newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

שובת הרעב ניצח: העציר המנהלי ח'דר עדנאן שוחרר לביתו

אחרי 54 ימים של שביתת רעב מלאה שהובילה אותו כמעט לסף מוות, שוחרר ח'דר עדנאן ויחגוג עם משפחתו את עיד אל-פיטר. הוא הועבר לפנות בוקר כדי לנסות למנוע את חגיגות השמחה על שחרורו. ישראל מחזיקה בבתי הכלא כ-400 עצירים מנהליים ללא משפט

מאת:

לאחר 54 ימים של שביתת רעב מלאה שוחרר לפנות בוקר העציר המנהלי ח'דר עדנאן לביתו. עדנאן, שהגיע להסכם עם הפרקליטות הצבאית לפני כשבועיים, לפיו ישוחרר בהקדם ומעצרו המנהלי לא יוארך בתמורה להפסקת השביתה שלו, הועבר היום מבית החולים קפלן, שם היה מאושפז, לגדה המערבית.

עדנאן הגיע הבוקר לביתו שבעראבה באזור ג'נין, ויחגוג את עיד אל-פיטר עם בני משפחתו. בדרך הוא עבר במהלך הלילה בדיקות בבית החולים בג'נין. הוא שוחרר על ידי שב"ס תחת מעטה סודיות בשעה שלוש לפנות בוקר, על מנת לנסות למנוע את חגיגות השמחה לכבוד שחרורו.

> על סף מוות: הושג הסכם לשחרור העציר המנהלי שובת הרעב ח'דר עדנאן

 עם שחרורו ממעצר מנהלי לאחר ששבת רעב במשך 54 ימים (אחמד אל-באז/אקטיבסטילס)

ח'דר עדנאן בביתו עם ילדיו וקרובי משפחה
עם שחרורו ממעצר מנהלי לאחר ששבת רעב במשך 54 ימים (אחמד אל-באז/אקטיבסטילס)

ההסכם לשחרורו של עדנאן הושג לפני כשבועיים, ביום בו הורשו אשתו הוריו וילדיו לבקרו לבית החולים אסף הרופא שם היה מאושפז. משפחתו שנחרדה לראות את מצבו הרפואי הקשה הודיעה כי לא תסכים לעזוב את שטח בית החולים עד שעדנאן ישוחרר ובריאותו תובטח. במהלך השעות באותו יום התכנסו במקום כחמישים פעילים שהגיעו לתמוך בעדנאן ובמשפחה והפעילו לחץ על הרשויות. כמה שעות מאוחר יותר נחתם ההסכם.

עם ההגעה להסכם, ורגע לפני שנכנסו לחדרו בבית החולים כדי לעזור לו לסיים את שביתת הרעב אמרה אשתו, רנדה, לשיחה מקומית: "ח'דר יוצא מנצח הוא שם אור זרקורים והמסר שלו יגיע לכל אדם חופשי. אני יוצאת מכאן היום עם משפחה. אני מאוד גאה בערביי 48' (פלסטינים אזרחי ישראל) שעזרו לנו להפעיל לחץ על המדינה. היום, כאן, הרגשתי כאילו שאני בבית". אביו של עדנאן, מוחמד עבדאללה מוחסן אמר "אני גאה בבן שלי. זהו נצחון האמונה והרצון. המאבק שלו הוא לא רק שלו, והוא עשה את מה שעשה למען כל האסירים הפלסטינים".

כשבוע לאחר שסיים את שביתת הרעב שלו הועבר עדנאן חזרה למרכז הרפואי של שב"ס בבית הסוהר, אולם לאחר שמצבו הרפואי התדרדר במהירות הוא אושפז בבית החולים קפלן ברחובות. למרות שחרורו הקרוב ומצבו הרפואי הוא הוחזק שם כשהוא אזוק למיטתו, בניגוד לכללי האתיקה הרפואית, ושוחרר מכבילתו רק לאחר הגשת עתירה מטעם רופאים לזכויות אדם.

גם כעת, לאחר ששוחרר לביתו צפוי עדנאן להמשיך ולעבור טיפולים וביקורות רפואיות. תהליך השיקום לאחר שביתת רעב ארוכה ומוחלטת כמו שנקט עדנאן הוא מורכב ואיטי וכולל סיכונים רפואיים. חידוש התזונה חייב להיות הדרגתי ותחת פיקוח רפואי הדוק. הסיכונים גוברים כאשר מדובר במי שזו לו שביתת הרעב הארוכה השנייה, כמו עדנאן.

עדנאן שבת במשך כמעט חודשיים שביתת רעב מלאה שהביאה אותו לסכנת חיים ממשית. הוא מחה על העובדה שפעם אחר פעם הוא נעצר ומושם במעצר מנהלי שמוארך באופן שרירותי.

> שני ישראלים חיים בידי חמאס: לדבר על חילופי שבויים עכשיו

ח"כ עאידה תומא-סולימאן, רנדה עדנאן וח"כ אוסמה סעדי, שמעדכן על תוצאות המו"מ לשחרורו של ח'דר עדנאן (יותם רונן / אקטיבסטילס)

ח"כ עאידה תומא-סולימאן, רנדה עדנאן וח"כ אוסמה סעדי, שמעדכן על תוצאות המו"מ לשחרורו של ח'דר עדנאן (יותם רונן / אקטיבסטילס)

זוהי הפעם השנייה שח'דר עדנאן שובת רעב נגד מעצרו המנהלי. הפעם הראשונה הייתה ב-2012, ועדנאן דרש – אז כמו היום – שישחררו אותו ממעצר או שיעמידו אותו למשפט. זאת בעוד שבמעצר מנהלי אדם מוחזק ללא הגבלת זמן מבלי שיועלו נגדו חשדות או יוגש כתב אישום. עדנאן שבת אז 66 יום, והפסיק לאחר שהמדינה התחייבה לשחרר אותו.

בקיץ 2014, כאמור, נעצר עדנאן שוב, כשעבר במקרה במחסום סמוך לשכם במהלך מבצע "שובו אחים", והושם שוב במעצר מנהלי. קצת לאחר שמעצרו המנהלי הוארך בפעם השלישית ברציפות, ב-6 במאי השנה, הודיע עדנאן שהוא פותח בשביתת רעב נוספת. גם הפעם הוא עושה שימוש בכלי הלא אלים היחיד שעומד לרשותו של אסיר – שביתת רעב שעלולה לפגוע רק בגופו שלו. בצבא אומרים כי נגד עדנאן הצטבר מידע מודיעי שמקשר בינו לבין הג'יהאד האסלאמי. עם זאת, כאמור, המידע הזה לא הוביל להגשת כתב אישום, ועל כן עדנאן הוא בחזקת חף מפשע.

כ-400 עצירים מנהליים פלסטינים מוחזקים בידי ישראל בלי שהוצגה להם אשמתם וניתנה להם האפשרות להתגונן במשפט צודק.

> רשיון להרוג: בצבא חושבים שאבנים הורגות רק אם ערבים זורקים אותן

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf