newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

עם הסכם באביתר או בלעדיו, בביתא מבטיחים להמשיך במאבק

המתנחלים באביתר חגגו אתמול את ההסכם שאמור להפוך את המאחז הלא מורשה להתנחלות בזמן שיא. עדיין לא ברור אם ההסכם ימומש, אבל הפלסטינים כבר מבטיחים: המטרה שלנו הוא להסיר את הכיבוש מההר

מאת:

תושבי ביתא דוחים את ההסכם שהושג בין המתנחלים במאחז הלא-מורשה אביתר ובין ראש הממשלה נפתלי בנט וימשיכו במאבק נגד המאחז שהוקם על אדמותיהם.

הרצון של הצבא לפנות את מאחז אביתר נובע מהמאבק של תושבי ביתא. פעילי ימין באביתר משקיפים על העשן העולה מכיוון ביתא (צילום: אורן זיו)

הרצון של הצבא לפנות את מאחז אביתר נובע מהמאבק של תושבי ביתא. פעילי ימין באביתר משקיפים על העשן העולה מכיוון ביתא (צילום: אורן זיו)

"שום דבר לא ישתנה בג׳בל סביח", אמר הפעיל הפלסטיני עבדאללה אבו רחמה, "מבחינתנו זה לא משנה אם יהיה כאן מחנה צבאי, בית ספר, מאחז או התנחלות, זה אותו דבר. מטרת המחאה בביתא היא להסיר את כל הנוכחות של הכיבוש מההר. זו אדמה פרטית, ההפגנות יימשכו יום ולילה, כמו בשבועות האחרונים. ההסכם הוא רע והתושבים דוחים אותו. הם רוצים לעבד את האדמות שעל ההר, להגיע לשם בלי כל מחסום או הפרעות מצד הממשלה הישראלית או החיילים".

האמירה של אבו רחמה באה לאחר שאתמול הודיעו התושבים באביתר כי הגיעו להסכם עם המדינה. התושבים סיפרו כי לפי ההסכם, המשפחות ופעילי הימין יעזבו את המקום, הצבא ישמור על המבנים ובתחילת שנת הלימודים תוקם במקום ישיבת הסדר, עם מגורים ל-30 תלמידים ושלוש משפחות של אנשי צוות. לפי ההסכם, בחודשים הקרובים המנהל האזרחי יקבע האם מדובר באדמה פרטית או באדמת מדינה, ואם מדובר באדמת מדינה, תאושר הקמת התנחלות חדשה במקום.

האווירה במאחז, שהוקם לפני חודש על אדמות של ביתא ושל שני כפרים נוספים וכולל כבר 40 מבנים – ביניהם בית מדרש וגן ילדים – היתה מעורבת. המבוגרים שמחו על ה"עסקה", אך רבים מפעילי הימין הצעירים שהגיעו לילה קודם כדי להיערך למקרה של פינוי, אמרו שהם מעדיפים לא לעזוב. חלקם ציינו כי בנט הפר את ההתחייבות לא לשבת עם לפיד, "אז למה לסמוך עליו בעניין הישוב פה?".

כמה מפעילי הימין הצעירים התפללו ורקדו בבית המדרש שהוקם במקום, כשהם שרים "זו הארץ שלנו, שלנו לעד, ולא ניתן אותה לאף אחד". הם הבהירו ששום "בדיקה" שתערוך המדינה לקרקעות לא תשנה את עמדתם.

בנט עצמו אמר בישיבת סיעת "ימינה" כי ההסכם עוד לא סופי, ולכן לא ברור מתי תאושר העסקה והאם היא תובא להצבעה בממשלה.  היום מסרו מקורות בקרב המתנחלים כי הממשלה נסוגה בה מההסכם, אולם עדיין לא יצאה כל הודעה רשמית בנושא.

אם העסקה תצא לפועל, מדובר בעסקת חלומות מבחינת המתנחלים. במקום מאחז לא מורשה, הצבא יתפוס את המקום ועד תום חופשת הקיץ תוקם במקום ישיבה, כשברור שלא יהיה ניתן להגביל את מספר המתגוררים במקום. מדובר בפעם הראשונה מזה שנים רבות שהתנחלות שקמה באופן לא מורשה הופכת לחוקית תוך חודש בסך הכול.

דניאלה וייס, מהמנהיגות ההיסטוריות של גוש אמונים ומי שלקחה חלק בהקמת המאחז, ישבה במסיבת העיתונאים לצד ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן. "בגוש אמונים למדנו שהתפקיד שלנו הוא לא לכופף את הממשלה אלא לרומם את הממשלה", אמרה וייס. "ההישג הוא שאנחנו מתקדמים ומביאים את הממשלה למצב שהיא רוצה. מי מילל ופילל שהממשלה הזאת תמצא את הדרך האצילית והמרוממת לשוחח בלי לכופף את היד אחד לשני, אלא מתוך הערכה לבוני הארץ. זה הישג משמעותי ביותר".

אם העסקה תושלם, כאמור מדובר בניצחון למתנחלים. אבל גם אם העסקה לא תצא לפועל, והמאחז יפונה בכוח, גם אז הדבר יכול להירשם כהצלחה למתנחלים, שכן פינוי אלים יירשם על שמו של בנט והדבר עשוי ליצור משבר בממשלה החדשה.

על פי דרור אטקס מארגון כרם נבות, המאחז הוקם על אדמות שעיבדו חקלאים פלסטינים עד שהצבא נכנס לשם בשנות ה-80, ויצא משם במהלך שנות ה-90.  לדבריו, ספק אם העסקה תעמוד במבחן המשפטי.

העסקה המתגבשת גם חושפת את אופן ההתנהלות של ישראל בשטחים הכבושים. את המו"מ מנהלת הממשלה עם המתנחלים ולא עם הפלסטינים, שהמתנחלים פלשו לאדמתם. עיתונאי אמריקאי, שנכח אמש במאחז, תהה איך אותה "עסקה" נרקמת תוך התעלמות מוחלטת מהצד שנפגע מהקמת מהמאחז – בעלי אדמות הפלסטינים. היה צריך להסביר לו שבגדה המערבית זו השגרה, ולולא המחאה העיקשת של תושבי ביתא, סביר להניח שפינוי כלל לא היה עומד על הפרק.

אתמול אחר הצהריים, כמדי יום, פלסטינים מביתא הבעירו עשרות צמיגים, והרוח נשאה את העשן לעבר ההתנחלות. המתנחלים סיפרו כי ביום חמישי שעבר חיילים החרימו מאות צמיגים מאזור ההפגנות כדי להילחם בתופעה. כמה מתנחלים צעירים עמדו על הטראסות המשקיפות על ביתא, לצד שני חיילי מילואים. "אם הערבים יבואו, אפשר לירות בהם?" שאל אחד מהם את החיילים. "אפשר לירות גז מדמיע", ענה אחד מהם.

נראה שהרצון במערכת הביטחון ובצבא לפנות את המאחז נובע קודם כל מעוצמת המחאה בביתא. מדובר בעיירה המונה כ-18 אלף תושבים. רק בחודש האחרון נהרגו ארבעה צעירים מאש חיה במהלך ההפגנות. תושבים ששוחחתי אתם בשבועות האחרונים הבהירו כי לא יפסיקו את המחאה עד לפינוי מוחלט של המתנחלים. גם אמש, מאות מתושבי ביתא יצאו בשעות הערב, צעדו עם לפידים וסינוורו בעזרת לייזרים ופנסים את יושבי המאחז.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf