newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הפיתוח הכלכלי בנגב לא יעזור כל עוד נמשכת ההסתה נגד תושביו הערבים

המדינה משקיעה מיליונים והנתונים מעידים כי חלק ניכר מהנעת הכלכלה בדרום נזקף לזכות אזרחיו הערבים של הנגב. אך כל עוד היחס של רשויות המדינה אל תושביה הערבים, ובפרט הבדואים, הוא יחס של עוינות ושל נישול, הפיתוח הכלכלי לבדו לא יאחה את הקרע ההולך ומעמיק בין הצדדים

מאת:

כותב אורח: שאקר אבו עאמר

בשלהי שנת 2010 הוכרז בגאון כי לראשונה יוקם בארץ איזור תעשייה משולב לערבים ויהודים. על פי ההערכות, פארק התעשייה "עידן הנגב" נועד לשרת ולהוות מקור פרנסה ללמעלה מאלפיים עובדים וישתרע על פני שטח של כ-4500 דונם. עלות הפארק הינה 20 מליון שקל והיא ממומנת על ידי משרד ראש הממשלה והמשרד לפיתוח הנגב והגליל. אזור זה ינוהל על ידי שלוש הרשויות הדומיננטיות: עיריית רהט, המועצה המקומית להבים, והמועצה האזורית בני שמעון. כיום האזור מצוי בשלבי הקמה מתקדמים, וכל הנוסע בכביש 40 הסמוך יכול להבחין במתרחש. עד כאן, המציאות מצטיירת כאופטימית וורודה. אך רבותי, תוכניות לחוד ומציאות לחוד.

בשנים האחרונות אנו שומעים רבות על "האיום הבדואי" המטיל אימה ופחד על תושבי הדרום. הכותרות זועקות לגאולת הדרום שהופקר על ידי הממסד ונפל חלל לידי שבטים ומשפחות בדואיות. נדמה כי מסע התעמולה שמנהלים עמותות ופוליטיקאים ימניים, מצליח מאוד. אותם גורמי ימין (חלקם קיצוניים) הצליחו ליצור בתודעה הישראלית את הפחד התמיד מפני ערבים בכלל ומפני בדואים בפרט. מקרי פשע נקודתיים וממוקדים הצליחו לשרת את האינטרס של הגוש הימני הציוני, ולפיכך הוכרז הנגב כמוקד להתיישבות יהודית בכדי למגר את "האיום הבדואי".

האירועים הסוערים האחרונים בעיר רהט שגבו את חייהם של שני קורבנות, סמי אלג'עאר וסמי אלזיאדנה, זכרם לברכה, יוצרים נקודת ציון דרך חדשה ביחסים בין מדינת ישראל ואזרחיה הערבים.

> מי שלא מכיר את רהט לא יכול להבין למה זרקו אבנים על המשטרה

הלווייתו של סמי אל-זידנה, שמת משאיפת גז מדמיע במהלך אירועי הלוויתו של סמי אל-ג׳אר, רהט. (אקטיבסטילס)

הלווייתו של סמי אל-זידנה, שמת משאיפת גז מדמיע במהלך אירועי הלוויתו של סמי אל-ג׳אר, רהט. (אקטיבסטילס)

האירוע הראשון מיקד את אור הזרקורים לעבר הקלות הבלתי נסבלת בה שוטרים שולפים נשק ויורים על אזרחים לא חמושים. עם זאת, המהומות שפרצו בעקבות האירוע השני הן התפרצות זעם ותסכול מכמה מקרים שהתרחשו בעת האחרונה. המשטרה מפעילה בשיטתיות נוהל קשוח ונוקשה כלפי אזרחים ערבים; זוהי הטענה הרווחת ברחוב הערבי, ודרכי הטיפול של הרשויות מוכיחות את צדקתה של טענה זו.

התסכול של הצעירים הערבים, במיוחד בדרום הארץ, נובע מכמה סיבות. ראשית, כיום אנו עדים למגמת שינוי חיובית, בה צעירים ערבים רבים רוכשים השכלה ומנסים להשתלב בשוק התעסוקה הישראלי כשווים, בזכות ולא בחסד. עם זאת, כאשר ההתייחסות אל אותם צעירים היא חשדנית ומוטלת בספק תמידי, סביר להניח כי תסכולם של צעירים אלה ינבע גם מתוך מצוקה אמיתית שהיא תוצאה של על הדרה ודחיקה אל השוליים, הדרה המבוצעת באופן שיטתי על ידי גורמים אינטרסנטיים בחברה הישראלית. הדור הערבי הצעיר של שנת 2015 הוא דור זקוף המסתכל ישר בעיניים ויודע להצביע על זה שמפר את ערכיו וזכיותיו.

שנית, במקרה של העיר רהט, קיימת תרבות חברתית ענפה היוצרת מציאות שהאזרח הישראלי הממוצע לא חשוף אליה בשל הדעות הקדומות שהודבקו לעיר מראשית קיומה, מעצם היותה עיר ערבית-בדואית מסורתית. ברור, אם כן, כי על אף המאמצים הכבירים לשנות את חזותה החברתית של העיר, תושביה יתנהלו לפי המסורת והערכים שעליהם גדלו. בנקודה זו טמונה הטעות האיומה הנובעת מתיוג גזעני ופוגעני רב שנים, המאפשר סדרת התנהגויות בלתי הולמות כלפי תושבי רהט והבדואים בדרום.

סיבה שלישית ואחרונה היא שההתייחסות החברתית הישראלית אל הבדואים כאל בעיה קיומית, היא גורם נוסף המעמיק את הקרע ביחסי ערבים-יהודים בארץ. בשל כך, מגוחכת הדרישה לגילוי נאמנות אזרחית מצד האוכלוסיה הערבית-הבדואית, כאשר המדיניות המופנית אל אותם אזרחים הינה מדיניות של דיכוי והעדפה על סמך מוצא ודת (צאו לסיבוב קצר וגלו זאת בעצמכם).

בהתאם לזאת, כאשר בוחנים מההיבט הכלכלי את תרומת הערבים בנגב הן במישור המקומי והן במישור הארצי, מגלים כי חלק ניכר מהנעת הכלכלה הדרומית נזקף לזכות אזרחיו הערבים של הנגב. בשנת 2010 טען שר התמ"ת דאז בנימין בן אליעזר, כאשר חנך את משחטת העופות ביישוב שגב שלום, כי תרומתם של הבדואים לכלכלה הישראלית הינה משביעת רצון למרות המדיניות המפלה שקיפחה אותם במשך שנים רבות.

על כן, אמנם הקמתו של פארק תעשייה שישלב בתוכו עובדים ערבים רבים יתרום מאוד לפיתוח האזור, אך כאמור זינוק ופיתוח כלכלי אינם ערובה לשיפור ומתן זכויות ויחס נאות לערביי הנגב. ראיה לכך היא הקמת המפעל ביישוב בשגב שלום ב-2010 בהשקעה של 170 מליון שקל, אשר לא רק שלא תרמה לטיפול נכון ואמיתי בסוגיות הבדואים בנגב, אלא שבמקביל המדינה רקמה תוכניות לנישול הבדואים מאדמותיהם. תוכניות הפיתוח הכלכלי למיניהן שהוצגו בשנים האחרונות ותכנית פרוואר המפורסמת היא הדוגמא המובהקת למערכת היחסים בין הבדואים למדינה בנגב: מצד אחד המדינה מחבקת, ומאידך פוגעת בזכויות הבסיסיות של האזרחים הערבים בנגב בפרט.

מישל פוקו טען פעם כי השולט בכוח הוא השולט בשיח. לאור אירועי השנים האחרונות בנגב, אנו עדים להרעה חמורה ביחסי מדינה-אזרחים, וככל שהמדינה אינה מטפלת כראוי במצוקות הערבים בנגב, גורמי קיצון ימשיכו לשלוט בשיח הציבורי ויובילו את שני הצדדים אל תהום לא ידועה.

שאקר אבו עאמר הוא תושב העיר רמלה במקור. לקראת סיום לימודי תואר ראשון במינהל ומדיניות ציבורית במכללה האקדמית ספיר, וחי בנגב כחמש שנים.

> ממלכת החיות: בין אלימות המשטרה ברהט לתקיפה הישראלית בצפון

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf