newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

אין דבר פרגמטי בהסכם עודפים עם מפלגות ציוניות

מצביעי מרכז-שמאל יהודים אוהבים להאשים את הרשימה המשותפת בחוסר פרגמטיות. רק שהם בוחנים את החלטת המשותפת בראי האינטרסים שלהם עצמם, ולא אלה של הציבור הערבי אותו המשותפת מייצגת

מאת:

כמו שעון מקולקל אך עיקש מאוד, שוב נעצרו מחוגי הדיון של המרכז-שמאל היהודי על עמדתן של המפלגות הערביות בעניין הסכם העודפים עם מפלגות ציוניות. הפעם הדיון הוצת בעקבות הודעת הרשימה המשותפת כי לא תחתום על הסכם עודפים עם "המחנה הדמוקרטי".

כמיטב מסורת השמאל, לפיה אנחנו מקפידים למתוח את הביקורת הנוקבת ביותר על מפלגות שמעולם לא הצבענו עבורן ולעולם לא נצביע, רוב הביקורות שראיתי על החלטתה של הרשימה המשותפת הגיעו מצד מצביעי מרכז-שמאל יהודים, על פי רוב נוטפות התנשאות בסגנון עדת המאוכזבים הנצחיים מהערבים. שוב הערבים איבדו את היהודים הטובים. "הם מתעקשים להיות טהרנים ומסרבים להיות פרגמטיים", טענו רבים מהמבקרים.

"ברק נשאר ברק הפושע". ראשי "המחנה הדמוקרטי" הורוביץ, ברק ושפיר (פלאש 90)

ראוי אולי לומר כמה מילים על המושג הזה, פרגמטיזם.

על פי רוב, כשאותם אנשים דורשים מהמפלגות הערביות לגלות פרגמטיות, הם בעצם דורשים מהן להתפשר. כך הם מבינים את המונח פרגמטיזם: פשרה. זה נכון שפשרה היא אחד הכלים של הפרגמטיזם, אבל היא ודאי איננה ההגדרה של המושג. פרגמטיזם שואף להשיג את המטרה המרכזית, הליבה, תוך הבנה שזה יכול להיות כרוך בפשרה על הפריפריה של הליבה. לכן גם את האפקטיביות שלו אפשר למדוד רק ביחס למטרה שהציב לעצמו.

וכאן בעצם הנקודה המרכזית: אותם מצביעי מרכז-שמאל יהודים בוחנים את מידת הפרגמטיות של המפלגות הערביות מול המטרה שלהם עצמם, ולא זו של הציבור הערבי. על התהום הפעורה בין השתיים אפשר לעמוד דרך ציוץ של אבי בוסקילה, פעם מתמודד לראשות מרצ וכיום חבר במפלגת היש-מאין של אהוד ברק: "להחליף את נתניהו זה לא הדבר הכי חשוב. להחליף את נתניהו זה הדבר היחיד שחשוב!". בוסקילה מבטא כאן נאמנה את המטרה של "המחנה הדמוקרטי": להחליף את נתניהו, שום דבר אחר לא חשוב. לכן הם גם יכולים שלא להחזיק בעמדה מגובשת לגבי אף אחת מהשאלות המשמעותיות על סדר היום החברתי, הפוליטי או הכלכלי של המדינה.

עבור הציבור הערבי, כמובן, המטרה היא שונה מהותית. כן, הציבור הזה יותר מכולם שילם על שלטונו חסר העכבות של נתניהו והם בהחלט רוצים לראות אותו מאחורי סורגים, לא רק מחוץ ללשכת רה"מ, אבל זאת איננה מטרת הליבה. מטרת הליבה היא אזרחות שווה מהותית. ואת זה אף אחת מהמפלגות הציוניות לא מציעה. לכן אין שום דבר פרגמטי בהכשרת שרץ מסוגו של ברק, גם אחרי ההתנצלות המביכה שלו, שכמו שפכה עוד דלק על מדורת הכאב והזעם של משפחות חללי אוקטובר 2000. די לקרוא את מה שאמר בראיון לוואלה-ניוז חסן עסאלה, אביו השכול של אסיל עאסלה שנורה למוות על ידי שוטר באוקטובר 2000 ומשמש דובר "ועד משפחות הרוגי 2000", וגם חמיו של יו"ר הרשימה המשותפת, איימן עודה:

"ברק נשאר ברק הפושע. הוא ממזער ומצמק את כובד פשע הטבח שעשה הוא וממשלתו נגד בני עמנו. אם הוא מודה בפשע, שיעמוד בפני הקהל ויירה לעצמו בראש או שייתן לאחד מאחי השהידים לעשות את המלאכה. חרב הצדק תישאר מעל ראשי הפושעים עד שיקבלו את עונשם והצדק ייעשה וייראה".

האם החברים במרצ, שהמירו את ההכרזות היפות על הצורך בחיבור עם הציבור הערבי (ואף נתנו לכך ביטוי בהצבת שני מועמדים ערבים בצמרת הרשימה, שהביאו לה לא מעט קולות) בחיבור עם האיש שמהווה את אחד הסדינים האדומים המקוממים ביותר בעיני האזרחים הפלסטינים, באמת יכולים לצפות מהרשימה המשותפת לחתום איתם על הסכם עודפים? שיסבירו לציבור שלהם את האפשרות שברק ייכנס לכנסת בעזרת קולות המשפחות שאת חייהן ריסק? האם עשו את החישוב הפרגמטי בכמה קולות מהלך כזה היה עולה למשותפת?

הפעולה הפרגמטית ביותר מבחינת הרשימה המשותפת היא להבהיר למפלגות הציוניות שלעמדה הזו יש מחיר. שאי אפשר לדגול בהמשך העליונות היהודית – וכל המפלגות הציוניות מחזיקות בעמדה הזו, ללא יוצאת מן הכלל – ובו בזמן לסמוך על התמיכה הערבית בשם איזו פרגמטיות מדומה. רוצים פרגמטיות? תחליטו מה חשוב לכם יותר – להפיל את נתניהו או לשמור על הפריבילגיות היהודיות. כי פרגמטיות היא גם ההבנה שאי אפשר לאכול את העוגה הזו ולהשאיר אותה שלמה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf