newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מכללת תל חי מאיימת לפטר מתרגל בשל התבטאויות על צוק איתן

גבי ויינרוט זומן לשימוע בשל "התבטאויות פוגעניות וקיצוניות". המכללה מודה שעוקבת אחרי אנשי סגל ברשת. שני בתי דין כבר החזירו עובדים לעבודה לאחר התבטאויות שנויות במחלוקת על המלחמה האחרונה

מאת:

ביום שלישי הקרוב צפוי גבי ויינרוט לעמוד בפני שימוע לפני פיטורין מעבודתו במכללת תל חי. ויינרוט, חבר הסגל הזוטר במכללה, מתרגל סטודנטים בקורסים בפיזיקה מזה כשלוש שנים, ומשמש גם כמנחה קורסים במכינה האקדמית של המכללה. בשבוע שעבר קיבל זימון לשימוע, כשהעילה היחידה לפיטורין המופיעה בו היא "לאור התבטאויות פוגעניות וקיצוניות והתנהגות שאינה הולמת איש סגל במכללה", ללא פירוט. האיום בפיטורין, אגב, תקף משום מה רק לעבודתו כמתרגל, ולא לעבודה במכינה.

אבל ויינרוט מעריך שהוא יודע במה מדובר. בזמן מבצע "צוק איתן", או מלחמת עזה השלישית, היה ויינרוט פעיל במחאה נגד הלחימה, ופרסם לא מעט סטטוסים נגד המלחמה בפייסבוק. שני סטטוסים ספציפיים תפסו את תשומת לבם של סטודנטים בקמפוס, שיצאו בקמפיין נגד ויינרוט.

"אין זמן יותר נכון להשמיע קול נגד הצבא מאשר כשהצבא מבצע טבח", כתב באחד מהם, והוסיף: "אין אדם מתאים לעשות זאת מאשר חייל המסרב פקודה". בהזדמנות אחרת כתב ויינרוט בהתקף זעם: "אתם רוצחים ילדים בשמי, יא נאצים פסיכופטים בני זונות, תפסיקו עם זה עכשיו!!!… במאבק בין המשטר הישראלי להתנגדות הפלסטינית, צה"ל הוא הרוצח המתועב ביותר".

כבר אז הודיעה מכללת תל חי בדף הפייסבוק שלה שהיא "עוקבת אחרי השיח ברשת האינטרנט", ומגנה את דבריו של ויינרוט. במכללה ציינו עוד שהתקבלו תלונות על התבטאויות קיצוניות של מספר סטודנטים וחברי סגל זוטר, ש"התבטאויות מתלהמות ואלימות חורגות מהשיח האקדמי", ושההנהלה תדע לפעול בעניין במקרה הצורך. נראה שעכשיו בחרה המכללה לפעול, אך ככל הידוע – אך ורק כנגד ויינרוט.

[עדכון, 16.9: לאחר השימוע הוחלט שלא לפטר את ויינרוט אלא להסתפק בנזיפה. פרטים מלאים כאן]

> גל פיטורי המלחמה: ביה"ד החזיר עובדת שפוטרה בשל חשד להסתה בפייסבוק 

גבי ויינרוט (דרור מילר)

גבי ויינרוט (דרור מילר)

העירייה והאקדמיה

בראיון לאתר מיינט אמר אז ויינרוט: "אני לא מאשים בזה את החיילים, אלא את הממסד הפוליטי והביטחוני של המדינה, אבל אני חושב שזו חובתם האזרחית של החיילים למחות כנגד המצב הזה. בעיניי אין דמוקרטיה ללא אי ציות אזרחי. זה לגיטימי לא לציית, כל עוד עושים זאת באופן לא אלים".

בדיווח במיינט צוין גם שסגן ראש עיריית קריית שמונה, אלי זפרני, קרא לו "עוכר ישראל" והודיע שינסה לגרום לפיטוריו מהמכללה. ויינרוט, מפעילי מאהל המחאה של קריית שמונה ב-2011, הוא גם ממפעילי בית הקפה "חברותא" בעיר, ובעקבות ההתבטאות היה ניסיון הצתה בבית הקפה. המשטרה הורתה לבעלים לשכור מאבטח חמוש לכל שעות הפעילות – הוראה שגרמה לסגירת בית הקפה. "חברותא" נפתח מחדש שבוע שעבר לאחר שהמשטרה ויתרה על התנאי.

"יש פה פוליטיקה מקומית, שקשורה לחברי מועצה וסגן ראש עיר שמנסים לפעול נגדי ודורשים לפטר אותי", אומר ויינרוט עכשיו לשיחה מקומית. "אני לא יודע איך המכללה מרגישה עם זה שהעירייה מנסה להתערב לה. המכללה היא אמנם חיצונית לשטח העירייה, אבל יש קשרים הדוקים ביניהן. מאז שהמקרה פורסם יש כמה חברי סגל שמתייצבים לצדי, ואני מחכה ליום שלישי כדי להיות חכם יותר".

> ביה"ד החזיר לעבודה ראש ועד: "אין לשפוט לחומרה התבטאויות בשעת מלחמה"

מכללת תל חי

מכללת תל חי

"ביקורת – רק בצורה נאותה"

במהלך מבצע "צוק איתן" פוטרו מספר עובדים על רקע של התבטאויות או חשד להתבטאויות פוליטיות שלהם ברשתות החברתיות. מאז סוף הלחימה הוחזרו לפחות שניים מהם לעבודה בצווים של בית הדין לעבודה, שאשררו שוב את החוק שקובע שאסור למעסיק לפטר עובד בשל דעותיו, התבטאויותיו או פעולותיו הפוליטיות.

כך הוחזרה לעבודה עובדת ערביה מקבוצת המשביר לצרכן, וכך גם הוחזר לעבודה ליאור קיי אבישי, שפוטר מהמעון הסיעודי בו הוא עובד בזמן שהתחיל להקים התארגנות. הנהלת המעון טענה בין היתר שאבישי התבטא בצורה לא ראויה נגד הלחימה, ובית הדין קבע ש"אין לשקול לחומרא התבטאויות שונות של עובדים במהלך ימי צוק איתן, באשר מדובר בתקופה רווית מתח לכל הציבור בישראל, ועל רקע זה יש להאמין שנאמרו דברים שבימים כתיקנם לא היו נאמרים".

גם בעולם האקדמי היו החודשים האחרונים חודשים קשים לחופש הביטוי. באוניברסיטת בר אילן ננזף מרצה למשפטים שהביע דאגה לנפגעים משני הצדדים, אך לא נעשה דבר למרצה שקרא לאונס של נשות מחבלים. באוניברסיטאות בן גוריון ותל אביב פורסמו הודעות דומות לאלה של מכללת תל חי, בהן נכתב שהאוניברסיטאות עוקבות אחרי הנכתב ברשתות החברתיות ואוסרות על "התבטאויות קיצוניות" – ביטוי שמופיע כל פעם מחדש ללא פירוש, וללא כל עיגון בתקנוני המוסדות האקדמיים עצמם או בחוק.

ארגוני הסגל האקדמי באוניברסיטאות התריעו בפני ועד ראשי האוניברסיטאות שאיומים אלה מהווים פגיעה בחופש האקדמי ובזכויות העובדים. באוניברסיטה בהתנחלות אריאל פוטר לאחרונה גם פרופ' אמיר חצרוני בשל התבטאויות סקסיסטיות, לטענת האוניברסיטה, אם כי חצרוני עצמו טוען שמדובר בהתנכלות בשל פעילותו בוועד הסגל ובשל ביקורתו על סתימת פיות באקדמיה.

הזימון לשימוע שהוציאה מכללת תל חי הוא הראשון מסוגו בעולם האקדמי בישראל בשל התבטאויות על צוק איתן.

מכללת תל חי מסרה בתגובה:

מפאת כבודו של גבי ויינרוט, הנהלת המכללה האקדמית תל-חי סבורה, כי אין זה נכון להגיב לפני שגבי ויינרוט הגיע לשימוע והשמיע את גרסתו. יחד עם זאת, יש להדגיש כי זכותו של כל אדם להביע את דעותיו באשר הן, אך חשוב שהדברים יאמרו בדרך נאותה, תרבותית ומכבדת.

במכללה סירבו לענות על השאלות אם צעדים דומים ננקטו נגד עובדים או סטודנטים אחרים, וסירבו להתייחס לתקדימים המשפטיים שאסרו על פיטורי עובד בשל התבטאויות ברשת החברתית.

> העין השביעית: נקודות ציון בהידרדרות היחס לחופש הביטוי בישראל בצוק איתן

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf