newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

ניסוי כלים חדש: הצבא הפעיל רחפן מדבר בהפגנה בכפר קדום

מפגינים הופתעו לשמוע רחפן כורז להם "לכו הביתה" בעברית ובערבית. היו מי שסברו כי מדובר בניסיון לגרום להם להסתכל למעלה כדי שיהיה יותר קל לצלם את פניהם. "זאת החמרה בהטרדות של מי שמעז לעמוד נגד הכיבוש". דובר צה"ל אישר שהחיילים הפעילו את הרחפן

מאת:

הצבא עשה שימוש ברחפן שכרז בערבית ובעברית באופן אישי למפגינים, במהלך הפגנה נגד הכיבוש וההתנחלויות בכפר קדום שבגדה המערבית לפני כשבועיים. הרחפן כרז בערבית "לכו הביתה" למפגינים הפלסטינים, ולישראלים כרז בעברית "אל תעמדו עם האויב". המפגינים לא נענו לקריאות, והמשיכו במחאה עוד שעה ארוכה.

בדובר צה"ל אישרו שהחיילים הפעילו את הרחפן, אך טענו כי הוא כרז רק "לכו הביתה", ולא קריאות אחרות.

רחפן מדגם Mavic 2 Enterprise speaker עם רמקול של חברת DJI הסינית (צילום מסך מתוך סרטון הדרכה של DJI)

לפי עדויות של מפגינים שנכחו במקום, זאת הפעם הראשונה שבה נעשה שימוש ברחפן מסוג זה בהפגנות בגדה המערבית. ככל הנראה מדובר ברחפן של חברת DJI הסינית, מדגם Mavic 2 Enterprise speaker, שניתן לרכישה בשוק הפרטי, ושעליו מותקן רמקול המאפשר למשתמשים להקליט מראש הודעות קצרות, ולהשמיע אותן בזמן הפעלת הרחפן.

שרונה וויס, פעילה ישראלית שנכחה בהפגנה, סיפרה ל"שיחה מקומית" כי "זה דיבר אתי וצעק עלי בעברית 'לכי הביתה' ו'לא לעמוד עם האויב', ואז עבר למישהו אחר". לדברי וויס, הרחפן טס בגובה נמוך מעל עשרות המפגינים שנכחו במקום. "כמעט תמיד יש רחפן בהפגנות, אבל זו פעם ראשונה שזה מדבר אתנו. המטרה היא לגרום לנו לדעת שהם צופים בנו ועוקבים אחרינו, כאשר עכשיו הם הם יכולים לדבר אתנו ישירות".

וויס אומרת כי "הרחפן המדבר" יוצר תחושה שונה מהרחפנים שהיו עד כה. "זה הכי מוזר, כי זה היה מדבר אישית לכל אחד ואז זז למישהו אחר. זה צעד נוסף בניסיון להטריד או לנסות ללחוץ על מפגינים שלא ימשיכו להשתתף. זו החמרה בהטרדות של מי שמעז לעמוד נגד הכיבוש עם הפלסטינים ושל הפלסטינים עצמם".

מפגינים פלסטינים וישראלים נוספים שנכחו בהפגנה, אישרו ל"שיחה מקומית" ש"הרחפן המדבר" כרז לעברם בערבית ועברית. אחד המפגינים העלה תיאוריה כי המטרה של הכריזה היא לגרום למפגינים להביט למעלה כדי שיהיה ניתן לצלם את פניהם, מכיוון שללא הכריזה רבים מהם נמנעים מלהביט אל מצלמת הרחפן.

האמן והצלם עודד ידעיה שמתעד את ההפגנות בכפר באופן קבוע סיפר גם הוא ששמע את הרחפן מדבר אליו ואל יתר המפגינים. "התרגלנו שמדי פעם מסתובב רחפן מעל הראשים שלנו בהפגנות, כדי לתכנן את הסתערות החיילים או לזהות את הפנים שלנו, אבל זאת פעם ראשונה שיש רחפן שמדבר".

לדברי ידעיה, הרחפן כרז כמה פעמים אל המפגינים, שלא התרגשו יותר מידי מהכלי החדש. לדבריו, "ייתכן שמודבר בניסוי ראשוני, והם מחכים לכתבה שלך כדי לראות איך זה משפיע עלינו".

הגדה המערבית – מגרש ניסויים של יצרני נשק

בדובר צה"ל הדגישו בתגובה לפניית "שיחה מקומית" כי הפעלת הרחפן נעשתה באישור הגורמים המוסמכים. בנוסף נמסר כי "במסגרת המאמצים הנעשים לפזר הפרות סדר אלימות, צה"ל פועל באמצעים שונים על פי הצורך המבצעי בשטח. במהלך הפרת סדר בכפר קדום ביום שישי, ה-17 בינואר, נעשה שימוש ברחפן אשר כרז בערבית למפגינים להתפזר".

רחפן משליך מכלי גז בהפגנה ליד רמאללה (צילום: אורן זיו)

זאת אינה הפעם הראשונה שבה הצבא מנסה טכנולוגיות, טקטיקות וכלי נשק חדשים בהפגנות יום שישי בגדה המערבית. בסרט "המעבדה" מציג יותם פלדמן כיצד הפכה הגדה המערבית למגרש ניסויים של יצרני נשק, שרוצים לבדוק את התוצרת שלהם לפני שהם משווקים אותה בחו"ל.

בתחילת ההפגנות בכפר בילעין ב-2005, נעשה שימוש ב"צעקה" – מכשיר רועש שאמור לגרום למפגינים לכאב ראש ומחייב אותם לאטום את אוזניהם, כדי שלא יוכלו לזרוק אבנים באותו הזמן. ב-2009 נעשה שימוש לראשונה ב"בואש", שמתיז נוזל מצחין שנשאר על העור והבגדים מתותח מים או ממיכל נייד בהפגנות בבילעין ונעלין. ב-2014 נעשה שימוש בתותח מים אוטומטי שהותקן על החומה בבית לחם כדי לפזר מרחוק הפגנות ליד מחסום 300. בהפגנה היום ליד רמאללה נעשה שימוש ברחפן שזרק מכלי גז מדמיע.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf