newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מסע וירטואלי בשכם, העיר בה הזמן עצר מלכת בעידן לא נודע

בין רחוב גרנדה לכנסיית פיליפ הקדוש, בין הצנון והחסה בעיר העתיקה לבין שוק הזהב ברחוב צלאח א-דין, אפשר להתקדם על מפת העיר שחיה בעבר ובהווה במקביל. ללכת את פלסטין, חלק שנים עשר

מאת:

לכל עיר מרכז עתיק עם טעם מיוחד משלו, ניחוח אופייני, ואופי עצמאי. בשכם עצר הזמן מלכת בעידן לא נודע, עידן עתיק, שאינו דומה לאף עידן אחר. הניחוח המיוחד של העיר העתיקה של שכם מעלה זכרונות.

לדברי כמה היסטוריונים נוסדה העיר העתיקה של שכם בשנת 3600 לפניה"ס. העיר נשלטה בידי אימפריות ושליטים שונים, ועברו בה נוסעים לאורך הדורות. שכם נשלטה על ידי פרעונים, פרסים, יוונים, רומאים, ביזנטים, שומרים, מוסלמים, צלבנים, איובים, ממלוכים ועותמאנים. במאה העשרים בלבד שלטו בשכם העותמאנים, הבריטים, הירדנים, הישראלים ולבסוף שלטון עצמי פלסטיני.

אני מסתובב בעיר העתיקה וחש כאילו אני בעידן קדום. אני לא חושב שתושבי עיר עתיקה זו השתנו כפי שהתחלפו שליטיה וכובשיה. עיר עתיקה זו חיה בעבר ובהווה, אדישה למה שעובר עליה, כולל מלחמות, הרס ורעידות אדמה.

> עם אלוהים בגינה: שלושה וחצי סיפורים בין ירושלים ורמאללה

עיר זו שיחקה תפקיד חשוב בתולדות הלבנט ותרבותו. היא נקראת שכם או נבלוס או ניאפוליס או הר האש. שטח העיר העתיקה חצי קמ"ר בלבד ואוכלוסייתה 25,000 נפש. העיר העתיקה שוכנת בלב שכם המודרנית, שהתרחבה לכדי 25 קמ"ר עם אוכלוסייה של 150,000.

במאה ה-14 ביקר אִבֵּ‏ן בָּטוּ‏טָ‏ה בשכם ותיאר אותה כך: "זו עיר גדולה מלאה עצים ונחלים. זו העיר המשופעת ביותר בעצי זית בלבנט. שמן הזית נשלח ממנה למצרים ודמשק, ממתקי חרובים מיוצרים כאן ונשלחים לדמשק וערים אחרות… המסגד הגדול נישא ומרהיב ובנוי עם בריכת מים במרכזו".

מפה מספרת זו נכתבה בהשראת העיתונאי האמריקאי פאול סלופק, ההולך סביב העולם. להפעלה יש לגלול קצת למטה במפה עצמה וללחוץ Start.

לאתר המפה

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf