newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

רוסק עמינח: אני לא פושעת. ברק כהן: הבנקאים עומדים למשפט

משפטם של קבוצת "באים לבנקאים", הפך להתנצחות אישית בין מנכ"לית בנק לאומי רוסק עמינח לעו"ד ברק כהן. "אתה שואל אותי שאלות אזוטריות", אמרה רוסק עמינח. "אני נאשם באשמות אזוטריות", ענה לה כהן

מאת:

למרות שעשתה כל מאמץ כדי להימנע מכך מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח, הגיעה בראשון בצהריים להעיד במשפטו של ברק כהן ושל עוד שישה פעילים נוספים מקבוצת "באים לבנקאים", הנאשמים בפגיעה בפרטיות ובהטרדה שלה ושל בכירים אחרים בבנק.

לפני הדיון בבית משפט השלום בתל אביב, הגישה רוסק-עמינח בקשות שלא להגיע פיזית לדיון בגלל חשש לחייה. ביום שישי החליט בית המשפט המחוזי שהדיון יתקיים בפני קהל מצומצם, ושרוסק-עמינח תיכנס לאולם הדיונים מהכניסה האחורית ולא תצטרך לצעוד במסדרונות בית המשפט.

"משפט הבנקאים אין פה, הבנקאים לא נאשמים, ואני לא הפושעת פה", אמרה רוסק-עמינח במהלך הדיון. "הם (הבנקאים) הם אלה שעמדו למשפט", ענה לה כהן בתום הדיון, "יש חזית שלטונית של המשטרה, הפרקליטות ואיגוד הבנקים הפועלים בניסיון להשתיק לא רק את הנאשמים אלא מאות שותפות ושותפים".

תחילתו של המאבק של כהן נגד רוסק עמינח היתה ב-2014, אחרי שההוצאה לפועל פעלה נגד בת זוגתו של כהן בגין חוב של מאה אלף שקל על הלוואה שלקח מבנק לאומי לצורך רכישת רכב. בעקבות החוב על ההלוואה, עוקל ציוד של בתו של בת זוגו של כהן. כהן פרסם פוסט בפייסבוק נגד רוסק עמינח והתקשר אליה. בעדותה היום ניסתה רוסק-עמינח לצייר תמונה ולפיה היא בתור מנכ"לית עוסקת בתמונה הגדולה. היא אמרה שלא ידעה מי בבנק טיפל בעניינו של כהן, אף שנחשף שהבנק ניהל מעקבים אחריו. "לא עסקתי במקרה של ברק כהן, כי אם כן, כל חייב היה בא לבית שלי", אמרה רוסק עמינח, "אתה עוסק רק בזה, אני עוסקת גם בדברים אחרים".

המחאה נכנסה לה לחיים. רפקת רוסק עמינח על דוכן העדים בבית משפט השלום בתל אביב (צילום: מוטי מילרוד, הארץ)

המחאה נכנסה לה לחיים. רפקת רוסק עמינח על דוכן העדים בבית משפט השלום בתל אביב (צילום: מוטי מילרוד, הארץ)

בעדותה הראשית התמקדה רוסק-עמינח במעשיו של כהן ואחרים בקבוצה שלו מול בית הספר של בתה, ומול ביתה ברמת השרון בעת שבנותיה היו לבדן בבית. כהן התעקש, שכל האירועים התרחשו במרחב הציבורי ולא בתוך בית הספר, כפי שטענה רוסק-עמינח. "לא הזמנתם משטרה כי לא היתה עבירה", הטיח בה כהן. רוסק עמינח אמרה לעומתו שהיא "לא זוכרת" מה בדיוק קרה באירועים שונים שבהם הפגינו כהן וחבריו, והאם המשטרה הגיעה ומנעה מהם להפגין. היא גם טענה שלא עסקה בניסיונות לפעול נגד המחאה של "באים אל הבנקאים". אין ספק שהפעילות מול בתה של רוסק-עמינח היא הנקודה הכי קשה בהגנה של הפעילים, אף שספק אם מדובר בעבירה על החוק. "בלי הסיפור של הילדה אין נגדם כלום", סיכם אחד העיתונאים.

כהן, שכעת נמצא בהשעיה מלשכת עורכי הדין, חקר חקירה נגדית במשך שעות את את רוסק-עמינח, שהתעקשה לכנות אותו "נאשם מספר אחד" בתשובותיה. "שאלות אזוטריות", ענתה רוסק עמינח לאחת השאלות ששאל אותה כהן. "אני נאשם בעבירות אזוטריות", הכריז כהן, "האולם מלא לא בגלל הנאשם מספר אחד (כהן עצמו א.ז), אלא בגלל העבודה האיכותית שלי ושל השותפים שלי", אמר כהן.

רוסק עמינח, שהגדירה את כהן כמה פעמים כ"מנכ"ל באים לבנקאים", איבדה את סבלנותה כמה פעמים במהלך עדותה וסיפרה שהמחאה המתמשכת אכן השפיעה עליה במובן הכי עמוק. "כשזה מגיע הביתה, זה מוציא משלוותי באופן משמעותי מאוד מהר", אמרה, "כשכותבים בגוגל 'הגנבת', עולה 'רקפת הגנבת', זה שם המשפחה החדש שארגנו לי. בעיני זו דיבה". "יש הגנת אמת דיברתי," העיר בתגובה כהן.

רוסק-עמינח דבקה בקו של התביעה, המנסה לצייר את הפעילים כאלימים. "ההסתה שלך מסוכנת, לקוח עלול להיכנס ולרצוח", אמרה רוסק עמינח. כהן תהה איפה ראתה אותו מסית, ורוסק עמינח ענתה: "אני לא מפרידה בין חברי הקבוצה. כל ההתנהלות שלך ושל חבריך יכולה להביא למקום מסוכן".

מערכת שלמה מנסה להשתיק את הביקורת. עו"ד ברק כהן בכניסה לבית המשפט (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

מערכת שלמה מנסה להשתיק את הביקורת. עו"ד ברק כהן בכניסה לבית המשפט (צילום: אורן זיו / אקטיבסטילס)

"קיימת בחייך מאבק פוליטי? הפגנת?", שאל כהן, ורוסק עמינח ענתה בשלילה. אחרי שטענה שהמפגינים נגדה פעלו באלימות, שאל אותה כהן מה קורה ב"הפגנה לגיטימית". "אתה מביע את דעתך באופן שאין בו אלימות", ענתה רוסק עמינח.

רוסק-עמינח ניסתה לצייר את עצמה כמי שרק ביצעה את תפקידה ואת ברק כבעל חוב, שבגללו הבנק פועל נגדו ולא בגלל המחאה. כהן ניסה להחזיר את הדיון למגרש הפוליטי. "המחאה הפוליטית שלך התחילה כי קנית ב.מ.וו ולא שילמת את החוב", ענתה לו רוסק עמינח. "הבנק עושה כל מאמץ להגיע להסדר חוב עם יותר מ-99 אחוז מהאנשים שחייבים לו, אנחנו מפעילים את אמצעי הגבייה רק במקרים מאוד קיצוניים. אנחנו פועלים לפי הכללים ולפי הדין בישראל", הסבירה רוסק-עמינח.

כהן ניסה לעמת אותה עם עיקול הרכוש של בתה של בת זוגו וטען שמדובר בהליך לא ראוי. "לדעתי עדיף שהכל ייעשה בצורה אנושית", ענתה רוסק-עמינח. "אבל אתה מנסה ליצור השוואה בין העובדה שלפעמים, במקרים מצערים, ילדים של חייבים נפגעים בגלל ההוצאה לפועל, ובין העובדה שבאת להפגין מול הבת שלי כי אני סמל".

בכיוון חקירה אחר, הציג כהן תביעה שהגישה דוברת בנק לאומי, לירן גורדון, נגד ההוצאה לפועל בעקבות עיקול של מכשיר הטלוויזיה ששימש את בנה בעקבות חוב של אחיה. מקרה דומה למקרה של בתו של בת זוגו של כהן.

כהן גם הציג את הלחץ הציבורי נגד הבנקים, שצבר תאוצה מאז החלה המחאה החברתית ובמיוחד אחרי שהוא החל את מאבקו. הוא הזכיר את ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים ואת החוק להגבלת שכר הבכירים, שני מהלכים שהתרחשו אחרי תחילת המחאה של כהן וחבריו. "נניח, שפלוני, ברק כהן, חייב 100 אלף שקל ואלמוני, נוחי דנקנר, חייב 450 מיליון שקל, הליכי הגבייה יינקטו כלפי שניהם באופן שוויוני?", שאל כהן. רוסק-עמינח ענתה שהיא מסרבת להתייחס לעניינים של לקוחות של הבנק משום שחלה עליהם סודיות. היא סיפרה שההסכם עם דנקנר בוטל אחרי שהוא דלף לתקשורת. "האם הביקורת הציבורית הובילה לביטול הסכם שאת חשבת שהוא נכון?", התעקש כהן, ורוסק עמינח ענתה: "בגלל שילוב של נסיבות".

"כל התאוריה על פעילות אלימה הלכה לפח", אמר כהן בסיום הדיון. "היסוד לפעילות שלנו היה המעשים השטותיים של המערכת הבנקאית, שפוגעת בילדים של חייבים בהוצאה לפועל, בבני זוג, ובצדדים שלישיים".

רוסק עמינח אמורה לחזור לבית המשפט ביום חמישי, אז עורכי הדין של יתר הנאשמים אמורים לחקור אותה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf