרה בתגובה כי בפרקליטות עובדים ערבים ויהודים, במקצועיות ועל פי החוק. לדברי הפרקליטות התקבלו שתי בקשות של עובדים שהעדיפו לא לעבוד על תיקים מסוימים, שתי הבקשות נדחו והכל התנהל כרגיל.

דובר משטרת החוף הגיב לטענתו של אמיר: "בתקופה האחרונה אלפי אנשי משטרה עבדו  במאות מקומות שהיו עדים להתפרעויות אלימות ביותר, כולל יידוי אבנים ובקבוקי תבערה, שריפת צמיגים, הצתת בניינים במכוון וירי לעבר שוטרים בכל רחבי הארץ.

"למרות שעות העבודה הארוכות והתנאים הקשים שבהם עובדים אנשי המשטרה, במקרה שהאמירה הזאת יצאה משוטר מסוים, זה מצער ואינו תואם את הערכים שלנו ואת נימוסי הדיבור הצפויים מאנשי המשטרה".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf