newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

סטודנטית פלסטינית בת"א: חיסנו את כולם חוץ ממני

הסטודנטית, שלומדת באוניברסיטת ת"א, הוזמנה לקבל חיסון לקורונה במסגרת מבצע חיסונים בקמפוס. במשך שש השעות שחיכתה לשווא לחיסון נתנו לה אנשי משרד הבריאות תירוצים שונים ומגוונים לסירוב. "למדתי שבעיני המערכת אני פחות מבן אדם"

מאת:

סטודנטית פלסטינית מהגדה המערבית הלומדת באוניברסיטת תל אביב, שהוזמנה לקבל חיסון לקורונה במסגרת מבצע חיסון "לכל קהילת האוניברסיטה", סורבה לקבל את החיסון על ידי אנשי משרד הבריאות, זאת בעוד אזרחים זרים אחרים קיבלו את החיסון.

"עמדתי וראיתי את כולם מקבלים חיסון תוך שתי דקות והולכים", סיפרה ל"שיחה מקומית" הסטודנטית, שביקשה להישאר בעילום שם, "רק אני הייתי היחידה שלא קיבלה חיסון. לעמוד שם לראות את כולם מתחסנים – זה לא הוגן".

ישראלים מתחסנים. למצולמות אין קשר לכתבה (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)

ישראלים מתחסנים. למצולמות אין קשר לכתבה (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)

המקרה אירע באמצע פברואר. אוניברסיטת תל אביב שלחה מייל בתפוצה רחבה לכל העובדים והסטודנטים ובו נאמר כי "במטרה להצטרף למאמץ של מדינת ישראל לפעול להתחסנות האוכלוסייה נגד נגיף הקורונה, אנו מציעים אפשרות להתחסן בקמפוס, בשיתוף פעולה של האוניברסיטה עם מד"א. החיסון יהיה זמין לכל קהילת האוניברסיטה – עובדים וסטודנטים, שטרם התחסנו בחיסון הראשון".

הסטודנטית הפלסטינית סיפרה כי לאחר שקיבלה את המייל, ביררה בתוכנית שבה היא לומדת אם היא זכאית לקבל חיסון, וקיבלה תשובה חיובית. היא סיפרה כי יצאה מביתה בארבע לפנות בוקר, "עברתי שבעה מחסומים, החלפתי כלי תחבורה שמונה פעמים, הלכתי במזג אוויר משוגע והגעתי לאוניברסיטה בתשע וחצי".

"האנשים שנותנים את החיסונים ביקשו ממני תעודה או ביטוח רפואי", היא סיפרה ל"שיחה מקומית", "אחרי שהם הבינו שאני פלסטינית, הם אמרו לי שזה לא אפשרי, אי אפשר להכניס את השם שלי למערכת ואני לא יכולה לקבל חיסון".

במכתב ששלחה להנהלת האוניברסיטה סיפרה הסטודנטית כי במשך שש השעות שחיכתה במקום, ניתנו לה תירוצים שונים לכך שלא נותנים לה להתחסן: היעדר ביטוח בריאות בישראל, חוסר יכולת לקבל ביטוח כזה כפלסטינית, ואף משא ומתן שמתנהל בין ממשלת ישראל לרשות הפלסטינית בדבר אספקת חיסונים לפלסטינים.

"עברתי אתמול את אחת החוויות הקשות ומעוררות התודעה", כתבה הסטודנטית במכתבה, "למדתי שבעיני המערכת אני פחות מבן אדם, פחות מסטודנטית, ואני לא זכאית לאותן זכויות גם אם אני ממלאת את חובותי".

למרות פניות מצד ארגוני זכויות אדם בישראל וגינויים בעולם, ישראל סירבה לחסן את הפלסטינים בגדה המערבית ואף ניסתה למנוע העברת חיסונים לעזה. מנכ"ל רופאים לזכויות אדם רן גולדשטיין כתב ב"שיחה מקומית" כי "ישראל נושאת באחריות משפטית, מוסרית והומניטרית להתחסנות האוכלוסייה הפלסטינית" ולכן הסירוב לחסן את הפלסטינים הוא "כתם על הקיר".

בתחילת פברואר התחילה לישראל לחסן "חסרי מעמד" החיים בתחומה, כולל עובדים זרים ומבקשי מקלט, אולם בהודעות מפורשות ששלח משרד הבריאות נאמר שמבצע החיסונים לא יחול על "פלסטינים העובדים בישראל עם או בלי אשרה", ואנשי צוות רפואי קיבלו הוראות מפורשות לא לחסן פלסטינים. אתמול (ראשון) נמסר כי הקבינט אישר מתן חיסונים לכ-100 אלף פועלים פלסטינים העובדים בישראל והחיסונים יתחילו בקרוב.

הסטודנטית אמרה כי בעיניה היה מדובר ב"במבצע הומניטרי יפה", כי גם השרתים והמנקים באוניברסיטה שאולי אינם יודעים היכן להתחסן, קיבלו חיסון. לדבריה היא ראתה גם אזרחים שנראו לה לא ישראלים – אסיאתים ואחרים – מקבלים חיסון, אולם היא לא קיבלה.

האוניברסיטה, מספרת הסטודנטית, עשתה מאמץ גדול לאפשר לה להתחסן. מתאמת מטעם האוניברסיטה דיברה עם אנשי הצוות הרפואי במקום והתקשרה למשרד הבריאות, ולמקום הגיעו גם בכירים באוניברסיטה שניסו לסייע, אולם ללא הצלחה. לדבריה, אנשי האוניברסיטה גם שוחחו עם בית חולים איכילוב, אבל שום דבר לא עזר. מאוחר יותר נאמר לה שנשיא האוניברסיטה פנה במכתב אל משרד הבריאות בעניין זה.

"רבים באו והתנצלו", כתבה הסטודנטית לאוניברסיטה, "אין לי בעיה עם אנשים, להפך, הם היו מאוד אדיבים ותומכים". הסטודנטית סיפרה כי נציגת האוניברסיטה אפילו הציעה לה להחזיר לה את דמי הנסיעה מהגדה לתל אביב, אבל היא מצאה את ההצעה מעליבה. "אני רוצה צדק ושוויון, לא צדקה", היא כתבה לאוניברסיטה.

"אני לא יכולה להסביר אין אני מרגישה", כתבה הסטודנטית. "אני פועלת למען אזרחות עולמית ודו-קיום, אבל החוויה הזה קראה תיגר על האמונות שלי, העמידה אותן במבחן והותירה אותי חסרת אונים, נטולת יכולת להגן על הטיעונים שלי".

מאוניברסיטת תל אביב נמסר בתגובה: "האוניברסיטה רואה חשיבות רבה במניעת תחלואה והנגשת החיסונים לכלל קהילת הקמפוס סגל וסטודנטים, ועל כן יזמה יום חיסונים מרוכז בשיתוף עם מד"א. לצערנו הצוות שהיה במקום סירב לחסן סטודנטית המתגוררת ברשות הפלסטינית לאור המדיניות הגורפת שקבע בנושא זה משרד הבריאות, שלא איפשר כלל לחסן פלסטינים עד כה.

"לאור זאת נשיא האוניברסיטה פנה עוד באותו היום במכתב למנכ"ל משרד הבריאות, בבקשה לקבוע מתווה שיאפשר לסטודנטים פלסטינים בעלי היתר שהייה בישראל לטובת לימודים, להתחסן כפי שניתן לכל יתר הסטודנטים. אנו מקווים כי השינוי בגישת משרד הבריאות לגבי חיסון עובדים פלסטיניים, שפורסם אתמול, יאפשר גם מתווה לחיסון הסטודנטים".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה:

"לא מוכרת לנו פניה מאוניברסיטת ת"א בנושא. אכן במבצע המדובר חיסנו גם את הסטודנטים הזרים של האוניברסיטה, ואם הייתה מתקבלת פניה, היא הייתה מאושרת כחריג".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf