newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

עשרות הפגינו ביפו בקריאה לשחרורה של המשוררת דארין טאטור

דארין טאטור נעצרה בעקבות שיר וסטטוסים שפרסמה בפייסבוק, ולאחר שלושה חודשים בכלא שוחררה למעצר בית בו היא מוחזקת מאז. השבוע יתקיימו בתל אביב וחיפה ערבי שירה בקריאה לשחרורה. אביה: "מה שעושים לבת שלי זה סתימת פיות"

מאת:

עשרות מפגינים התכנסו הערב (שבת) בכיכר השעון ביפו למשמרת מחאה בסולידריות עם המשוררת הפלסטינית דארין טאטור. הם אחזו בשלטים שקראו לשחרורה של טאטור ובדגלי פלסטין. עוברי אורח שחלפו במקום טרחו להביע את מורת רוחם מהנוכחות של דגלי פלסטין ביפו בקללות, איומים ותנועות מגונות. שוטרים שהיו במקום מנעו מהם להתעמת פיזית עם המפגינים.

בין המפגינים היה גם אביה של טאטור, תאופיק, שהודה למפגינים שבאו לעמוד לצידה. הוא כועס ומאוכזב מהמדינה, ומדגיש שוב ושוב שיש לא מעט יהודים שכותבים דברים נוראיים ואף אחד לא חושב לעצור או אפילו לחקור אותם. על מעצרה של ביתו הוא אמר לשיחה מקומית כי "מה שעושים לבת שלי זה סתימת פיות. אין מילים אחרות להגדיר את זה. לא ציפיתי לדבר כזה ממדינה דמוקרטית. אבל כנראה שזו דמוקרטיה לאנשים מסוימים בלבד. דארין היא בסך הכל משוררת. היא בסך הכל כתבה שירים. לדעתי במדינה דמוקרטית זה אמור להיות מותר".

> בית המשפט יכריע: האם ניתן לגרש ערבים מאדמתם ללא הליך שיפוטי

תאופיק, אביה של המשוררת דארין טאטור בהפגנה בכיכר השעון ביפו (צילום: חיים שוורצנברג)

תאופיק, אביה של המשוררת דארין טאטור בהפגנה בכיכר השעון ביפו (צילום: חיים שוורצנברג)

עבד אבו שחאדה, פעיל פוליטי יפואי היה חד משמעי: "כל מי שחושב שהוא פעיל, בין אם בפייסבוק ובין אם בשטח, בין אם הוא אמן או משוררת צריך לדעת שזה רק עניין של זמן עד שיקרה לו מה שקורה לדארין. כל מי ששותף לשיח ביקורתי צריך לפחד. הסיפור של דארין הוא תקדים בנושא חופש הביטוי והלגיטימיות של העברת ביקורת". אבו שחאדה התייחס גם לקללות הרבות שספגו המפגינים מעוברי האורח: "זו לא פעם ראשונה שאנחנו מפגינים כאן, אבל הפעם אנחנו רואים איך אנשים מרשים לעצמם לתקוף מפגינים, כי הם מרגישים שמותר להם, שיש אווירה כללית של גיבוי מהמשטרה".

טאטור בת ה-33 מהכפר ריינה שליד נצרת נעצרה לפני מעל לשמונה חודשים על ידי המשטרה בעקבות  שיר שפרסמה וסטטוסים בפייסבוק, בשיאו של גל האלימות האחרון ולנוכח הרוגים ופצועים פלסטינים רבים. על בסיס השיר הזה הוגש נגדה ב-2 בנובמבר כתב אישום באשמה של הסתה לאלימות והזדהות עם ארגון טרור.

טאטור שהתה במשך שלושה חודשים במעצר ובחמשת החודשים האחרונים היא מוחזקת במעצר בית מלא בתנאים מגבילים במיוחד הכוללים את הרחקתה המוחלטת מהאזור ושהות בבית שמנותק לחלוטין מהאינטרנט. אזיק מוצמד לקרסולה ומבטיח שלא תצא כלל מהבית בו היא שוהה בקריית אונו ושומרים מתנדבים חייבים לשהות איתה בתורנות 24 שעות ביממה. ביום שני הקרוב יתקיים דיון בעתירתה להקל התנאי מאסר הבית שלה ולאפשר לה לחזור לבית משפחתה.

> "פיגוע פייסבוק": כך מנסה הצבא להוכיח שסטטוס הוא עילה למעצר

מפגינים בסולידריות עם המשוררת דארין טאטור. כיכר השעון, יפו, 25 ביוני 2016 (צילום: חיים שוורצנברג)

מפגינים בסולידריות עם המשוררת דארין טאטור. כיכר השעון, יפו, 25 ביוני 2016 (צילום: חיים שוורצנברג)

המשוררת רחל פרץ שלקחה חלק במשמרת המחאה אמרה לשיחה מקומית "אשה בת 32 כלואה כי היא כתבה שיר. וזה לא קרה באפריקה או במדינות חשוכות כביכול. זה קורה במדינה החשוכה שאנחנו חוסים בצלה הגדול".

פרץ סיפרה כי לקראת ערב משוררים בסולידריות עם טאטור שיתקיים ביום שני הקרוב ב"סיפור פשוט" בתל אביב היא חיפשה מישהו שיתרגם את שירה של טאטור לעברית, אולם נתקלה שוב ושוב בסירובים ובחשש גדול שאפילו תרגום השיר לעברית עלול לסכן את המתרגם. לאחר שפנתה ללא מעט מתרגמים הסכים בסוף ד"ר עודד וולקשטיין לסייע אולם גם הוא יודע, כך על פי פרץ, כי מדובר בסיכון (התרגום מובא בסוף הפוסט).

"בעיני זו מציאות איומה" אמרה הערב פרץ, "לא רק כי זה מגיע לי עד הבשר כי מדובר באשה, והיא משוררת וגם אני. השרירותיות הגמורה הזאת שמאפשרת לעצור מישהי בלי שמתקיים ממש דיון ציבורי". והיא מדגישה: "נורא מתבקש להגיד שזה עוד קו אדום שנחצה, אבל הקו האדום נחצה כבר מזמן, והוא צף עכשיו לעברנו".

ביום שני הקרוב יתקיים, כאמור, אירוע מחאה על מעצרה של טאטור ב"סיפור פשוט" בתל אביב תחת הכותרת: "זכות השירה". בהמשך השבוע, ביום חמישי, יערך אירוע דומה גם בחיפה במרכז "אשה לאשה". בין המשוררות והמשוררים שצפויים לקחת חלק באירועים: מיטל ניסים, היאם אבו זלאף, נעם פרתום מי-טל נדלר, לילך גליל, סאמי מהאנה, רחל פרץ, רועי צ'יקי ארד, עלמה מרים כץ, ורג'אא זעבי עמרי. פרטים נוספים ניתן למצוא כאן.

> מה היה קורה לערבי שהיה כותב בפייסבוק "להרוג את כולם" כמו אלאור אזריה?

נעצרה בגלל שיר שכתבה וסטטוסים שפרסמה בפייסבוק. המשוררת דארין טאטור

נעצרה בגלל שיר שכתבה וסטטוסים שפרסמה בפייסבוק. המשוררת דארין טאטור


קומו בני עמי, קומו / דארין טאטור

תרגום מילולי מערבית: תמר גולדשמיד, אילנה המרמן, איריס בר

הִתְקוֹמֵם, עַמִּי, הִתְקוֹמֵם נֶגְדָּם
בִּירוּשָׁלַיִם חָבַשְׁתִּי אֶת פְּצָעַי
וְתִנִּיתִי אֶת צָרוֹתַי לֵאלֹהִים
וְשַׂמְתִּי אֶת נַפְשִׁי בְּכַפִּי.
לְמַעַן פָלַסְטִין עֲרָבִית
לֹא דַּי לִי בְּפִתְרוֹן שֶׁל שָׁלוֹם
לֹא אוֹרִיד לְעוֹלָם אֶת דְּגָלַי
עַד אֲשֶׁר אוֹרִידֵם מֵעַל מוֹלַדְתִּי.
הַכְנִיעֵם לַזְּמַן שֶׁיָּבוֹא,
הִתְקוֹמֵם, עַמִּי, הִתְקוֹמֵם נֶגְדָּם
הִתְקוֹמֵם כְּנֶגֶד שֹׁד הַמִּתְנַחֵל
וְלֵךְ בְּעִקְבוֹת שַׁיֶּרֶת הַחֲלָלִים.
קְרַע אֶת הַמִּסְמָכִים הַמְּבִישִׁים
הַמַּנְצִיחִים אֶת הַדִּכּוּי
הַמּוֹנְעִים מֵאִתָּנוּ לְהָשִׁיב אֶת זְכֻיּוֹתֵינוּ.
שָׂרְפוּ אֶת הַיְּלָדִים הַחַפִּים מִפֶּשַׁע
וּבְהָדִיל צָלְפוּ בְּפֻמְבֵּי
הָרְגוּ אוֹתָהּ לְאוֹר הַיּוֹם.
הִתְקוֹמֵם, עַמִּי, הִתְקוֹמֵם נֶגְדָּם
הִתְקוֹמֵם כְּנֶגֶד תּוֹקְפָנוּת הַמִּסְתַּעֲרֵב
אַל תַּטֶּה אֹזֶן לִמְשָׁרְתֵי הַשִּׁלְטוֹן
שֶׁקָּשְׁרוּ אוֹתָנוּ בְּאַשְׁלָיַת הַשָּׁלוֹם
אַל תַּחְשֹׁשׁ מִלְּשׁוֹנוֹת הַמֶּרְכָּבָה
כִּי הָאֱמֶת שֶׁבְּלִבְּךָ חֲזָקָה יוֹתֵר
כָּל עוֹד אַתָּה מִתְקוֹמֵם בְּמוֹלֶדֶת
שֶׁחָיְתָה פְּלִישׁוֹת וְלֹא הִתְעַיְּפָה
עָלִי קוֹרֵא מִקִּבְרוֹ
הִתְקוֹמֵם, עַמִּי, הִתְקוֹמֵם נֶגְדָּם
וּכְתֹב אוֹתִי בִּפְּרוֹזָה אֶל מוּל הַיָּרִיב
הָפַכְתָּ לִתְשׁוּבָה לִשְׂרִידַי
הִתְקוֹמֵם, עַמִּי, הִתְקוֹמֵם נֶגְדָּם.

[הערכת מערכת, 18.7: במקור פרסמנו כאן תרגום מאנגלית של השיר, כלומר תרגום כפול. התרגום מערבית בא להחליפו]

> כך מגייסת הפרקליטות הצבאית את פייסבוק כדי להחליף את המעצרים המנהליים

* הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf