newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

שערוריית חיסוני האסירים: אוחנה אשם, השב"ס אשם יותר

תארו לעצמכם מצב שבו שר הבריאות היה מורה להפסיק טיפול בחולי סרטן בגלל מחלוקת עם האוצר. ברור לנו שרופאים לא היו משתפים עם זה פעולה. בשב"ס המצב הפוך - שם נכנעו בלי תנאי או מחאה לתכתיבים פוליטיים והפקירו את בריאות האסירים, אוכלוסייה בסיכון שעליה הם מופקדים

מאת:

במבצע בזק של ארבע ימים מתכוון שירות בתי הסוהר (שב"ס) לחסן יותר מ-8,000 אסירים הכלואים בבתי הכלא בישראל בחיסון מפני נגיף הקורונה. המבצע, שמכונה בשם הדו-משמעי "לתת כתף" מתחיל באיחור רב של לא פחות מחודש מאז שהחלה להתחסן האוכלוסייה בישראל, חודש לאחר שנכנס לפעולה המזרק המתוקשר של ראש הממשלה, ורק לאחר שזכה להנצחה בתיבה מהודרת.

בתווך, מאז טקס החיסון החגיגי של נתניהו ועד שראשון האסירים החל להתחסן, נחתו בישראל מיליוני מנות חיסון. יותר משני מיליון איש התחסנו במנה הראשונה וקרוב לחצי מיליון גם במנה השנייה, אולם האסירים לא חוסנו והמתינו.

ציפי ובר רפאלי מגיעות לבית המשפט בתל אביב, ב-13 בספטמבר 2020 (צילום: מרים אלסטר / פלאש90)

אילולא חלתה רפאלי, הציבור לא היה נחשף להיקף המגיפה בבתי הסוהר. ציפי ובר רפאלי מגיעות לבית המשפט בתל אביב, ב-13 בספטמבר 2020 (צילום: מרים אלסטר / פלאש90)

מבין האסירים שלא חוסנו יש מאות אסירים מעל לגיל 60 (על פי מבקר המדינה, מצבו הרפואי והפיזיולוגי של אסיר זהה לגילו של אדם המבוגר ממנו בכעשר עד 15 שנים בקהילה), ועוד כ-6,000 אסירים חולים כרוניים, כשחלקם סובלים מיותר ממחלה אחת.

תנאי הכלא אינם מאפשרים שמירת מרחק של שני מטר בין אדם לאדם או הימנעות מהתקהלות בשטח סגור. אף שכבר לפני כשלוש וחצי שנים הורה בג"ץ למדינה – בעקבות עתירה שהגישו האגודה לזכויות האזרח וארגונים נוספים – לפעול לכך שלאסירים יהיה שטח מחיה מינימלי, עד היום פסק הדין לא קויים, וכמחצית האסירים בסיכון לקורונה נמצאים בתאים שבהם שטח המחיה נמוך מהסטנדרט המינימלי של ארבעה וחצי מטרים מרובעים.

ואכן, למרות המאמצים שננקטו – שבאו לידי ביטוי בעיקר בדרך של שלילת זכויות בסיסיות של האסירים, שחלקם כבר חודשים ארוכים לא זוכים לביקורים, התייעצות עם עורך דין והתייחדות, וכן סובלים מאמצעים קשים של בידוד והפרדה – מאות אסירים כבר חלו בקורונה בחודשים האחרונים, ובהם ציפי רפאלי אחת. למרבה הצער, סביר שאילולא חלתה רפאלי, הציבור הרחב כלל לא היה נחשף להיקף המגיפה בבתי הסוהר.

הגורמים המקצועיים במשרד הבריאות מודעים היטב לפגיעות של האסירים למגיפה, והורו כבר עם הגעת החיסונים באמצע דצמבר 2020 שיש לפעול לחסן את האסירים בעדיפות עליונה, בדגש על אסירים ששייכים לקבוצות סיכון. למרות התעדוף של האסירים הרבה מעל אנשים מתחת לגיל 60, איש מהם, כולל זקנים וחולים, לא חוסן, בעוד שבקרב האוכלוסייה הכללית החלו כבר לחסן אנשים מגיל 45 ומעלה, שאינם בשום קבוצת סיכון לכל הדעות.

אפשר לתלות את האשם בעיכוב הארוך בחיסון האסירים בהתנהלות המופקרת של השר לביטחון פנים אמיר אוחנה, אשר התעמת עם היועץ המשפטי לממשלה על גבם של האסירים, והנחה בחוסר סמכות שלא לחסן אותם עד שלא יושלמו חיסוני הסגל – הכל בניגוד לעמדת משרד הבריאות ובניגוד לחוק.

היה ברור כי הנחייתו של השר לביטחון פנים לא תעמוד במבחן בג"ץ, ואכן מיד בסמוך לאחר שהוגשו העתירות כנגד הנחיה זו, ובהן עתירה של רופאים לזכויות אדם וארגוני זכויות אדם נוספים, התפוגגה לה ההנחיה. מבצע החיסון החל, באופן לא מפתיע, יום לפני הדיון בעתירות, ככל הנראה כדי שאפשר יהיה להציג לבג"ץ תמונה ורודה של המציאות, ולהימנע מהחלטה מביכה של בית המשפט כנגד המדינה.

יחד עם זאת, האשם העיקרי בעיכוב המופלג של חודש במתן טיפול מציל חיים לאסירים ומי שצריך לתת על כך את הדין הוא שב"ס – המופקד ישירות על שמירה על בריאות האסירים והוא הגוף שבפועל אמור היה לחסן אותם.

גורמי שב"ס נכנעו בלא תנאי ובלא כל מחאה לתכתיבים הפוליטיים של השר, ויישרו קו עם עמדתו. שב"ס הפקיר, את בריאות האסירים וגילה פחדנות והיעדר עמוד שדרה מול השר הממונה עליו, הכל על חשבון האסירים חסרי האונים שתחת משמרתו.

תארו לכם מצב שבו שר הבריאות היה מורה לבתי החולים להפסיק לתת טיפולים לחולי סרטן בשל מחלוקת תקציבית עם האוצר. ברור שהוראה כזו היתה נדחית אוטומטית על ידי הרופאים. בשב"ס הדברים הפוכים.

מבחינת האסירים אלה חדשות רעות מאוד. שר הולך ושר בא. סביר שהשר אוחנה לא יהיה השר לביטחון פנים בעוד כמה חודשים, אבל האסירים היו וישארו תלויים במערך הרפואה של שב"ס – שפועל באופן עצמאי ומנותק ממערכת הבריאות הכללית, בסטנדרטים נמוכים, עם המתנה ארוכה לטיפולים רפואיים, והיעדר נגישות למומחים; מערך שלא רואה עצמו מחוייב לסל הבריאות המינימלי הקבוע בחוק; מערך שמלכתחילה נמצא במצב של נאמנות כפולה, כאשר הוא כפוף לאינטרסים של רשויות הכליאה, אשר לעתים מנוגדים לטובת האסירים החולים. עשרות רבות של עתירות של אסירים מוגשות מדי שנה רק כדי לקבל טיפול רפואי המגיע להם בדין.

כעת על כל החוליים של מערך הרפואה של שב"ס נוספה ההכרה הברורה שבעת מבחן וצרה, שב"ס לא יפעל וילחם על בריאותם של האסירים, אלא יכפיף עצמו ללא סייג לשיקולים פוליטיים, זרים ולא חוקיים. מדובר על חציית קו אדום שמצדיקה שינוי מערכתי.

כבר שנים ארוכות שרופאים לזכויות אדם וגורמים נוספים פועלים כדי לחזק את הפיקוח של משרד הבריאות על מערך הרפואה בשב"ס. היום, לאחר פרשייה עגומה זו של חיסון האסירים, שעדיין לא ידוע בכמה חיי אדם תעלה, ברור כי צריך להוציא את מערך הרפואה מידי שב"ס ולהעבירו לאחריות מלאה של משרד הבריאות. הקהילה הרפואית כולה צריכה להתגייס למהלך זה.

חייהם ובריאותם האסירים אינם הפקר. זכויות האדם של האסירים שמורות להם גם בין כותלי הכלא. האסיר נענש בשלילת חירותו, אבל לא בפגיעה בבריאותו. אסור שמבצע חיסונים מהיר ומאוחר מאוד, לאחר שמאות אסירים כבר חלו וחייהם של רבים עמדו בסכנה, יעוור את עינינו ויטשטש את ההכרה ששב"ס אינו מסוגל לשמור על בריאותם של האסירים. משרד הבריאות חייב לקחת את הנושא לידיו, ויפה שעה אחת קודם.

הכותב הוא היועץ המשפטי של רופאים לזכויות אדם, שעתר לבג"ץ נגד החלטת השר אוחנה לא לחסן אסירים בהתאם להמלצות משרד הבריאות

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf