newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מח"ש טענה כי חקרה אירוע במהלכו ילד התעוור מפגיעת כדור ספוג, וחזרה בה

התקלות של מח"ש: בהתחלה הודיעה למשפחתו של בן 11 מעיסאוויה שאיבד את ראייתו לאחר ששוטרים ירו בו כדורי ספוג שחורים כי הסתיימה חקירת המקרה והממצאים הועברו לבחינת פרקליט. ואז הודיעה כי לא נפתחה חקירה, וגם לא תיפתח. לא מדובר במקרה ראשון

מאת:

בנובמבר 2014 ירה שוטר  כדור ספוג שחור שפגע בראשו של סאלח סלימאן  בן ה-11 בעיסאוויה, שבירושלים המזרחית. מעוצמת הפגיעה סלימאן איבד את הראייה באותה עין ומאז איבד גם את הראייה בעינו השנייה. במאי 2015  הודיעה המחלקה לחקירת שוטרים למשפחה כי החקירה הסתיימה וכי תיק החקירה הועבר לטיפול פרקליט. אולם לאחר חצי שנה נדהמה המשפחה לקבל מכתב חדש ממח"ש הסותר את המכתב הקודם ובו נטען כי כלל לא התקיימה חקירה והם לא מתכוונים לפתוח בכזו.

אם הסיפור הזה נשמע לכם מוכר אתם לא טועים. על מקרה דומה דיווחנו כאן רק בשבוע שעבר: שוטר משמר הגבול ירה בראשו של אחמד אבו-חומוס בן ה-12 בעיסאוויה ומח"ש הודיעה כי חקרה את המקרה והמסקנות הועברו לפרקליט, אך חזרה בה בתחילת החודש וטענה כי המקרה כלל לא נחקר.

בתגובה לפנייתנו הסבירו אז מח"ש כי מדובר בתקלה טכנית. וניתן היה להבין כי חד פעמית. הפעם, בעקבות המקרה בו התעוור סאלח סלימאן כמו מקרים נוספים שהגיעו לידיעתנו, שוב טוענים במח"ש כי מדובר בתקלה טכנית עליה הם "מצרים" אבל מודים כי לא מדובר בטעות חד פעמית. אין ספק כי מדובר בתקלה מתמיהה ביותר שככל הנראה מיוחדת רק לטיפול בתיקים של פלסטינים.

האירוע

ב-13 בנובמבר 2014 הלך סלימאן לבית הספר בו הוא לומד בעיסאוויה אך חזר כלעומת שבא מכיוון שהלימודים בוטלו. לאחר שחזר לביתו והלך למכולת הוא התקרב להפגנה וכאשר ניסה לחצות את הכביש שוטר ירה לכיוונה ופספס. לאחר שהגיע לצד השני של הרחוב שוטר ירה בו שוב כדור ספוג שחור, הפעם מכוון יותר שפגע בארובת עינו הימנית. מעוצמת הפגיעה הוא איבד את הראייה בעין זו, וסבל משברים בגולגולת. מאז הוא עבר מספר ניתוחים אך איבד את הראייה גם בעינו הנותרת.

ה"בדיקה" מחליפה את החקירה

לאחר המקרה, בדצמבר, הוגשה תלונה במח"ש. במאי 2015, כאמור, הודיעה מח"ש כי חקרה את המקרה והוא הועבר לפרקליט.

מח"ש סיימה לחקור

מח"ש סיימה לחקור

אולם, בעוד המשפחה ממתינה לתשובת הפרקליטות בנובמבר 2015 נשלח מכתב חדש. שם נטען כי כלל לא נפתחה חקירה.

חקירה לא נפתחה

חקירה לא נפתחה

מדובר במכתב תמוה מאד המעלה מספר שאלות. ראשית, למה הוחלט לא לחקור את המקרה? מדובר בפגיעה חמורה בנער צעיר אשר אינו חשוד בדבר, גם לא לפי גרסת מח"ש, ובכלל ירי בראשו של אדם הוא אסור לפי הפקודות. אם מח"ש טוענת מדובר כי מדובר בירי לא מכוון, הרי שהיא צריכה להסביר כיצד קרה שהנער נורה פעמיים. שנית, איך הוחלט שאין תשתית המלמדת על ביצוע עבירה אם כלל לא נחקר העניין?

מח"ש הגיבה על כך: "כפי שהשבנו בעבר, הרי שגם הפעם מדובר בתקלה טכנית (שהיא מעבר לתקלה מקומית ולכן חוזרת במספר תיקים) ואנו מצרים על כך. הנושא נבדק והלקחים מופקים כבר בעת הזו. לגבי ההחלטה בתיק 6648/2014 מדובר במקרה מצער שסופו בחבלה קשה שנגרמה לקטין בעקבות ירי  כדור ספוג. לאחר בדיקה מעמיקה של חומר הראיות בתיק עולה כי הקטין שהה בסביבת הפרת סדר, כשסמוך אליו – מרחק מטרים ספורים – עמדו מתפרעים ומיידי אבנים לעבר השוטרים. בנסיבות אלה השימוש בכדור ספוג נעשה במסגרת התמודדות עם הפרות סדר קשות – במספר מוקדים בו זמנית – על פי ההנחיות. בנוסף התיאור אותו מוסר המתלונן לגבי השוטר שכיוון לעברו את הנשק וירה בו, אינו מתיישב עם ממצאי הבדיקה (אשר זיהו שוטר אחר כמי שביצע ירי בכדורי ספוג)".

מח"ש טוענת כי בדקה את העניין אך השוטר שירה לא מתאים לתיאור של הנער. ובכן, זה בדיוק סוג הדברים שצריך לחקור במקרה חמור שכזה.

> בן 12 נפצע קשה לאחר ששוטר ירה כדור ספוג בראשו, מח"ש אפילו לא תחקור

הכדורים הכחולים לא הצליחו "לנטרל" מפגינים, אז הכניסו לשימוש כדורים כבדים פי שניים. שוטרי מג"ב חמושים בכדורי ספוג שחורים. מזרח ירושלים. 12 בנובמבר 2014. (פאיז אבו רמלה/אקטיבסטילס)

הכדורים הכחולים לא הצליחו "לנטרל" מפגינים, אז הכניסו לשימוש כדורים כבדים פי שניים. שוטרי מג"ב חמושים בכדורי ספוג שחורים. מזרח ירושלים. 12 בנובמבר 2014. (פאיז אבו רמלה/אקטיבסטילס)

בירורים שערכנו מעלים חשד כי הנוהל, שגרם לתקלות "הטכניות" ולתשובות הסותרות שקיבלו משפחות הילדים, לפיו במקום לחקור מח"ש "בודקת" – מיוחד לפלסטינים. ובכלל, לא ברור למה נדרש הליך של "בדיקה" במקרים חמורים אלו ולא חקירה רצינית וממצה אשר אמורה להיות לכאורה התפקיד שלמענו נוסדה מח"ש.

ה"בדיקות" הללו לא מאפשרות חקירה אמיתית של המקרים. ראשית, התיקים נסגרים לאחר בדיקה שטחית במהלכה החוקרים אפילו לא מגיעים לשטח, והיורים כלל לא נחקרים. שנית, אם מתלונן מעוניין להגיש ערעור על הבדיקה הוא נדרש לבצע חקירה עצמאית מכיוון שבתיקי הבדיקות אין כל מידע ולכן אין אפשרות לערער עליו.

14 בני אדם איבדו עין

חמור מכל אלו, בדיקות ללא חקירות אלו מביאות לכך שאף כתב אישום לא מוגש נגד שוטרים למרות מקרים רבים בהם נפגעים חפים משפע, רובם ככולם פלסטינים. לפי נתוני האגודה לזכויות האזרח, מאז הוכנסו לשימוש כדורי הספוג השחור נפצעו בצורה קשה במזרח ירושלים יותר מ-30 בני אדם. 14 מתוכם איבדו עין. כמחצית מהנפגעים הם קטינים. לאחרונה סגרה מח"ש את תיק הריגתו של הנער מוחמד סנוקרוט בן ה-16, אשר נורה בראשו על ידי שוטר מג"ב. למרות שזה שיקר וטען כי ירה ברגלו של הנער ולמרות שבדיקות הוכיחו כי למעשה ירה בראשו, התיק נסגר בשל "חוסר ראיות"

בנובמבר האחרון נפגע זוג ששהה בביתו במזרח ירושלים מירי כזה. שבועיים לפני כן התרחש מקרה דומה. גם לואי פייסל עאבד, בן 35, נורה בפניו על ידי שוטרים שסיירו ברחוב כאשר עמד בביתו בקומה השנייה בבניין בעיסאוויה. הוא איבד את עינו השמאלית.

> הסרטון שצה"ל לא חושף: האם חיילים ירו למוות באישה שלא היוותה איום ממשי?

מאז הוכנסו לשימוש כדורי הספוג השחור נפצעו בצורה קשה במזרח ירושלים יותר מ-30 בני אדם. כדור ספוג שחור

מאז הוכנסו לשימוש כדורי הספוג השחור נפצעו בצורה קשה במזרח ירושלים יותר מ-30 בני אדם. כדור ספוג שחור

לאחר שנאסר להשתמש בכדורי גומי בהפגנות בתוך הקו הירוק, כמסקנה מדו”ח ועדת אור, השתמשו במשטרת ירושלים בכדורי ספוג כחולים כנשק אל-הרג. כתוצאה מהירי הזה לא נרשמו כמעט פגיעות רציניות, אך לוחמי מג”ב ושוטרים התלוננו כי הכדורים לא אפקטיביים דיים ולא מסוגלים לנטרל מפגינים. בעקבות כך הוכנס לשימוש כדור ספוג בצבע שחור, שכבד ממנו פי שניים.

מאז נרשמו פגיעות חמורת רבות והרג של חפים מפשע כתוצאה משימוש בנשק זה. ביולי 2014 נרשמו ארבעה מקרי ירי נוספים לעבר פלג גופם העליון של תושבי מזרח ירושלים. באחד המקרים פגע כדור כזה בעינו של תייסיר סנדוקה וגרם לעיוורון. במקרה אחר צלמת "וואלה" ואקטיבסטילס, טלי מאייר, נורתה בראשה ונגרמו לה שברים בלסת.

ב-16 ביולי בשנה שעברה פנתה האגודה לזכויות האזרח למשטרה בעניין הירי הלא חוקי הרב מסוג זה. באוגוסט, כדור ספוג שפגע בפניו של מ' שבר את לסתו והוא נזקק לניתוח, ע' בת ה-14 נפגעה בפניה מכדור ספוג בזמן שעמדה בחלון ביתה בקומה השניה. היא נזקקה לתפרים וראייתה נפגעה. באוקטובר אותה שנה נורתה א’ בגבה מטווח קרוב, כשהיא הייתה מסומנת באופן ברור כעיתונאית. כתוצאה מהפגיעה היא סבלה מקרע בטחול. בנובמבר נורה ילד בן 11 וכתוצאה מכך עינו נעקרה. בדצמבר ילד בן 5 נורה בפניו. במרץ השנה ז’, 13, תושב שועפט, נורה בפניו כשיצא מבית הספר של אונר”א ביום הלימודים. כתוצאה מהפגיעה הוא איבד את עינו. הרשימה עוד ארוכה.

בחודש מרץ השנה פנתה האגודה לזכויות האזרח ליועץ המשפטי לממשלה ודרשה להפסיק לאלתר את השימוש בכדורים המסוכנים. בפנייה כתבה עורכת הדין אן סוציו כי "למרות שכדורי הספוג נועדו, כך על פי הנוהל, 'לצורך פגיעה קהה ונטרול זמני' של מתפרעים באירועי הפרות סדר, מאז שהוכנסו לשימוש הכדורים השחורים, נגרמו פציעות קשות ביותר לרבים מתושבי ירושלים המזרחית ובכלל זה שברים בחלקי גוף שונים ואיבוד הראייה".

> הפגנות ברחבי העולם נגד Airbnb: "משכירה בהתנחלויות בתים גנובים"

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf