newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

עצורה פלסטינית לא הורשתה להניק את תינוקתה במשך ארבע שעות

אחרי שעצרו אותה בגלל תלונה של מתנחלים, שוטרי משטרת מחוז ש"י הפרידו בין רועת צאן פלסטינית ובין התינוקת שלה בת 3 החודשים, לא איפשרו לה להניק אותה ושלחו את הפעילים "לקנות לה מטרנה". בסופו של דבר היא שוחררה

מאת:
אין חוקר דובר ערבית בתחנה במשטרת ש"י. מעצר רועת הצאן בח'אלת מכחול (צילום: עודד פאפוריש)

אין חוקר דובר ערבית בתחנה במשטרת ש"י. מעצר רועת הצאן בח'אלת מכחול (צילום: עודד פאפוריש)

משטרת מחוז ש"י עצרה אמש (שני) רועת צאן פלסטינית, אם לתינוקת בת שלושה חודשים, ומנעה ממנה במשך שעות להניק אותה. בשעות הלילה העבירה אותה המשטרה הישראלית לידי המשטרה הפלסטינית, וזו שחררה אותה לביתה.

שוטרים ממשטרת מחוז ש"י הגיעו אתמול לביתה של נג׳עיה בשארת, בת 38, בקהילה הבדואית בח'אלת מכחול שבבקעת הירדן בעקבות תלונה של מתנחל שטען כי זרקה אבנים לעבר מתנחלים בשבוע שעבר. עו"ד דינה ריהאם נאסרה, המייצגת אותה, ופעילים שנכחו באירוע בשבוע שעבר טוענים שהמתנחלים הם אלה שתקפו פלסטינים והבריחו את עדר הצאן שלהם.

"היא נעצרה יחד עם התינוקת שלה בת שלושת החודשים בשעות הצהריים", סיפרה עו"ד ריהאם נאסרה. "הביאו אותה לתחנת המשטרה בסביבות השעה 15:00. בהתחלה היא היתה עם התינוקת בסטטוס מעוכבת, אבל משום שהם לא יכולים להחזיק אותה מעבר לשלוש שעות, השוטרים הכריזו עליה כעצורה ומסרו את התינוקת לאביה שהיה מחוץ לתחנה. השוטרים לא הסכימו להכניס את התינוקת פנימה".

פעילים ישראלים שנכחו מחוץ לתחנה סיפרו שהשוטרים הציעו להם "ללכת לקנות מטרנה" במקום לתת לאם להניק את התינוקת שלה. "ביקשנו במשך שעות שיתנו לה להניק", סיפר הפעיל אמיר פנסקי, המלווה רועים בבקעת הירדן. "אמרנו שהתינוקת בחוץ ונהיה קר. החוקר יצא ואמר לי שאנחנו עושים פרובוקציה ויש ממול רמי לוי ונקנה לתינוקת מטרנה. זה הזוי לבקש דבר כזה, התינוקת לא ראתה בקבוק בחייה".

התינוקת מחוץ לתחנת המשטרה. צילום: אמיר פנסקי

רק בסביבות שבע וחצי, ארבע שעות לאחר שינקה בפעם האחרונה, ובעקבות התערבות של ארגונים ושל ח"כ גבי לסקי, אפשרו השוטרים להכניס את התינוקת לאמה בתוך התחנה.

"במשך שעות ניסינו לשכנע אותם שהיא חייבת לינוק את החלב של האם", תיארה עו"ד ריהאם נאסרה. "רל"א (רופאים לזכויות אדם)  שלחו חוות דעת על הנזק לאם ותינוקת, ובסוף אחרי כארבע שעות הם הרשו לה להניק".

עו"ד ריהאם נאסרה סיפרה כי החקירה התעכבה כי בתחנה לא היה חוקר דובר ערבית. "הם חיכו שעות למתורגמן, ולכן היא נחקרה סביב תשע בערב, למרות שנעצרה ב-12 בצהריים".

"במשטרת מחוז ש"י, המשטרה המרכזית של הגדה אין חוקר דובר ערבית", הוסיף פנסקי. "היה שם עוד פלסטיני שמתנחלים פגעו לו בעצי הזית וחיכה שעות לחוקר".

פנסקי, שנכח בח'אלת מכחול בזמן מעצרה של בשארת, סיפר כי בעשרה ימים האחרונים היו הרבה חיכוכים בין פלסטינים למתנחלים מהמאחזים הסמוכים. לטענתו, המתנחלים הפעילו את הצבא במטרה להגביל את שטחי המרעה של הרועים הפלסטינים. לדבריו השיטה הזו לא עבדה בגלל נוכחות של פעילים ישראלים במקום, ואז המתנחלים עברו לשיטה של תלונות על הפלסטינים.

בתיעוד שצולם זמן קצר לפני מעצרה של בשארת והגיע לידי "שיחה מקומית" נראה מתנחל מהאחד המאחזים באזור אומר לתושבי הקהילה הפלסטינית: "לא כיף לכם שקט? שופל ידרוס את כולם. הם ישלמו על זה, יבוא צבא ומשטרה". מתנחל אחר נשמע טוען שאשה זרקה לעבר רכבו אבנים.

זמן קצר מאוחר יותר הגיעו לעצור את בשארת. "היו שם חיילים מאריות הירדן, שוטר, ושני מתנחלים מהמאחזים", תיאר פנסקי את רגע המעצר. בסרטון שתיעד את המעצר נשמע השוטר אומר שהוא עוצר את בשארת "על סמך זה שבן אדם ניגש להגיש תלונה, קצינת החקירות הנחתה אותי להביא את האישה".

מעצר רועת הצאן הפלסטינית. צילום: אמיר פנסקי

פנסקי סיפר שאחת הפעילות הישראליות נסעה עם האישה, ויתר הפעילים לקחו את האב והבן איתם ונסעו אחריהם. בדרך לתחנת משטרת שער בנימין, האישה והתינוקת הועברו לרכב שנשלח מהתחנה, כך שהשוטר שביצע את העיכוב לא הגיע לתחנה.

עו"ד ריהאם נאסרה סיפרה כי השוטרים ממשטרת מחוז ש"י בתחנה סברו כנראה שבשארת נעצרה בעקבות זריקת אבנים שהתרחשה אתמול ולא בעקבות תלונה על אירוע שהתרחש לפני שבוע. כך עולה גם מתגובת המשטרה שנשלחה אמש ל"שיחה מקומית" ולפיה "עם קבלת הדיווח אודות יידוי אבנים לעבר רכב סמוך לישוב חמדה, הגיעו כוחות משטרה למקום ועצרו חשודה במעשה". המשטרה גם אישרה למעשה כי בתחנה לא נכח חוקר דובר ערבית, שכן במסגרת החקירה, כך לפי המשטרה, "הוזמן מתורגמן דובר השפה הערבית".

גם פנסקי, שנכנס בעצמו לתחנת המשטרה כדי להגיש תלונה על אירוע אחר בו הותקף על ידי מתנחלים, התרשם שהשוטרים לא הבינו שמדובר בחקירה בנוגע לאירוע שהתרחש לפני כשבוע. ״הם לא ממש הבינו שמדובר באירוע מהשבוע שעבר, וחשבו שזה אירוע חדש של זריקת אבנים. הם תהו איך אמא לתינוק מעיזה לזרוק אבנים".

לפי עורכת דינה, בשארת הכחישה בחקירתה שהיא זרקה אבנים וסיפרה שמדובר בהתנכלות של מתנחלים לעדר של המשפחה.

כאמור, בשעות הלילה הוחלט במשטרה להעביר את בשארת למשטרה הפלסטינית. עו"ד נאסרה אמרה שהמשטרה לא הסבירה מדוע החליטה להעביר את הטיפול למשטרה הפלסטינית. "הם כנראה לא רצו לקחת אחריות על המעצר אבל גם לא על השיחרור", אמרה.

"זה היה קשה, עצרו את אשתי ולא נתנו לתינוקת לאכול", סיפר הבוקר יוסף בשארת, בעלה של נג'עיה. "המתנחלים המציאו שהיא זרקה אבנים על מכונית. זה שקר. אף אחד לא עושה בעיות, רק הם (המתנחלים, א"ז) עושים. הם רוצים שנצא מהאדמה והם יקחו אותה. אנחנו לא עוזבים".

על מצבה של אשתו לאחר המעצר סיפר יוסף: "היא עייפה מאוד, זו פעם ראשונה שהיא נעצרת. ניסינו להסביר למשטרה מה קרה, אבל הם לא רצו לשמוע".

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "שלשום התקבלה תלונה במשטרה אודות יידוי אבנים לעבר רכב חולף סמוך ליישוב חמדה. כוחות משטרה הגיעו למקום, חברו למתלונן ועיכבו לחקירה חשודה שעונה לתיאור שנמסר, תוך שנענו לבקשתה להביא את בתה התינוקת עמה.

"בהגיעם לתחנה ולאחר בקשת החוקרים, הגיע אביה של התינוקת לאסוף את בתו, אשר הועברה לחזקתו בשל מעצרה של האם לחקירה. לאחר זמן קצר החלו להגיע לתחנה אזרחים ויחד עם האב דרשו בצעקות להיכנס לתחנה. בניגוד לנטען, בטרם כניסתה של האם לחקירה, איפשרו השוטרים את הכנסת התינוקת לאמה למטרת הנקה. בסיום החקירה שוחררה החשודה והועברה לשטחי הרשות הפלסטינית".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf