newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

תגובת הצבא לחשיפת ה"וושינגטון פוסט" היא שיא חדש של נבזות

בצבא טוענים כי "הפייסבוק הפלסטיני" נועד לשפר את איכות חייה של האוכלוסייה בשטחים הכבושים. מעניין לאן נעלם כל התחכום הטכנולוגי כשצריך לאתר מתנחלים וחיילים שתועדו מתעללים בפלסטינים בפנים חשופות וגאות

מאת:

ספק אם יש עוד ממד של הכיבוש שחשיפתו יכולה לעורר חלחלה, או לכל הפחות ספק בצדקת הדרך, בקרב הציבור הישראלי. אם בכל זאת ישנו כזה, הכתבה של הוושינגטון פוסט על משטר הפיקוח הביומטרי שישראל מקיימת בגדה המערבית היא בוודאי אחד מהם.

"הפייסבוק הפלסטיני" שמכין הצבא, תוך שימוש בטכנולוגיית זיהוי פנים – האסורה לשימוש בכמה וכמה מדינות, כולל בארה"ב – הוא מאגר מהסוג ששם אותנו בסירה אחת עם סין והמשטרים האפלים ביותר.

מצלמת אבטחה בחברון, ב-2013 (צילום: נתי שוחט / פלאש90)

"חלק מהמאמצים לשפר את איכות החיים עבור האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון". מצלמת אבטחה בחברון, ב-2013 (צילום: נתי שוחט / פלאש90)

אופן הביצוע נשמע לקוח מתסריט עתידני דיסטופי: חיילים מצלמים ברחובות הכפרים והערים בגדה עוברי אורח אקראיים, בלי כל קשר לחשד ביטחוני כלשהו, ומזינים את הפרטים שלהם למערכת שמשלבת זיהוי פנים עם הפרטים האישיים שלהם. כדי לתמרץ את החיילים לצלם כמה שיותר פלסטינים עבור מאגר המידע הצבאי, מתקיימת מעין תחרות נושאת פרסים בין היחידות.

הפרקטיקה החולנית הזו, שבה סוגי התעללות והתעמרות בפלסטינים הופכים לתחרות בקרב החיילים – על פרסים של ממש או על יוקרה – איננה חדשה; במהלך הפגנות צעדות השיבה סמוך לגדר בעזה צלפים התחרו זה בזה מי "מוריד" יותר ברכיים למפגינים שלא היוו עליהם כל איום. כאשר דה-הומניזציה של הפלסטיני היא מרכיב הכרחי לשימור משטר העליונות הישראלית, הפיכת ההתעמרות בהם לסוג של משחק וירטואלי היא פועל יוצא בלתי נמנע.

כמו תמיד, תגובת דובר צה"ל לדברים מצליחה להאפיל בנבזותה אפילו על הידיעה עצמה: "פעילויות ביטחוניות שגרתיות הן חלק מהמאבק בטרור והמאמצים לשפר את איכות החיים עבור האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון". דובר צה"ל כל כך רגיל שהתקשורת הישראלית מקבלת ומהדהדת את שקריו מבלי להרים גבה, עד שהוא איבד את היכולת להבחין עד כמה הזויה התגובה הזו שמתפרסמת בשמו באחד העיתונים המובילים בעולם.

זה היה באמת מצחיק, אלמלא היה מדובר במציאות טראגית באופן בלתי נסבל: מציאות שבה כוח כובש משקיע סכומי עתק ומשאבים נרחבים להקמת מאגר ביומטרי של אוכלוסייה תחת כיבוש לצורך ביסוס והעמקת השליטה עליהם "כדי לשפר את איכות חייהם", אבל מעלים עין מההתקפות האינסופיות עליהם מצד שכניהם היהודים בהתנחלויות, לא פעם בשיתוף פעולה מלא של החיילים עצמם.

היכן כל הטכנולוגיות המפוארות הללו ומדוע לא עושים בהן שימוש לאיתור רוצחיו של אסמאעיל טובאסי, למשל? כמה תחכום טכנולוגי צריך בשביל לאתר מתנחלים וחיילים שתועדו מתעללים בפלסטינים בפנים חשופות וגאות? אילו תוכנות מתקדמות נדרשות כדי להפסיק את האלימות הגואה נגד החקלאים הפלסטינים בכל עונת מסיק?

חייל דורך על מוחמד ח'טיב במהלך מסיק בסלפית (צילום: מתן גולן)

בלי תוכנות מתקדמות. חייל דורך על מוחמד ח'טיב במהלך מסיק בסלפית (צילום: מתן גולן)

האם גם המצלמות לזיהוי פנים שהתקין הצבא בחברון נועדו "לשפר את איכות החיים" של הפלסטינים? האם הצבא טרוד באיכות חייהם של תושביה הפלסטיניים של עיר האפרטהייד הגאה, שנאסר עליהם אפילו לדרוך על אותן מרצפות כמו בני הגזע העליון?

האם גם השימוש בתוכנת הריגול פגסוס נגד ארגוני זכויות האדם הפלסטיניים, אשר הוכרזו על ידי שר הביטחון גנץ כארגוני טרור ללא בדל ראיה, גם היא נועדה לשפר את איכות חייהם של הפלסטינים?

מערכת הביטחון הישראלית על כל זרועותיה – החמושה, הדיפלומטית, התעמולתית – מסתמכת במידה רבה על הקסם שהשימוש במילה "טרור" מהלך על הציבור והתקשורת הישראלית. בשם אותה מלחמה נצחית בטרור, היא מרשה לעצמה לנקוט בצעדי הדיכוי הברבריים ביותר.

ישראל כבר הוכיחה שהיא לא בוחלת בשום אמצעי בחתירה לריסוק עמוד השדרה הפלסטיני במטרה להשיג שליטה אבסולוטית. העמקה והרחבה של אמצעי הניטור והמעקב אחר פלסטינים הן מעורקי ההזנה המשמעותיים של הצעדים האלה.

במכתב סירוב שפירסמו יוצאי יחידת המודיעין 8200 לפני כמה שנים, נאמר בין היתר כי המידע שנאסף ונאגר במערכות הצבא "פוגע בחפים מפשע ומשמש לרדיפה פוליטית וליצירת פירוד בחברה הפלסטינית באמצעות גיוס משתפי פעולה והפניית חלקים מהחברה הפלסטינית נגד עצמה".

אחד הסרבנים סיפר אז "במהלך השירות אספתי, בין היתר, מידע על חפים מפשע, שכל חטאם היה שהם מעניינים מסיבות שונות את מערכת הביטחון הישראלית. אם אתה הומוסקסואל שמכיר מישהו שמכיר מבוקש – ישראל תהפוך את החיים שלך לאומללים. כל מקרה שבו עולה בחכה אדם חף מפשע שניתן לסחוט אותו בתמורה למידע או כדי לגייסו כמשת"פ היה זהב בעבורנו ובעבור כל קהילת המודיעין הישראלית. בקורס ההכשרה ממש לומדים ומשננים מלים שונות להומו בערבית".

לצד העמקת הדיכוי והשליטה, הטכנולוגיות האלה מהסוג שחושף היום הוושינגטון פוסט מניבות לישראל רווחים נוספים. כפי שהסביר עו"ד איתי מק לאחר שפרשת פגסוס נחשפה לראשונה, מכירת טכנולוגיות השליטה והמעקב הללו, כולל למשטרים רודניים וידועים לשמצה, הפכה זה מכבר לחלק אינטגרלי מהדיפלומטיה הישראלית.

לא לחינם המשטרים האפלים ביותר הפכו ללקוחות נלהבים של טכנולוגיות הדיכוי הישראליות: אלה באות עם "חותמת איכות" מוכחת, אחרי שנוסו על מיליוני בני אדם במעבדה שנקראת השטחים הכבושים. הכל במטרה "לשפר את איכות חייהם", כמובן.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

בצפון עזה, 1 מכל 3 ילדים מתחת לגיל שנתיים סובל מתת תזונה חריפה. פלסטינים ממתינים לארוחה חמה שבושלה על ידי מתנדבים ברפיח, 20 בפברואר 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

עזה, כרוניקה של הרעבה

הרעב הכבד שישראל משיתה על עזה מאז 7 באוקטובר הגיע לממדים חסרי תקדים, אך המדיניות עצמה איננה חדשה: מאז 1967, ישראל שולטת בסל המזון הפלסטיני ברצועה ומשתמשת בו כנשק לניהול האוכלוסייה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf