newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

סין: גל מעצרים חסר תקדים של פעילי זכויות עובדים

התנועה למען זכויות עובדים בסין תופסת תאוצה: מאות ארגונים מקומיים הובילו ליותר מאלפיים שביתות ברחבי המדינה, והעובדים מגיעים להישגים מול המעסיקים. על רקע זה נעצרו השבוע עשרות הפעילים, ולמובילות בהם צפויים עונשי מאסר

מאת:

כותבת אורחת: רחל בית אריה

בסין נעצרו במהלך סוף השבוע עשרות פעילי זכויות עובדים במהלך משטרתי שארגונים בתחום מתארים כחסר תקדים. כל המעצרים התבצעו במחוז הדרומי גואנגדונג, בערים גואנגג'ואו ופושאן שבשפך נהר הפנינה. האזור מכונה "המפעל של העולם" וחלק גדול של הייצור העולמי של מחשבים, ציוד אלקטרוני, טקסטיל, רכב ועוד נעשה שם. מסיבה זו האזור הוא גם אחד המוקדים החשובים ביותר של מאבקי עובדים בעולם.

המעצרים החלו ביום חמישי ונראה שהם ממשיכים גם היום. כיוון שמדובר בארגונים קטנים רבים שפועלים בשטח אין אפשרות לוודא כמה אנשים נעצרו אולם הארגון "עלון העבודה הסיני" (China Labour Bulletin) שפועל מהונג קונג ותומך בהתארגנויות מקומיות אישר שמדובר לפחות ב-20 מעצרים. כמה מהעצורים שוחררו בינתיים למעצר בית ועל כמה אחרים אין כל מידע ולא ברור מה עלה בגורלם.

נגד שתי מארגנות עובדים בולטות הוגשו כתבי אישום פליליים בגין "כינוס קהל להפרעה לסדר הציבורי" – מה שאומר במערכת הסינית שהן ככל הנראה יישפטו ויתכן שמצפה להן עונש מאסר ארוך. השתיים הן זנג פיי-יאנג וג'ו שיאומיי (אפשר לראות אותה בווידאו שלהלן יחד עם עובדים שובתים).

> עובדי חברת טן מחריפים את הסכסוך: השביתו תחנת דלק

גל המעצרים מגיע אחרי שנה סוערת שבה נרשמו, לפי המעקב של CLB, יותר מ-2,000 אירועי שביתות והפגנות במפעלים בסין. 300 שביתות התקיימו בחודש נובמבר לבדו, ורובן קרו באזור גואנגג'ואו. ההסלמה הזאת מעידה על הכוח שצברה תנועת העובדים בסין בשנים האחרונות, בעיקר הודות לפעילות כמו זנג וג'ו, שחורשות את המפעלים, מקימות מרכזים למיצוי זכויות, מארגנות עובדי ייצור לכניסה למשא ומתן קולקטיבי מול הנהלות המפעלים על שכר ותנאי עבודה, ומביאות למרכז תשומת הלב הציבורית את תנאי הבטיחות הקשים במפעלים.

הפעילות והפעילים האלה נמצאים תחת מעקב מתמיד מצד השלטונות, כולל איומים והזמנות תכופות לחקירות, אולם המעצרים של הימים האחרונים מהווים עליית מדרגה ברורה בדיכוי התנועה לזכויות עובדים. התנועה אינה ארגון רשמי, אלא מורכבת ממאות ארגונים קטנים שפועלים ברמה המקומית.

המאבקים האלה רשמו התקדמות רבה בשנים האחרונות, שהתבטאה בעליית שכר ושיפור בתנאי העבודה, אולם ההאטה המשמעותית בכלכלת סין במהלך השנה הביאה לסגירת מאות מפעלים. אלפי מפעלים אחרים מתנודדים על סף הסגירה ולעיתים קרובות מעכבים תשלום משכורות או העברת פנסיות וביטוחי בריאות ורווחה. רוב השביתות באות על רקע המצב הזה, והכמות שלהן כנראה הביאה את השלטונות להחלטה לדכא את התנועה שעדיין נמצאת בחיתוליה.

ב-CLB אומרים שלא ברור אם היוזמה למעצרים מגיעה מהשלטון המרכזי בבייג'ינג או משלטונות המחוז. אפילו בתוך המחוז עצמו, במרכזי תעשייה חשובים אחרים, כמו שנג'ן, פעילי זכויות עובדים לא נתקלו עד כה בפעילות חריגה נגדם ולא בוצעו מעצרים. קשה לדעת כרגע איך הדברים יתפתחו בהמשך אבל ברור שתנועת זכויות העובדים בסין ספגה מכה קשה בימים האחרונים, והמשך הלחץ מצד השלטונות עלול להביא לנסיגה חמורה מהתקדמות שכבר הושגה בעבודה של שנים.

ככל שאפשר לשפוט, מאבקי עובדים זוכים לתמיכה ציבורית גדולה בסין. התמיכה שמובעת ברשתות החברתיות מצונזרת לעיתים קרובות. אחד העיתונים החשובים במדינה, צאיג'ינג, פרסם אתמול דיווח מקיף על המעצרים שעדיין נמצא ברשת, אולם כל התגובות למאמר נמחקו. גם פוסטים רבים ברשתות חברתיות שקראו לשחרר את העצורים, ובעיקר את ג'ו שיאומיי שהיא אם לתינוקת בת שנה, צונזרו.

רחל בית אריה היא עיתונאית, לשעבר כתבת זרה בסין, כותבת בעיקר על חברה ותרבות בסין ובמזרח אסיה. 

> הטלטלות בבורסות העולמיות: הדרקון הסיני מחשב מסלול מחדש

שביתת עובדי מפעלי נעליים בסין, 2012 (PNN PTS CC BY-NC-SA 2.0)

מאבק מתגבר על זכויות עובדים. אילוסטרציה: שביתת עובדי מפעלי נעליים בסין, 2012 (PNN PTS CC BY-NC-SA 2.0)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf