newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"השב"כ מתנכל לנשים פלסטיניות כדי להניא אותן מפעילות פוליטית"

לפני חודש נעצרה סומאיה פלאח, דוקטורנטית באוניברסיטת חיפה, בחשד ל"מגע עם סוכן זר". ההאשמות בוטלו, אולם חלק מהמגבלות עליה נשארו, ועורך דינה משוכנע שמדובר ברדיפה פוליטית. "השב"כ מנסה לסחוט ולאיים על נשים", אומרים בארגונים

מאת:
"היה ברור שההאשמות ייפלו". סומאיה פלאח ועורך דינו ח'אלד מחאג'נה

"היה ברור שההאשמות ייפלו". סומאיה פלאח ועורך דינה, ח'אלד מחאג'נה

לפני חודש הסתערה המשטרה על דירתה של הדוקטורנטית סומאיה פלאח בחיפה. פלאח נעצרה, בילתה כמה שעות במעצר, ואז שוחררה למעצר בית. ההאשמות היו חמורות מאוד, בראשן מגע עם סוכן זר. חודש מאוחר יותר, ההאשמות נגד פלאח בוטלו, אבל חלק מההגבלות שהוטלו עליה – כמו איסור על כניסתה לחיפה, שם היא מתגוררת בשנים האחרונות, או איסור על גישה לרשתות החברתיות – נשארו בתוקף.

בעיני עו"ד ח'אלד מחאג'נה, המייצג את פלאח, הפשיטה על ביתה והמעצר, ההאשמות החמורות שבוטלו, וההגבלות שהוטלו עליה הן חלק מרדיפה פוליטית וניסיון של השב"כ לפגוע בה. ניסיונות המצטרפים, לדברי מחא'גנה ופעילים פוליטים פלסטינים, לרדיפה שיטתית שהתגברה מאוד מאז אירועי מאי.

פלאח היא חוקרת הנדסת הסביבה ודוקטורנטית בטכניון בחיפה, שם היא לומדת מדעי האטמוספירה ושינויי אקלים. היא כתבה מאמרים רבים, המחברים בין ענייני סביבה לשאלות פוליטיות. פלאח גם פעילה במאבקים לאומיים פלסטיניים.

ההאשמות נגד פלאח התבססו על השתתפותה בכנס במדריד בנושא זכות השיבה לפני כמה חודשים. השב"כ טען כי במהלך הכנס פלאח יצרה קשר עם פלסטיני המתגורר בחו"ל. לפי השב"כ, אותו פלסטיני היה "סוכן זר".

"לוועידה שפלאח השתתפה בה הגיעו סטודנטים פלסטינים ממקומות שונים בעולם, והתקשורת ביניהם היתה רגילה ואין בה מימד ביטחוני", אמר עו"ד מחאג'נה. "גופי הביטחון סבורים שכל פלסטיני הוא סוכן זר".

מחאג'נה ציין שהיה לו ברור מההתחלה שלשב"כ ולפרקליטות אין ראיות התומכות בהאשמות נגד פלאח. "אם לשב"כ היו מידע וראיות אמיתיות, הם לא היו מעבירים אותה למעצר בית", טען מחאג'נה. "מההתחלה ציפינו שהפרקליטות תחזור בה מההאשמות האלו".

לדברי מחאג'נה, כל ההגבלות שהוטלו על פלאח – כולל החידוש של מעצר הבית שלה עד לשבוע שעבר, והאיסור ליצור קשר עם פעילים פוליטים אחרים – היו חלק מהניסיונות של השב"כ לפגוע בה. לטענתו, גם האמירות של נציג המשטרה בדיונים בבית המשפט כאילו הם מתכוונים לחקור פעילים נוספים, "היו מחלק מאמצעי הלחץ על בית המשפט לקבל את הבקשה להארכת מעצר הבית. אם היו בפועל פעילים שצריך לחקור, הם היו מזומנים לחקירה".

ההגבלות על פלאח הוטלו על ידי בית המשפט בדיונים הראשונים לבקשות הארכת מעצר הבית. בינתיים החליטה הפרקליטות לא להגיש כתב אישום, וההליכים המשפטיים נגדה בוטלו, אולם, כאמור, חלק מההגבלות נשארו.

פלסטינים בחיפה בהפגנת סולדיריות עם עזה וירושלים, ב-9 במאי 2021 (צילום: מתי מילשטיין)

פלסטינים בחיפה בהפגנת סולדיריות עם עזה וירושלים, ב-9 במאי 2021 (צילום: מתי מילשטיין)

לפני כחודש נעצרו פעילים פוליטים פלסטינים מנצרת ומחיפה, והמשטרה ביקשה להטיל עליהם מעצר בית כדי למנוע מהם לארגן הפגנות מחאה. בעיני מחאג'נה, יש קשר בין המעצר של פאלח למעצר של הצעירים האחרים. הוא מאשים את "השב"כ, המשטרה או בית המשפט" בהדלפת שמה של פלאח ו"ההאשמות המופרכות" נגדה.

"מדובר בניסיון לפגוע בפעילות פלסטיניות", אמר מחא'גנה. "להערכתי זה נובע מההלם של מנגנוני הביטחון ומהפתעתם מאירועי מאי. הם מנסים לנקום בתנועת 'אלחראק אלחיפאווי' (תנועה מחאה עממית בחיפה שפלאח היא חלק ממנה, ב"ז), משום שהצעירות והצעירים האלה לא נרתעו מדיכוי או ממעצרים, וחזרו לפעילות בשטח בחיפה, נצרת, אום אל-פחם, יפו, שייח' ג'ראח ועוד מקומות".

"התקוממות הכבוד", כפי שמחאג'נה מגדיר את אירועי מאי, הביכה לדעתו את כוחות הביטחון, ולכן הם הגבירו את הרדיפות הפוליטיות.

מחאג'נה אמר כי אחרי סיום מעצר הבית והחקירות, הוא מתכוון להגיש ערעור בדרישה לבטל את יתר המגבלות שהוטלו עליה, שהחשובות בהן היא הרחקתה מחיפה והאיסור להתקשר עם חבריה מתנועות המחאה.

תנועת "אלחראק אלחיפאוי" מסרה בהודעה על הפרשה: "הפרקליטות והשב"כ השאירו מגבלות על תנועותיה של סומאיה בניסיון לרדת מעץ האשמות השווא, שניסו להדביק לה". לפי אלחראק אלחיפאווי, "הכיבוש משתמש בהאשמה – קשירת קשר עם סוכן זר – כדי להפליל את התקשורת בינינו, בני העם הפלסטיני במולדת ובעולם".

בתנועת אלחראק אלנסראוי (מנצרת) טענו שהמעצר של פלאח הוא חלק מניסיון הפחדה הנעשה על ידי לקיחת נשים לחדרי חקירות והסתה של התקשורת הישראלית נגדן. "לנשים פלסטיניות תמיד היה תפקיד במאבק נגד הקולוניאליזם", נאמר בהודעה התנועה מנצרת. "העם הפלסטיני החליט שהאחדות היא הדרך שלנו. אתה יכול להרחיק את סומאיה מעמה במשך ימים, אבל לא תוכל לעצור לרגע את דופק החופש בלב של סומאיה ובני עמה".

תנועות לאומיות פלסטיניות בגליל, במשולש ובגדה המערבית (אל-סוואר, תנועת שבאב חיפה, חלקאת אסתקבאל, טאלעאת, מן חקנא נעיש, פעילים למען אסירים, פעילים למען אסירות דמון) פרסמו הודעה שבה נאמר כי "מה שמייחד את החקירות והמעצרים לאחרונה זה שהם מכוונים כמעט אך ורק נגד נשים. עדויות של חלק מהנחקרות העלו שהן לא עברו חקירה רגילה, אלא מפגשים מאיימים בניסיון להרתיע אותן מלעסוק בפעילות לאומית. העדויות דיברו גם על ניסיון להפחיד את משפחות הנשים וללחוץ עליהן.

"השב"כ, המאוכזב מאז התקוממות הכבוד, מודע לחלוטין לתפקיד החלוצי, הפטריוטי והאחראי של הפעילות הנשים, מנסה לפגוע בהן על ידי הפעלת לחץ עליהן בכל האמצעים, ואינו נמנע משימוש בשיטת סחיטה ואיומים על נשים. זה ניסיון להפוך את הפעילות הפוליטית של הנשים לסוגיה חברתית ומאמץ ליצור ברית בין ערכים פטריארכליים ובין הכיבוש".

מהפרקליטות לא נמסרה עד כה תגובה על המעצר של פלאח, על ההאשמות הקשות שהועלו נגדה ועל ההחלטה לסגת מכל האישומים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf